INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

nsmail 9Kaufland je jediným obchodním řetězcem, v němž se česká rajčata prodávají v dostatečném množství také v zimních měsících. Odebírá totiž 80 % produkce z Agro Kadaň, jediného velkého pěstitele v ČR, který i díky tomu, že pro výkon využívá odpadní teplo z nedaleké elektrárny, své skleníky nezavřel.

„Spolupráce s tímto lokálním dodavatelem, který díky moderním technologiím produkuje poctivou českou zeleninu nepřetržitě, nám zajistí česká rajčata po celou zimu. Zákazníci mohou mít rajče utržené ze skleníku v obchodě už do 24 hodin,“ řekl Jaroslav Strejc, vedoucí oblasti nákupu ovoce zelenina Kaufland ČR.

Většina skleníků, v nichž se v Česku pěstují rajčata, musela kvůli drahým energiím přerušit provoz. V obchodech tak v zimních měsících tuzemská rajčata téměř nebudou. „Všechny skleníky, mimo Agro Kadaň a jednoho jednohektarového skleníku na Olomoucku, jsou na zimu vypnuté bez produkce,“ potvrdil Jaroslav Strejc.

Výjimkou je pěstitel Lukáš Rázl, jehož dva skleníky v Tušimicích u Kadaně zajišťují úrodu nonstop. Navíc jsou ekologické, protože využívají odpadní teplo, dešťovou vodu a přírodní opylování rostlin čmeláky.
Agro Kadaň pro Kaufland přes zimu vypěstuje stovky tun českých rajčat. „Přes zimu budeme od tohoto dodavatele nabízet rajčata keříková, koktejlová a cherry Maruška. Tento produkční mix nám zajistí 80 % našich běžných objemů českých rajčat,“ doplnil Jaroslav Strejc.

Lukáš Rázl je jedním z příkladů úspěšné spolupráce společnosti Kaufland s regionálními dodavateli. Česká keříčková rajčata jsou dodávána do prodejen Kaufland pod značkou Naše rajče. Prvních 16 000 sazenic zasadili v kadaňském skleníku v říjnu 2019. První dodávka zralých rajčat do prodejen přišla v předvánočním čase ještě téhož roku. Skleník je vybudován tak, aby odpovídal nejvyšším standardům ekologického pěstování. „Nejzásadnější je zralost a čerstvost. To má vliv na chuť a vůni plodů. Kvalita čerstvě utržených rajčat se nedá s těmi dováženými srovnávat. Zralá rajčata jsou nejen červená, ale mají i úplně jinou chuť, vůni a zdaleka jiné nutriční hodnoty,“ sdělil Lukáš Rázl z Agro Kadaň.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3