INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

IMG 6997 1Zástupci neziskového sektoru, členové akademické sféry a osobnosti ze světa businessu se sešli u velmi zajímavé příležitosti, aby sdíleli své praktické a teoretické zkušenosti. Konference Osobní prosperita: Mladí na startu života akcentovala zejména myšlenku, aby nastupující generace uspěla v životě, ale i na trhu práce. Letošní 5. ročník pořádala v Praze tradičně yourchance o.p.s. Záznam akce je k vidění na YouTube yourchance TV.

Spoluzakladatelky společnosti yourchance Jana Merunková a Gabriela Štiková opět připomenuly, že společnost funguje v souladu s cíli organizace OSN. Ve svých aktivitách a činnostech je každodenně naplňuje. I proto se yourchance připojila do unikátního výzkumu Persist a ČVUT: Integrace dětí z dětských domovů do společnosti a jejich adaptace na trh práce. Výsledky studie na konferenci odprezentovala Lucia Dobrucká, která k tomu řekla: „Při zkoumání jsme se zaměřili na aspekty, jež fungují v souvislosti s ústavní výchovou.“ V některých směrech vědecké šetření tak vyvrátilo dlouholeté mínění široké veřejnosti a části expertů. Jde hlavně o názor, že systém dětských domovů v ČR je neefektivní a nefunguje. Podle Lucie Dobrucké by se na problematiku mělo nahlížet jinak: „Čím delší dobu děti v dětském domově žijí, tím víc jsou později ve svém životě stabilnější a úspěšnější. Délka pobytu je zásadně ovlivní. Ukázalo se, že děti se dokážou velmi dobře adaptovat na prostředí, ve kterém se nacházejí.“ A je tedy jasné, že i ony se na českém pracovním trhu mohou dobře uplatnit. Jen je potřebná důvěra ze strany zaměstnavatelů.

Jak uspět na trhu práce? To je ostatně otázka, kterou řeší všichni mladí lidé. Právě na toto téma klade důraz i yourchance o.p.s. Diplom ze školy života by v tom mohl zásadně pomoci. Využít ho může každý dospělý, i když nedokončil základní vzdělání. Stačí absolvovat kurz, kde si ho doplní, a následně si může zvolit jednu z mnoha kvalifikací v Národní soustavě kvalifikací, kterou představil Richard Veleta z Národního pedagogického institutu. Není to náhoda, že ho yourchance pozvala na konferenci. O co jde? Je to státem garantovaný systém, který je založen na tom, že když někdo získal nějaké znalosti v průběhu svého života ve své profesi nebo pozice, může je takzvaně zasadit do formálního rámce. Richard Veleta k tomu uvedl: „Tento systém říká, že když potřebujete potvrdit znalosti, přijďte ke zkoušce, odborníci vás vyzkouší podle standardů. Pak dostanete certifikát, který může pomoci se uplatnit na trhu práce.“ Získat je možné díky tomu i živnostenský list a na základě toho začít podnikat. V zahraničí je zcela běžné, že pokud lidé během svého života získají mnoho zkušeností v určitém oboru, existuje systém, který to zohledňuje. Richard Veleta potvrdil: „Některé jiné státy umí ocenit neformální znalosti, v ČR se rozhodlo, že je nebudeme uznávat.“ V současnosti se ale pracuje na tom, aby tomu bylo jinak. Národní soustava kvalifikací tak pomáhá lidem starším osmnácti let. Je to rovněž ideální pro ty, kteří chtějí mít zadní vrátka, tedy druhou kariéru. V rámci kvalifikace existuje přes 1451 možností, třeba od malých, jako je kosmetička, ovocnář, stříhání psů, k těm větším – třeba truhlář, pekař nebo masér.

A jak vlastně vypadá momentální situace na pracovním trhu? Samozřejmě do ní zasáhla pandemie koronaviru, a nově i válka na Ukrajině. O tom hovořila Lenka Vokáčová z personální agentury Manpower: „Pandemie zrychlila trendy na trhu práce, a tím se mimo jiné proměnil vztah mezi zaměstnanci a zaměstnavateli.“ Zdůraznila zejména důležitost klíčových dovedností k úspěšné kariéře. Měkké dovednosti totiž pomohou lidem v momentech, kdy se snaží najít uplatnění: „Právě prostřednictvím nich překonají nemalé výzvy, které přicházejí nejenom ve spojitosti se současností, ale i s budoucností. Je to především schopnost učit se a umět se neustále adaptovat na měnící se podmínky kolem nás. V neposlední řadě je potřeba mít designové myšlení, tedy schopnost optimalizovat pracovní úkoly. Dále pak dobře spolupracovat s ostatními lidmi v týmu a být kreativní.“
Zakladatelky yourchance představily také novinky, které v uplynulém roce iniciovaly nebo se na nich podílely. Jak Merunková připomněla: „Jde například o projekt Vítej v Česku, jehož součástí jsou adaptační programy pro válečné uprchlíky z Ukrajiny nebo vydání dvoujazyčné knihy s názvem Vítej v Česku.“ Publikace se stala užitečným pomocníkem pro děti, které se prostřednictvím atraktivních příběhů mohly seznámit s historií České republiky a důležitými osobnostmi naší země. S velkou radostí byla také pokřtěna kniha Hejno bílých vran, která odhaluje duši a srdce dětí z dětských domovů. Ukázky z knižní novinky citlivě interpretovala herečka Hana Baroňová.
Letošní 5. ročník konference se mohl uskutečnit díky spolupráci s ČVUT, Masarykovým ústavem, Newton University, nadací T-soft Eternity, Technologickou agenturou ČR, Purple Foundation, Českou mincovnou a Nadací BLÍŽKSOBĚ.

za tým yourchance Žaneta Filipková

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3