INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Foto 7Bořivoj Frýbert a Vladimír Feix (zleva) v přítomnosti Andreje BabišeČeská republika zná své Manažery čtvrtstoletí. Top 10 manažerských osobností vybrala Česká manažerská asociace u příležitosti jubilejních 25 let prestižní soutěže MANAŽER ROKU, kterou vyhlašuje a organizuje, a 100 let vzniku Československa.

Titulem Manažer čtvrtstoletí byly jmenovány manažerské ikony, jako je Zbyněk Frolík (LINET), Vladimír Feix (Český porcelán), Zdeněk Pelc (GZ Media, dříve Gramofonové závody v Loděnicích), Bořivoj Kačena (Eurovia CS, dříve Stavby silnic a železnic), Štěpán Popovič (Glaverbel, dříve Sklounion Teplice), Jan Rýdl (TOS Varnsdorf), Lubomír Stoklásek (Agrostroj Pelhřimov), Daniel Beneš (ČEZ), Jiří Cienciala (Třinecké železárny, ministr, vládní zmocněnec pro tři kraje). Mezi Top 10 je Manažerka čtvrtstoletí Jaroslava Valová (SIKO KOUPELNY). 

MR 2018 077Prezident Evropské asociace manažerů Ludger RammeJmenovaní přebírali ocenění 19. dubna ve Španělském sále Pražského hradu na slavnostním shromáždění za účasti téměř tří set podnikatelů a manažerů. Oceněné manažery pozdravil a ceny předal premiér v demisi Andrej Babiš a členové jeho vlády. Na galavečer zavítal z Bruselu na pozvání ČMA prezident Evropské asociace manažerů Ludger Ramme. Záštitu nad oceněním Manažerů čtvrtstoletí převzal prezident republiky Miloš Zeman.

„Dlouhodobě oceňujeme mimořádné manažerské osobnosti. Řada z nich vybudovala business na zelené louce, mnozí zachránili a dokázali úspěšně vést velké podniky. Dnes oceňovaná generace manažerů je nositelem bezprecedentní transformace české ekonomiky z plánované na tržní,“ uvedl k udělení cen prezident ČMA Pavel Kafka. O seznamu oceněných rozhodla Národní komise ČMA, složená z odborníků, která vybírala v konkurenci 1500 finalistů soutěže MANAŽER ROKU a šesti desítek vítězů jednotlivých ročníků. „Za 25 let soutěž MANAŽER ROKU ocenila mnoho osobností. To je další důkaz, že máme dost schopných manažerů a podnikatelů. Je však třeba pokračovat v hledání příkladů nejlepší praxe, pokud se celkově chceme přibližovat nejlepším. Růstu české ekonomiky bohužel v posledních letech chybí kvalita,“ poznamenal Pavel Kafka.

K udělení titulu a k tomu, jak se stát úspěšným manažerem, odpověděli na otázku čtyři reprezentanti:

„Měl by být vzdělaný ve svém oboru a mít vůli se celý život dále učit a vzdělávat. Poslouchat rady starších a zkušenějších a vhodně je používat při svém rozhodování a řídicí práci. Být pokorný a jednat vždy slušně a poctivě s podřízenými i nadřízenými a ostatními partnery,“ uvedl Bořivoj Kačena.

„Byl jsem důsledný, detailně jsem poznal trh, na kterém chci uspět. A ještě hlouběji jsem poznal produkt, se kterým chci prorazit. Nepochyboval jsem ani na vteřinu, že se musím učit, a vždy to pro mě bylo obohacující. Ovšem bez šikovných lidí kolem sebe by ani to nestačilo. Já měl na lidi fakt štěstí. Díky tomu všemu jsme s Linetem vždy rostli,“ sdělil Zbyněk Frolík.

 MG 1204 kopieJan Rýdl„Jako podnikatel spojovat odvahu s opatrností, být stále připraven na méně příznivá období, jít urputně za svou vizí, poctivost se vyplatí. Jako manažer být zároveň psychologem, nepovyšovat se, být za každé situace příkladem a všechny kolem sebe učit myslet na druhého v řadě,“ potvrdila Jaroslava Valová.

„V první řadě to musí mít člověk v genech. Samozřejmě musí mít rád lidi, není to jen o tom rozdělovat jim práci, ale také umět naslouchat, a hlavně jim věřit. A v neposlední řadě sám intenzivně pracovat a stále se učit,“ řekl Jiří Cienciala.

ČMA letos v rámci oslav 25 let soutěže MANAŽER ROKU udělila ocenění ještě ve speciálních kategoriích: 

Mladý manažerský talent: Aleš Gothard, hlavní stavbyvedoucí, Metrostav

Malá/střední firma: Jana Malá, Moravská ústředna Brno 

Zemědělství: Jiří Zelenka, předseda představenstva, Zemědělské družstvo Krásná Hora 

Aplikovaný výzkum: Miroslav Václavík, generální ředitel, Výzkumný ústav technických strojů Liberec 

Regionální rozvoj: Jan Hůda, předseda představenstva Rybářství Třeboň

Veřejná správa: Věra Palkovská, starostka města Třinec 

Zdravotnictví: Vladimír Beneš, přednosta Neurochirurgické kliniky 1. lékařské fakulty Ústřední vojenské nemocnice v Praze 

Vzdělávání: Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy 

Společenská odpovědnost: Viliam Sivek, Kateřina Siveková, Modré dveře 

Cena České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj (CBCSD) – Inovace pro udržitelný rozvoj 2018: Pavel Podruh, zakladatel a jednatel společnosti Český ostrovní dům a Lenka Mynářová za projekt Hydal PHA, NAFIGATE Corporation.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3