INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

matka na plástuNa rozdíl od života běžných občanů začíná včelařský rok v době vrcholného léta, kdy probíhá či končí sklizeň základních obilovin. V tomto období mají včelaři hlavní úkol spočívající v zajištění zdravé a silné generace dlouhověkých včel.

Na rozdíl od krátkověkých včel budou ty dlouhověké součástí včelstva do příštího roku – do března či dubna. Další starostí je doplnit za odebraný med glycidové zásoby, provést preventivní či léčivé zásahy proti parazitickému roztoči Varroa destruktor. Je to rovněž období bilancování průběhu celé sezony.

Stejně jako pro celou přírodu to nebylo období jednoduché. Neexistuje snad žádného pamětníka nejenom mezi včelaři, že by rok 2018 byl typickým pro naše klimatické pásmo svým průběhem. Zima byla sice relativně mírná, chyběly ale ve větší míře srážky, zvláště sněhové, střídaly se periody nižších a netypicky vysokých teplot. Závěr se potom neustále prodlužoval. To mělo celkem neblahý vliv na rozvoj včelstev zvýšenou spotřebou zimních zásob. Nastala situace, že počet jedinců včel ve včelstvu se zvyšoval jen velmi pozvolna naprosto odlišně od nástupu fenologických fází vegetace, především doby rozkvětu jednotlivých rostlinných druhů. Klíčové jsou například ovocné dřeviny, které tak nakvétaly celkem překvapivě o několik týdnů dříve než je obvyklé. Včelstvům se vlivem opožděného vývoje nedostávalo létavek, tj. včel které mohou do úlu donášet pyl, nektar či vodu.

Pouze silná a početná včelstva v této době mohla včelařům přinést nějaký medný užitek. Včelstva s pozdějším vývojem měla dostatek létavek později a v té době ovocné stromy dokvétaly, takže zdroje nektaru a pylu byly již omezené. Vydařil se ovšem rozkvět lip a po delší době včelaři získali tento aromatický med. Téměř vůbec se však nevyskytovali producenti medovice, zdroj žádaného „tmavého lesního medu“. Takřka ve všech částech okresu skončila vlivem velkého sucha nektarová snůška již koncem června. Někteří včelaři, kteří odebrali včelstvům ve větší míře medové zásoby tak museli začít podstatně dříve přikrmovat cukerným sirupem, aby včelstva vůbec přežila toto období. Celkově přes všechny těžkosti lze včelařský rok na Náchodsku hodnotit jako snůškově průměrný. Včelaři tak mohou nabídnout při „prodeji ze dvora“ dostatek kvalitního především květového (nektarového) medu za příznivou cenu kolem 150 Kč za sklenici.

Ukazatele včelařství

Na území okresu Náchod od Jaroměřska po Broumovsko působí 14 základních organizací Českého svazu včelařů, sdružující 727 členů a 16 neorganizovaných včelařů, kteří chovají kolem 8 000 včelstev na skoro 1 000 stanovištích. Členská základna se na rozdíl od jiných spolků každoročně rozšiřuje o několik desítek nových členů, což je jistě velmi pozitivní jev. Bohužel mnoho z nich z počátku nepředpokládá, o jak náročný koníček se jedná. Nejenom po stránce finanční, kdy na chov 10 včelstev je třeba investovat přibližně kolem 100 000 Kč. Je třeba mít velmi dobré znalosti z biologie či legislativy a dalších oborů. Je třeba si uvědomit, že každý chovatel včel přímo ovlivňuje prostor doletu včely a to v okruhu minimálně 3 - 5 km! Včelu nelze jako jiné hospodářské zvíře izolovat pouze do výběhu. Zootechnické zásady chovu se v podstatě včelař učí „celý život“. Legislativní podmínky pomáhá začínajícím včelařům z vlastních prostředků přiblížit okresní organizace Českého svazu včelařů na pravidelných seminářích. Poslední se konal v únoru 2018 za účasti 15 zájemců (viz. obrázek). Další tradiční akcí okresní organizace je Včelařský ples. Letos se 9. března tak konal již XXII. ročník a to v Novém Městě nad Metují za podpory firmy Hašpl, pod záštitou předsedkyně Českého svazu včelařů z.s., starostů města Náchod a Nové Město nad Metují.

Podpora Královéhradeckého kraje

Jak je chov včelstev důležitý pro přírodu, zemědělce a všechny obyvatele si neuvědomovala pouze Marie Terezie, která svými „patenty“ cíleně velmi podporovala. Uvědomuje si to i současné zastupitelstvo Královéhradeckého kraje, které každoročně uvolňuje z rozpočtu částku kolem 1 milionu Kč. V roce 2018 se okres Náchod prostřednictvím okresní organizace Českého svazu včelařů zapojil do Programu podpory životního prostředí a zemědělství 18ZPD06 projektem Obnova úlů v okrese Náchod. Částka 230 000 Kč umožnila pokrýt požadavky 47 včelařů, kteří splnili náročné podmínky. Celkově je předpoklad, že bude investováno kolem 400 000 Kč do obnovy včelařského inventáře. Jako včelaři si této podpory velmi vážíme , ceníme si ji a děkujeme za ni. Bohužel tato aktivita má i docela stinné stránky. Deformuje trh, kdy výrobci či prodejci neúměrně zvyšují ceny. Rezignoval nám jednatel okresní organizace. Funkcionáři se nedobrovolně stali proti své vůli byrokraty bez patřičného vzdělání a zkušeností v tomto směru. Oproti minulosti je příjemcem podpory nikoliv jednotlivec (včelař), základní organizace, ale výhradně okresní organizace a to zřejmě proto, aby placený aparát Královéhradeckého kraje zpracovával pouze 5 žádostí z 5 okresů. Nastává nutný přerozdělovací proces, prováděný okresní organizací, který je náročný nejen časově, ale především administrativně díky podmínkám nastaveným oddělením dotací Královéhradeckého kraje. Podstatně diskriminuje ty, kteří administraci provádějí (statutární orgán okresní organizace), dále neorganizované včelaře. Přitom v minulosti existoval bezkonfliktní systém bez střetu zájmů, kdy žádost předkládal a za provedení byl zodpovědný vždy jednotlivec od kterého se z neznámých důvodů ustoupilo. Samozřejmě do budoucna je možnost žádné podpory nevyužívat, když je to tak složité a prostředky mohou být využity jinde v rozpočtu Královéhradeckého kraje. Bude tomu však zcela odlišně než je tomu v jiných krajích České republiky. Lze doufat, že administrace proběhne do konce roku úspěšně správně a včas.

150 let včelařského spolku v Jaroměři

Zajímavou včelařskou událostí letošního roku je, že již plných 150 let působí na území Jaroměřska řádný včelařský spolek jako jeden z několika prvních v rámci tehdejšího Rakouska – Uherska. V současnosti sdružuje jako největší v okrese již 105 členů, obhospodařujících kolem 1 250 včelstev v obvodu 32 katastrů obcí. V rámci tohoto výročí byl pořádán v průběhu celého roku cyklus několika odborných přednášek za vydatného zájmu nevčelařské veřejnosti. Vyvrcholení oslav bude 22. září 2018, kdy se bude konat „Jaroměřský medový jarmark“ s bohatým doprovodným programem pro děti i dospělé v historickém prostoru Bastionu I josefovské pevnosti, kam jsou všichni návštěvníci srdečně zváni pořadateli.

Ing. Jiří Valtera, předseda
člen Republikového výbou Českého svazu včelařů, z.s.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3