INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Irena VrbovaNarušení provozu, dodavatelských řetězců, nedostatek materiálu, míra inflace, nedostatek zaměstnanců, vyčerpané rezervy z doby covidu a válečný konflikt na Ukrajině. Podnikatelé žijí v nejistotě a strachu. Zejména na malé a střední firmy dopadá aktuální situace hůře než na etablované giganty. Firmy a jejich vedení si kladou otázku, jak podnikat, když neví, co bude. V takové situaci je největší výzvou překonání emocí. Strach může být skvělým ukazatelem, ale jen ve zdravé formě. Od určité hranice může ničit.

„Podnikatelé nejsou v jednoduché situaci. Obvykle ale vidíme věci černější, než doopravdy jsou. Co bude, nikdo neví a nikdy ani nevěděl. Emoce strachu nás ale paralyzují. Překonat strach je velká výzva a postavit se mu nás činí silnějšími. Využít strach je i příležitostí k vylepšení nejenom firemních procesů, ale především přijetí a srovnání se vlastníků firem s novým světem, ve kterém se ocitli. Až potom můžeme řešit vše ostatní, vyhrnout si rukávy a situaci překonat. A po nějaké době zjistíme, že jsme to zvládli – firma přežila, tým je silnější než kdy dříve. Změní se postupy a styl práce, zmizí to, co už bylo stejně předtím navíc, jen jsme to tolik neviděli. Například zaměstnanec, který nefungoval, ale dovolili jsme mu to, protože nám klidná doba dovolila ho tolerovat,“ řekla Irena

Vrbová, zakladatelka konzultační společnosti Porto, která se zabývá vzděláváním a rozvojem majitelů a manažerů menších a středních firem.
K negativním ekonomickým ukazatelům mohou být podle ní čtyři různé postoje:

  • Dokud se bojím a vymýšlím, jak to zvládnu, je to v pořádku a můžu s tím pracovat.
  •  Když se bojím, ale už nevěřím, že to zvládnu, čekám a šetřím, je to smíření se svým zánikem.
  •  Když se nebojím vůbec, je možné, že jsem šílenec.
  • Když se bojím více než jenom ukazatelů a fixuji se na špatné scénáře, připravuji si svoji zkázu.

„Jen první postoj má naději v současném světě. A není vůbec jednoduché ho dosáhnout. Vyžaduje sebedisciplínu, svoje vnitřní pravidla a znalost základních životních principů. Válečné konflikty, ten současný nevyjímaje, nám ukazuje příběhy lidí, kteří i tak nepředstavitelnou a šílenou situaci, jakou válka je, zvládají různě právě skrze tyto čtyři postoje,“ uvedla Irena Vrbová.

Možnost podnikatelů je jediná – najít cestu, jak nastavím sebe tak, abych byl schopen zachovat postoj číslo jedna. „Každý podnikatel ví, že když zakládal vlastní firmu a měl by si tehdy na papír napsat rozpočet a všechna rizika, tak by podnikat nezačal. Na začátku byl sen, motivace vybudovat něco vlastního. K tomu potřeboval pevnou vůli, disciplínu, vytrvalost, ale hlavně odvahu. To, že to zvládl, nevzniklo z finanční rezervy v bance, ale úplně z jiných vnitřních dovedností a vlastního nastavení. A pokud si nepamatuje nebo neví, jak to tehdy zafungovalo, je nutné se k tomu teď vrátit a zjistit to,“ dodala Irena Vrbová.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3