INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

image výroba tPracovní síla v Česku je nedostatkovým zbožím. Firmy si stěžují, že na trhu chybí desítky tisíc pracovníků, kteří by pomohli růstu jejich businessu. České technologické, biotechnologické či jinak inovativní firmy by na svou expanzi potřebovaly posílit týmy kvalifikovaných odborníků. Shánějí je však marně.

„V posledních letech jsme zaznamenali nejenom enormní nedostatek kvalitních pracovníků na pracovním trhu, ale bohužel i ztrátu motivace a chuti řady lidí odvádět dobrou práci,“ řekla Zuzana Bubnová, výkonná ředitelka biotechnologické společnosti Contipro.

Inovativním podnikům
chybějí kvalitní uchazeči

Nepříznivý vývoj na domácím pracovním trhu probíhá na pozadí ekonomické nestability posledních dvou let, vyvolané vlnami pandemie. Jejím důsledkem byly poruchy v dodavatelských řetězcích, výpadky v průmyslové produkci, výrobě aut (známý problém nedostatku čipů) a jiné. Očekávalo se, že díky postupnému ústupu pandemie covid-19 bude rok 2022 vysoce růstový, business však zbrzdily problémy s pracovní silou a nová nejistota vyplývající z války a sankcí. Personální problém se ve velké míře týká zmiňovaných firem se sofistikovanou výrobou vyžadující vysokou kvalifikaci. Inovativní produkty s velkou přidanou hodnotou přitom mají potenciál být významnou složkou českého průmyslu a exportu. Podle Vladimíra Velebného, majitele společnosti Contipro, mohou být speciálně biotechnologie v České republice důležitým průmyslovým odvětvím: „České firmy v oblasti biotechnologií mají potenciál stát se v evropském i světovém kontextu významnými společnostmi. Máme také silná centra akademického biotechnologického výzkumu,“ konstatoval Vladimír Velebný, přičemž i on poukazuje na rok od roku klesající úroveň kvalifikace pracovní síly.

O Ukrajince je zájem, čeští zaměstnanci
se však nemusejí obávat

Ačkoliv se situace kolem pandemie koronaviru ještě zdaleka nevrátila do stavu před rok 2019, v únoru vypukla válka na Ukrajině. Ruská agrese vyhnala z domovů i ze země milióny Ukrajinců, obyvatel státu, jehož úroveň vzdělání není příliš vzdálená od té naší. Lidé z Ukrajiny přicházejí do různých států Evropy a začínají pro sebe hledat nové uplatnění. Najde se právě zde řešení českých a evropských problémů s kvalifikovanými pracovníky? Čeští podnikatelé by nebyli proti.
Jak vyplývá z březnového průzkumu personální agentury Hofmann Personal, pracovní místa pro ukrajinské uprchlíky plánuje nabídnout 68 % oslovených podniků a dalších 14 % se zatím rozmýšlí. Dotazování byli personalisté z výrobních, velkoobchodních a logistických firem.
„Myslím, že příliv nových pracovníků na trhu práce by mohl pomoci zvrátit negativní trend a takříkajíc nastavit normální stav,“ komentovala Zuzana Bubnová. Výkonná ředitelka ve společnosti Contipro přitom nepředpokládá, že by kvalitní a kvalifikovaní čeští zaměstnanci měli mít v této souvislosti jakékoli obavy z konkurence nově příchozích. „Zaměstnavatelé by byli sami proti sobě, kdyby se takových odborníků chtěli zbavovat. My v Contipru jsme nikdy nerozlišovali, zda je zaměstnanec cizinec, či nikoli, nikdy jsme na nikoho nenahlíželi jako na levnou pracovní sílu. U nás hodnotíme pouze dle schopností a výkonu, což znamená, že všichni mají stejné možnosti a příležitost se uplatnit,“ dodala Zuzana Bubnová.

Válka na východě narušuje plány

Nutno podotknout, že příchod potenciální pracovní síly z Ukrajiny je jakýmsi marginálním pozitivním momentem na pozadí válečné tragédie probíhající na východ od nás, která mimo jiné znamená i pro mnohé české firmy zhroucení jejich tamních aktivit. Podle průzkumu Hofmann Personal se tento konflikt negativně dotkne až 72 % dotázaných podniků, přičemž pouze 9 % společností tvrdí, že na ně nebude mít žádný vliv. Menší podniky přitom obecně patří k těm nejvíce zasaženým. Právě inovativní firmy se však z uvedené závislosti vymykají, protože se dokázaly lépe prosadit i na lukrativních západních trzích, a ty východní jsou tím pádem pro ně relativně méně významné.
„Zásadní dopady spojené přímo s obchody v Rusku a na Ukrajině jsou v tuto chvíli marginální. Náš celkový obrat v Rusku a na Ukrajině je v řádu nízkých jednotek procent,“ potvrdila také výkonná ředitelka Contipra Zuzana Bubnová. Otázkou jsou však podle ní nepřímé dopady, které se konkrétně pro Contipro jako subdodavatele nadnárodních společností v segmentu farmacie a kosmetiky mohou projevit časem.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3