INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

ani virusSvaz průmyslu a dopravy ČR, Hospodářská komora ČR a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR jsou přesvědčené, že program Antivirus by měl být pro firmy dostupný po celou dobu současné situace i potenciální následné ekonomické recese. Mimo to, je to nástroj, který by měl mít stát k dispozici i v budoucnu pro řešení ekonomických problémů s cílem podpořit ekonomiku firem a udržet zaměstnanost.

Z výsledků průzkumu, který v polovině května udělal Svaz průmyslu a dopravy ČR, vyplývá, že ekonomická situace českých firem se kvůli koronavirové krizi výrazně zhoršuje. 

Podniky přicházejí o stále více zakázek a častěji se potýkají se špatnou platební morálkou svých odběratelů. Zatímco na začátku dubna hlásilo 43,5 % firem, že se v příštích dvou měsících bude potýkat s propadem zakázek o více než 20 %, v květnu už se s takovým propadem potýká na 70 % podniků. Přitom roste podíl firem, kterým objem zakázek meziročně klesá o více než 40 %. V dubnu jich bylo 23 %, v květnu jich takto velký propad hlásilo 48 %.

Mezi hlavní nástroje, které firmy v současné situaci oceňují, a oficiální čísla o kladně vyřízených žádostech a podpořených pracovních místech to dokazují, patří program Antivirus. Květnový průzkum ukázal, že jeho význam postupně roste. Jestliže za březen o podporu z programu Antivirus žádalo 46 % z dotázaných firem, za duben a květen už plánuje o podporu požádat 55 % firem a jeho prodloužení do konce srpna by kvůli horšící se hospodářské situaci uvítalo 71 % firem. Z výsledků průzkumu je také patrné, že program Antivirus prokazatelně pomáhá firmám udržet si klíčové pracovníky, pro které nemají přechodně dostatek práce a budou je potřebovat pro rozjezd po skončení krize.

Také z poslední analýzy Hospodářské komory na základě šetření mezi jejími členy vyplynulo, že firmy k udržení zaměstnanosti budou potřebovat hlavně prodloužit a rozšířit program Antivirus s tím, že problémy podniků by výrazně zmírnilo, pokud by jim vláda dočasně zrušila placení povinných plateb pojistného podobně jako u OSVČ.
Dočasné zrušení placení pojistných odvodů by přitom podle této analýzy pomohlo dvěma třetinám všech podniků ustát současnou krizi. Podnikatelé přitom už dříve uvedli, že vládou navržené pouhé posunutí plateb pojistného na podzim, navíc i nadále penalizované úrokem, je jen odkládáním problému.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová nicméně má v pondělí (1. června 2020, tedy v den uzávěrky našeho vydání) navrhnout vládě nový režim C programu Antivirus, jehož podstatou je tříměsíční zrušení sociálních odvodů za zaměstnavatele jen velmi úzkému okruhu těch nejmenších podniků – a to do 50 zaměstnanců. Nárok na tuto kompenzaci vládou zavedených kroků proti šíření koronaviru má být omezen i tím, že se bude týkat firem, které udržely 90% zaměstnanost a 90% objem mezd ve srovnání s letošním březnem. Kvůli těmto podmínkám ale nedosáhnou na pomoc všechny podniky, které ji reálně potřebují. Tato podpora se tak kvůli špatně nastaveným parametrům bude míjet účinkem.

Proto trojice profesních uskupení společně navrhla následující:
1. Prodloužit režim Antivirus B minimálně do konce srpna a komplementárně k němu spustit režim C (a to po celou dobu).
2. Umožnit firmám (bez ohledu na velikost), aby si dle situace mohly vybrat mezi režimy B a C.
3. Upravit režim C tak, aby reagoval i na problémy firem, které se dostanou do potíží v následné recesi (tedy propad výnosů až např. ve třetím kvartálu).
4. Posunout strop výplat na 1,6násobek průměrné mzdy – nediskriminovat firmy, které dlouhodobě platí vyšší odvody a daně.

Svaz průmyslu a dopravy ČR, Hospodářská komora ČR a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR vyzvaly vládnu, aby se těmito návrhy zabývala. Uvedené subjekty jsou přesvědčeny, že se tímto způsobem umožní ekonomice rychlá rekonvalescence, která se následně projeví i ve výběru daní.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3