INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
94 milionový Vietnam je velmi perspektivní rozvíjející se země, kde má ČR mnoho přátel a žije v ní přes 200 tisíc lidí, hovořící česky, neboť u nás v minulosti studovali. Ke zlepšení obchodní bilance ČR s Vietnamem je nutné, aby ministerští úředníci na MPO a MZV si konečně nechali poradit od těch, co se teritoriálním marketingem i akviziční obchodní praxí ve Vietnamu věnují už více než 20 let.

 

Mnohé proexportní aktivity ČR ve Vietnamu, které by sloužily a pomáhaly českým firmám, lze dokonce hradit z programů EU, ale ani tento fakt zatím vůbec nedonutil zodpovědné státní úředníky k inovaci a větší flexibilitě své práce ku prospěchu naší ekonomiky. Například již 14 roků marně žádám MPO, aby ČR otevřela v Hanoji a v Hočiminově Městě svůj "Český dům", ve kterém by byly místnosti pro jednání našich podnikatelů s vietnamskými partnery, ale byla tam i nabídková prodejna českých výrobků i výstava modelů českých technologií, trvalá výstava propagující turistiku v ČR, restaurace s českými jídly, ubytování pro naše podnikatele a pro vietnamské zájemce, i knihovna s českou beletrií i našimi časopisy.
Vietnam nepoptává, do Vietnamu létá celý svět nabízet, a proto je nutná větší účast českých výrobců a exportérů na největších vietnamských prodejních veletrzích. V ČR je velmi málo aktuálních informacích o vypsaných výběrových řízeních, i když tyto informace jsou denně zveřejňovány ve vietnamském tisku, například ve Vietnam News. Velmi málo znalostí u našich podnikatelů je v oblasti vietnamského obchodního zákoníku, či letitých obchodních zvyklostí a mnozí si také neuvědomují, že ve Vietnamu obchod není jen business.

 

Je tragédií, když jednáte s česky mluvícími vietnamskými podnikateli, neboť se chcete s nimi u nás setkat, a oni vám již 10 roků říkají, že se s vámi velmi rádi sejdou, ale v Berlíně, Vídni, Budapešti nebo ve Varšavě. Odůvodňují to i majitelé vietnamských soukromých firem s 30 tisíci zaměstnanci tím, že oni dostanou vízum na cestu za podnikateli na velvyslanectví SRN v Hanoji za 5 dnů a bez problémů, ale na našem konzulátu v Hanoji to trvá 3 měsíce i déle a musí dokládat i výpis ze svého trestního rejstříku, který každý Vietnamec dostane jen v místě svého bydliště a nikoliv tam, kde žije.
Již 10 let celoročně vietnamští podnikatelé navštěvují Evropu. Přiletí do Německa, dále navštíví podnikatele ve Francii, Rakousku, Maďarsku a v Polsku. Prostě na jiných ambasádách v Hanoji umí rychle rozeznat, kdo je majitel firmy a kdo je vietnamský nezaměstnaný. Našemu MZV prostě chybí flexibilita. Je také nutné personálně posílit náš konzulát v Hanoji a otevřít konzulát ČR i v Hočiminově Městě, aby Vietnamci nemuseli jezdit na konzulát ČR až do vzdálené Hanoje.
Hlavně musí ČR zlepšit svoji vízovou politiku ve Vietnamu. Je absurdní, když se podaří vietnamskému žadateli o vízum odevzdat svoji žádost a místo zákonem garantované doby na odpověď je tato doba prodlužována na déle jak 120 dní a žadatelé slyší stereotypní odpověď "čekejte". Je doslova šokem a velkou ostudou ČR ve Vietnamu, když za rok se nepodařilo získat víza pro 26 vietnamských maturantů, kteří byli po zkouškách řádně přijati ke studiu na státní VOŠ stavební ve Vysokém Mýtě a chtěli uhradit na první dva roky předem školné, ubytování i stravování. Velmi špatná vízová politika ČR ve Vietnamu zahrnující i mnohaletou praktickou nemožnost získat na Visapointu termín k návštěvě konzulátu ČR v Hanoji, mají negativní vliv na vzájemné obchodní vztahy a tyto nedostatky musí MZV rychle napravit, neboť dosavadní nedobrý stav škodí ekonomice ČR. Stávající situace s vízy do ČR totiž odrazuje vietnamské podnikatele i investory a to je nutné si uvědomit.

 

Vítám snahu pana prezidenta Miloše Zemana projednat zřízení přímé letecké linky z Prahy do Hanoje a Hočiminova Města, neboť by to velmi účinně pomohlo k rozšíření turistického ruchu, ale také podnikatelům a  ekonomice obou zemí.

 

Je proto nutné konečně nahradit v zodpovědných státních úřadech teoretiky lidmi z praxe a neposlouchat rádobyrady těch, co navštívili Vietnam jednou a za 14 dní pobytu strávili týden u moře, ale po návratu do ČR se vydávají za odborníky na Vietnam, dělají přednášky pro podnikatele o Vietnamu a úspěšně leští kliky na ministerstvech. Za 48 návštěv Vietnamu i díky mému 8 měsíčnímu bydlení v Hanoji jsem některé takové "odborníky" poznal a vím, že tito lidé svým amatérismem škodí naší obchodní bilanci s Vietnamem a tím také ekonomice ČR, i když si to možná ani neuvědomují.
Vietnam musí výrazně zlepšit podmínky pro naše investory a jsem rád, že to těsně před návštěvou prezidenta Miloše Zemana veřejně slíbil vietnamský premiér Nguyen Xuan Phuc. Na obou stranách je co napravovat a proto přeji panu prezidentovi Miloši Zemanovi při jeho jednáních ve Vietnamu hodně úspěchů!

 

 Marcel Winter, předseda Česko-vietnamské společnosti

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3