INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

zemAgrární komora ČR je připravena jednat o záměrech Ministerstva zemědělství směřující k omezení glyfosátů. Především pak v deklarovaném směru snížení celkové jeho roční spotřeby jako ochrany životního prostředí a v případech, kdy je finální produkce určena k využití do potravinového řetězce.

Zároveň je připravena zapojit se do odborné diskuze Ministerstva zemědělství k tvorbě metodiky aplikace pro praxi, která nastaví přesné podmínky užití glyfosátu v zemědělské prvovýrobě. Jak ale upozorňuje Zdeněk Jandejsek, prezident komory: „Na základě záměrů ministerstva je potřeba zohlednit opatření užití a kontrol tak, aby nebyla omezena konkurenceschopnost tuzemských zemědělců. Pokud by Česká republika uplatnila paušální zákaz plošné aplikace, stala by se Česká republika první zemí na světě s takto výrazným omezením. To by mělo mimořádný dopad jak pro zemědělce, kteří glyfosát používají v půdoochranných technologiích, a přispívají tak ke snížení rizik vodní a větrné eroze, tak i pro farmáře používající konvenční technologie a glyfosát používají jen v případech většího zaplevelení.“

Agrární komora ČR dlouhodobě usiluje o diskuzi k bezpečnému používání přípravků na ochranu rostlin s cílem ochrany veřejného za současného omezování vlivů na konkurenceschopnost tuzemského zemědělství. Vítáme iniciativy ministerstva, které k tomuto cíli směřují, jako je například Národní plán k bezpečnému používání pesticidů, nebo zavádění 2D kódů. Ty přispějí k lepší dohledatelnosti v rámci dodavatelského řetězce a v případě, že dojde k jejich úspěšnému rozšíření ke koncovému uživateli, také k lepší ochraně vod a trhu před ilegálními pesticidy, které podle našeho názoru a poznatků praxe včetně kontrolních orgánů představují výrazné riziko.

Riziko používání glyfosátu v zemědělství bylo v  souvislosti s nedávnou diskuzí o obnovení jeho povolení na dalších pět let (až do roku 2022) posouzeno v rámci regulatorního procesu Evropské unie, který lze jistě označit za jeden z nejpřísnějších a nejkomplexnějších na světě. Byla předložena a opětovně posouzena řada studií, včetně studie Mezinárodní agentury a pro výzkum rakoviny (IARC) v Lyonu studii, která glyfosát klasifikovala jako pravděpodobný karcinogen – kategorie 2a. Pro představu, do této kategorie patří též konzumace červeného masa, pití nápojů o teplotě vyšší než 65°C, emise při smažení za vysokých teplot, práce na střídavé směny či zaměstnání kadeřník/holič. Tato studie, která vyvolala velký zájem laické i odborné veřejnosti, byla následně podrobena odbornému zkoumání mnoha národních i mezinárodních regulatorních orgánů jako je EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) a ECHA (Evropská agentura pro chemické látky). Ani jeden z nich však nepotvrdil závěry IARC a neklasifikoval glyfosát jako karcinogen.

Ing. Jiří Felčárek
Úřad Agrární komory ČR

Ilustrace Pixabay.com

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3