INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

kotKonference SYMA, kterou každým rokem pořádá Česká společnost pro jakost, se stala mezi odborníky na kvalitu a systémy managementu pojmem. Letos se uskutečnila v březnu v Praze. I tentokrát bylo co poslouchat a čemu se přiučit.

K přemýšlení přimělo účastníky například vystoupení Martina Kuby z firmy OIG Power s.r.o. Věnoval se tématu chytrá energie z přírody neboli inteligentnímu systému řízení výroby a spotřeby elektrické energie. Mimo jiné představil hybridní systém CES Battery Box, řešení, jež propojuje výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů s jejím skladováním. Ukládání energie do libovolně nastavitelného bateriového banku představuje optimální způsob hospodaření s vlastní vyrobenou energií, která pokrývá spotřebu domácnosti v požadovanou dobu, nikoli jen v čase okamžité výroby.

Jak to funguje? Třífázový systém pomáhá hospodařit a distribuovat elektřinu na všechna potřebná místa v domácnosti tak, aby byla správně pokryta aktuální poptávka. Klíčem je možnost prioritního řízení regulovatelných spotřebičů, jako je ohřev vody, rekuperace, tepelné čerpadlo, elektromobil apod., na jejichž úkor je možné reagovat na změny odběru na straně spotřebičů neregulovatelných.

Systém je vhodný pro rodinné domy i budovy sloužící k podnikání, uplatní se ve školkách, školách, v modifikované verzi i v průmyslu, například v plynárenství. CES Battery Box lze napojit na fotovoltaickou elektrárnu nebo systém instalovat s novou výrobnou elektřiny. Pokud si domácnost nevyrábí elektrickou energii sama, ale chce optimalizovat náklady na spotřebu elektrické energie, systém nabízí možnost nabíjet baterie z klasické distribuční sítě v době mimo špičku v rámci levnějších tarifů a spotřebovávat ji v době, kdy jsou sazby vyšší.

Každý přístroj je při instalaci automaticky připojen k internetu. K dispozici je speciální mobilní aplikace, díky které získá uživatel prostřednictvím chytrého telefonu nebo tabletu okamžitý přehled o situaci.

Martin Kuba však nepopisoval pouze výrobek a jeho přednosti. Naznačil, jak firma vychází vstříc zájemcům, například nabízí pomoc při podání a vyřízení žádosti o získání dotace na pořízení systému a střešní fotovoltaické elektrárny v rámci programu Nová zelená úsporám.

Startup OIG Power je jedna z vítězných firem v mezinárodní soutěži Quality Innovation Award. Výjimečnost ocenění kromě důrazu na vysokou kvalitu a zcela ojedinělý přístup zpracování prezentovaného produktu podporuje také fakt, že v celé desetileté historii soutěže se podařilo uspět české společnosti teprve podruhé. OIG Pover se prosadila v konkurenci 431 firem ze 13 zemí světa. Toto unikátní řešení znamená významný posun na cestě k energetické soběstačnosti domácností a firem. Systém propojuje výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů s jejím skladováním, a především možností řídit její spotřebu a využívat ji k fungování všech elektrických spotřebičů v objektu. Ukázala tak, že technická a technologická vyspělost je v České republice stále na výši a že čeští odborníci dokáží reagovat na nejnovější výzvy světové udržitelnosti. Firma je v tomto směru jediným výrobcem bateriových zařízení tohoto typu nejen v ČR, ale i v Evropě.

Dynamická a navýsost poučná byla debata na téma Model excelence EFQM. Tematickými okruhy byly Model EFQM jako nástroj strategického řízení a proč právě on, a zkušenosti s jeho zaváděním. Zástupce Hyundai Motor Czech přiblížil řadu zkušeností na cestě ke kvalitě od těch zdánlivě samozřejmých až po systémové, které dnes ovlivňují celý proces výroby. Přítomné seznámil s vývojovými etapami v přeměně názorů na vnímání kvality managementem společnosti. Ukázal na příkladech, že kvalita je skutečně měřitelná. Zástupce společnosti Kermi hovořil o konkrétních krocích, jež bylo nutné udělat, aby se česká divize velké skupiny stala během dvou let nejlepší. I v tomto případě se potvrdilo, že se kvalita dá měřit, ale že jde především o změnu v myšlení lidí. A že měření vede ke zlepšování. Aplikace poznatků do manažerského rámce řízení se vyplatilo, předávané zkušenosti přispěly k postupnému pochopení významu Modelu excelence EFQM.

Jaké další příspěvky zaujaly? Například Poznej svůj mozek – zlepši kvalitu, kulatý stůl na téma Kvalita pro IT a IT pro kvalitáře nebo Měření kvality týmové spolupráce. Přínosný okruh otázek byl prezentován souhrnně v debatě Etika ve vzdělávání a dotýkal se nejen role škol na formování morálních hodnot mládeže.

Petr Koten, výkonný ředitel České společnosti pro jakost, informoval, že i letos je možné podávat od 2. května do 16. září prostřednictvím ČSJ přihlášky do soutěže Quality Innovation Award. Soutěž je pro všechny typy organizací a přihlásit lze zajímavé inovativní projekty. Připomenul rovněž význam soutěže Manažer kvality. Závěrem upozornil na termíny významných akcí, které v letošním roce Česká společnost pro jakost pořádá. První z nich je konference From Farm to Fork, která se odehraje 6. června na ministerstvu zemědělství a bude se věnovat aktuálním tématům v zemědělsko-potravinářském sektoru. Dále upozornil na tradiční podzimní mezinárodní konferenci kvality, tentokrát na téma Digitalizace průmyslu 4.0, která se uskuteční v Praze ve dnech 3.–4. prosince v kongresovém hotelu Clarion.           

Eva Brixi

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3