INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

prDo Prahy se sjeli ekonomičtí diplomaté České republiky z celého světa. Shodli se, že v exportu i ekonomické diplomacii je třeba stanovit jasný směr i gesce. Úspěchy a výsledky českých mozků a firem ve světě je třeba umět co nejlépe prodat.

Tak, aby z toho měli užitek všichni obyvatelé České republiky. I to zaznělo na Konferenci ekonomických diplomatů a ředitelů zahraničních kanceláří agentury CzechTrade, která se od pondělí 25. června koná v Praze. Pořádají ji Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo zahraničních věcí ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR a agenturou CzechTrade.

Od pondělního slavnostního zahájení, tradičně v sídle Ministerstva zahraničních věcí v Černínském paláci, stihlo sto padesát ekonomických diplomatů a zahraničních zástupců agentury CzechTrade projednat otázky spojené s budováním jednotné zahraniční sítě. Součástí akce byly i dvoudenní B2B rozhovory s exportéry, které do dnešního dne využily stovky firem. Ve středu a ve čtvrtek se těchto setkání se sto padesáti odborníky ze stovky různých teritorií na pražském výstavišti PVA EXPO Letňany zúčastnilo na čtyři sta českých firem a uskutečnilo se zde celkem 2500 konzultací.

"Jsem potěšena, že zájem o export ze strany našich firem i v tomto, z hlediska zahraničního obchodu poněkud turbulentním roce, významně roste, a to především mezi malými a středními podniky. Jak jsem měla možnost na konferenci poznat, čeští exportéři se živě zajímali nejen o evropské trhy, ale mají výraznou chuť exportovat i do mimoevropských teritorií. Konference ekonomických diplomatů je tak vynikající příležitostí, jak předávat aktuální informace a exportní příležitosti našim vývozcům, kteří je tolik potřebují pro svůj další rozvoj a angažmá na mnohdy náročných zahraničních trzích, ale i jak vytvářet a budovat nové vztahy mezi podniky a zástupci státní správy, které v budoucnu přinesou prosperitu nám všem," uvedla ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.

"Pro Ministerstvo zahraničních věcí je ekonomická diplomacie prioritou. Důkazem je i výroční hodnocení zastupitelských úřadů v ekonomické agendě – nejlepší hodnocení mělo letos více než 60 procent zastupitelských úřadů i díky velmi pozitivnímu ohlasu od firem a firemních asociací. Připravujeme rozšíření zahraniční sítě v Sahelu a posílíme podporu českých firem v Ománu. V loňském roce byla otevřena nová ambasáda v Zambii,“ uvedl náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa.

"Účast tuzemských firem na konferenci byla tradičně vysoká, celkově se uskutečnilo na 2 500 jednání. Řada našich zahraničních kanceláří měla během dvou dní kompletně nabitý program s dvaačtyřiceti schůzkami, velký zájem byl o Indii, Velkou Británii, Írán, o Polsko nebo Německo. Letošní exportní průzkum mezi MSP potvrdil, že z hlediska objemu firmy exportují nejvíce právě do Německa a zároveň tam nejčastěji plánují rozšířit vývoz. Akce jako tato konference však potvrzuje zájem firem nejen o výše jmenované země, ale i o vzdálenější a náročnější trhy, například Latinské Ameriky,“ uvedl generální ředitel agentury CzechTrade Radomil Doležal.

"Ráda bych poděkovala ekonomickým diplomatům a ředitelům zahraničních kanceláří CzechTrade za dlouhodobou spolupráci. Během konzultačních dní s firmami, které SP ČR ve spolupráci s MZV a MPO již řadu let organizuje, na ně čekalo 2500 individuálních schůzek se zástupci přibližně 400 firem. Mezi zeměmi, o které byl velký zájem, bych mohla jmenovat i Rusko, USA nebo Čínu,“ říká Dagmar Kuchtová, generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR, a dodává: „Mezinárodní obchod se letos potýká s mnoha zkouškami, jako jsou americká cla na ocel, odstoupení USA od dohody s Íránem či evropská cla na dovoz vybraných amerických výrobků. Právě v této době je stabilita celého systému podpory a financování exportu klíčová. I proto je tato akce důležitá a může exportérům výrazně pomoci."

"Podporu exportu Hospodářská komora považuje za jednu ze svých priorit a sama se na ní aktivně podílí. Zejména pravidelným využíváním široké sítě zahraničních kontaktů, pořádáním exportních seminářů a podnikatelských misí. Právě v otázce misí doufáme v aktivní politiku nové vlády a obnovení pravidelných cest ministrů do exportně perspektivních zemí. Doprovodné mise jsou totiž pro podnikatele nejlepší možností, jak na nové trhy úspěšně proniknout,“ zdůraznil prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3