INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

2022 06 20 1Růst cen nemovitostí nezastavil ani v úvodu letošního roku. V prvním čtvrtletí zrychlily nejvíce ceny bytů, konkrétně o 5,4 %. U rodinných domů a pozemků je tempo růstu cen srovnatelné s posledním čtvrtletím loňského roku. Zatímco ceny rodinných domů vzrostly o 4,7 %, pozemky zaznamenaly růst o 5,6 %. Meziročně tak tempo růstu v případě pozemků dosáhlo rekordních 23,7 %.

„Ani v prvním čtvrtletí nového roku nedošlo k ochlazení trhu a nemovitosti i nadále podražují. Tempo růstu zatím nezpomalily ani kroky České národní banky v oblasti úrokových sazeb. Ceny tak dále rostou stejným tempem jako v loňském roce. Svůj podíl na tom má pravděpodobně malá nabídka nemovitostí, vysoký růst stavebních nákladů, obava z dalšího nárůstu úrokových sazeb a snaha lidí ochránit investicemi do nemovitostí finanční prostředky před pádivou inflací,“ vysvětlil Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

HB Index 1Q 2022 – Bytové jednotky:

„Vývoj velmi vysokého růstu cen u bytů pokračoval i v prvním čtvrtletí a dosáhl opět nad 5% hranici. Tempo nárůstu cen bylo nejvyšší v těch krajích, kde jsou v České republice dlouhodobě byty nejlevnější. Na pražském trhu postupně prodeje zpomalují, i zde ale růst cen atakuje 5 %. Do cen u nových výstaveb se začínají promítat rostoucí stavební náklady, ale také zvyšující se nároky na vybavení novostaveb či vyšší úroveň staveb z hlediska Průkazu energetické náročnosti budov,“ shrnul Jiří Feix.

HB Index 1Q 2022 – Rodinné domy:

„Oproti minulému období tempo růstu mírně stouplo, meziročně tak růst indexu atakuje hranici 20 %. Lidé mají i nadále největší zájem o rodinné domy, které nepotřebují rekonstrukci, a to kvůli rostoucím stavebním nákladům, které znamenají horší předvídatelnost při plánování rozpočtu. Z důvodu nižších cen zájemci vyhledávají nemovitosti ve vzdálenějších lokalitách od velkých měst. Pokud mají lidé zájem o novostavby v developerských projektech, nejčastěji sahají po řadových zástavbách. Celkově jsou však rostoucí ceny a nedostupnost stavebních materiálů velkou přítěží pro stavitele,“ doplnil Radim Maštalíř, expert pro oblast oceňování majetku v ČSOB.

HB index 1Q 2022 – Pozemky:

„Pozemky i nadále zaznamenávají největší nárůst ze všech segmentů, i když v prvním čtvrtletí roku tempo růstu cen mírně zpomalilo. Kategorie pozemků dlouhodobě naráží na limity trhu spojené s nízkou nabídkou i s problematikou zastaralých územních plánů a nedostatečné kapacity inženýrských sítí pro výstavbu. I v této kategorii zaznamenáváme nárůst zájmu o pozemky vzdálené od měst, které jsou lépe cenově dostupné. Co se týče výstavby v hlavním městě, nově schválený Fond spoluúčasti investorů na rozvoji území má pomoci financovat veřejnou infrastrukturu, na kterou finance města nestačí. V následujících obdobích tak očekáváme nárůst po­ptávky po pražských parcelách na brownfieldech, které do dnešní doby nebyly pro developery atraktivní z důvodu vysokých nákladů na vybudování základních podmínek pro výstavbu,“ uzavřel Jiří Feix. (tz)

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3