INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

k alkPokud si myslíte, že když se účetním nějaká vaše účtenka nelíbí, vyhodí ji, jste na velkém omylu. Pečliví účetní se totiž nejdříve zeptají, než něco z agendy odstraní. Do účetnictví jde totiž dát v zásadě cokoliv. Otázkou však zůstává, jestli jde o náklad. A pokud ano, tak zda daňový. Odpověď na tento dotaz si však účetní neodpoví bez informací od vás.

Stejný doklad může být ve dvou firmách účtován různě a obojí je dobře

Kvalitní nebo nekvalitní účetní se tak nepozná podle toho, kolik účetních dokladů skončí v koši, ale podle toho, jak hodně vaši společnost znají a kolik informací jste jim schopni říct. Nemůžete si myslet, že účetní k vašim dokladům a účtenkám přistupují v tom smyslu, že u každého výdaje vědí, na co byl využit. Někde je to jasné už z podstaty věci, jinde je třeba se doptat. Účetní tak musí mít představu o tom, jak vaše podnikání vypadá, aby věděli, jak mají jednotlivé doklady vyhodnotit. Stejný doklad totiž může být ve dvou firmách účtován různě, přičemž obojí může být dobře.

„Účetní nejsou soudci a neměli by složitě zjišťovat, zda jsou informace od klienta pravdivé. Pokud ale mají podezření, že jejich klient podvádí, nesmí mu v počínání napomáhat, a to ani tím, že podezření ignorují, jinak se mohou sami ocitnout za hranicí zákona. V některých případech jim legislativa dokonce ukládá ohlašovací povinnost,“ řekla Vlaďka Přibylová, členka Výboru Komory certifikovaných účetních.

Co tedy patří do vašich nákladů?

Do nákladů jde dát vše, co souvisí s vaším podnikáním. Pokud o náklad související s činností podniku jde, nastává otázka, zda je daňově uznatelný, případně zda je možné uplatnit odpočet DPH. To je obvykle to zásadní, co všechny klienty nejvíc zajímá. Vynaložený náklad, aby byl daňově uznatelný, každopádně musí přispívat k realizaci tržeb. To, co je daňovým nákladem pro vašeho kamaráda, tak nemusí být i pro vás. Cokoliv však zkresluje hospodářské výsledky nebo krátí daňovou povinnost, je nezákonné. Zkrácení daně nad 50 000 Kč je již trest­ným činem.

I nedaňové náklady
jsou pro vás výhodné

Například některé příspěvky zaměstnancům se vám mohou „vyplatit“, protože se na ně dá pohlížet i jako na daňovou úsporu, přestože jsou daňově neuznatelné. Je totiž rozdíl, zda dáte svému zaměstnanci například 10 000 Kč odměnu ke mzdě, nebo mu dáte příspěvek na dovolenou. U dovolené sice nemáte daňově uznatelný náklad, ale „bonus“ na dovolenou již nedaníte vy a ani zaměstnanec, tj. neplatíte z něj sociální a zdravotní pojištění ani daň z příjmu, což i vašeho zaměstnance jistě potěší víc, než když mu po odečtu všech povinných plateb přijde na účet okolo 7000 Kč. Pro vás je to tak jako tak užitný náklad, který se vám vrátí v loajálním a odpočinutém zaměstnanci.

Do účetnictví si (ne)můžete dát

  • dovolenou v Karibiku – musíte ale prokázat, že se zahraniční cesta vztahovala k vašemu podnikání,
  • nový mobil, kde je na faktuře z 20. prosince i pouzdro s obrázkem Hello Kitty asi opravdu neprojde,
  • fakturu za výcvik slepic – pouze v případě, budou-li dané slepice následně vystupovat v televizní reklamě/filmu – jen díky výcviku jste jim prohloubili kvalifikaci a zajistili si příjem z jejich hereckého vystupování.

Dobré účetní tedy poznáte i tak, že se vás často na něco ptají. Vzpomeňte si na to, až vám bude vaše účetní volat, protože vaše odpověď je pro ni, a tím i pro vás, opravdu důležitá.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3