INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

259Pro firmy a organizace představuje udělení či obhájení značky kvality velkou prestiž. Je to výpověď o tom, že na výrobek či službu, které se takovou značkou honosí, se může zákazník, absolutně spolehnout.

Martina Děvěrová z MPO (vpravo) při oceňování Josefa Sklenáře z farmy RáječekV Praze byly 28. ledna při příležitosti slavnostního večera s Českou společností pro jakost uděleny značky programu Česká kvalita za rok 2018. Mezi nimi například značka CZECH MADE, Ekologicky šetrný výrobek, Metro Chef, QZ – Zaručená kvalita, Značka kvality v sociálních službách nebo Hřiště-sportoviště-Tělocvična – Ověřený provoz.Tyto značky mají za úkol spotřebitelům garantovat tu nejlepší kvalitu výrobků a služeb, a tak zavádět jednotný systém označení, díky němuž zákazníci snadno poznají, který produkt nebo služba jsou pro ně tou nejlepší možnou volbou.

Česká společnost pro jakost, z.s. je jedním z iniciátorů programu Česká kvalita, který vznikl v roce 2002. ČSJ je profesní spolek, který sdružuje jednotlivce i organizace působící v systémech managementu kvality, umožňuje jim přístup k horkým novinkám v oboru jejich působení a trvale prosazuje zásady managementu kvality mezi komerčními a neziskovými subjekty, rovněž i ve veřejné správě. Zajišťuje jim i zájemcům z okruhu široké veřejnosti vzdělávací, certifikační a další služby. Je od loňského roku také správcem značky CZECH MADE, která v programu Česká kvalita figuruje od doby jeho vzniku a spotřebitele informuje o tom, že výrobek či služba vynikají svou kvalitou a tuto úroveň jakosti je oceněný subjekt schopen dlouhodobě udržet. O toto označení se ucházejí především menší a střední firmy.

IMG 8356Elena Stibůrková a Petr KotenNa večeru byla zmíněná značka udělena dvěma společnostem. KRPA FORM, a.s., se zabývá papírenskou výrobou. Hodnoceným výrobkem byly papírové kotoučky pro pokladny a faxy, které lze potisknout nejrůznějšími způsoby, přičemž úprava papírového materiálu umožňuje, aby byl tisk odolný a stálobarevný.

Druhou, ryze českou společností, která smí označení CZECH MADE užívat, je USSPA s.r.o., v jejímž sortimentu se nachází masážní bazény, whirlpooly a vířivky. Značku si odnesl výrobce za SPA neboli masážní vířivé lázně, jejichž vývoj i výroba jsou dílem českých odborníků.
Značku Metro Chef spravuje společnost Makro Cash & Carry ČR, člen skupiny Metro Group, řetězec samoobslužných obchodních domů. Pod značkou Metro Chef spotřebitel nebo odběratel z oblasti pohostinství a dalších spřízněných služeb najde ingredience vynikající kvality splňující náročné gastronomické požadavky. V letošním roce byla značka udělena Farmě Ráječek, jež se zaměřuje na pěstování
zeleniny.

Správcem značky QZ – Zaručená kvalita je organizace SOTEX GINETEX CZ, z.s. Jde o spolek sdružující fyzické a právnické osoby působící v oblasti textilní, oděvní a kožedělné výroby i v dalších souvisejících činnostech na území Česka. Výrobky tohoto segmentu označené značkou QZ zákazníkům garantují, že jde o zdravotně nezávadný výrobek prověřené kvality vyhovující všem normám a předpisům. Značka byla udělena společnosti B.E.S. – Petrovice, s.r.o., za její prostěradlo Jersey ze 100% bavlněného úpletu.

Program Česká kvalita se zaměřuje také na výrobky vstřícné vůči životnímu prostředí, jak dokládá značka Ekologicky šetrný výrobek. Jejím správcem je CENIA česká informační agentura životního prostředí. Tato značka upozorňuje, že výrobek či služba jsou v průběhu celého životního cyklu výrazně šetrnější nejen k přírodě, ale také ke zdraví člověka. V současnosti tuto značku využívá na sto českých i zahraničních firem. Firmou, jež smí značku nyní používat, je Huhtamaki Česká republika a.s., výrobce misek na ovoce, zeleninu a vajíčka z nasávané papíroviny.

Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky spravuje Značku kvality v sociálních službách, která představuje systém externích certifikací pro subjekty sociálních služeb, jakými jsou například domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem, pečovatelské služby či ambulantní služby pro osoby se zdravotním postižením. Značka má dát zájemcům o službu, jejím uživatelům i široké veřejnosti jasnou informaci, že kvalita, již mohou v daném zařízení očekávat, je na vysoké úrovni. Za rok 2018 ji obdržel Domov pro seniory Foltýnova, příspěvková organizace.

Značka kvality Hřiště-sportoviště-tělocvična – Ověřený provoz je licencí zpřístupněna všem žadatelům, kteří si přejí deklarovat bezpečnost provozu celého zařízení, ať jde o dětské hřiště, tělocvičnu, sportoviště, či jiný objekt. Musí přitom dodržovat požadavky legislativy, technických norem a dalších specifikací. Tuto značku spravuje Kabinet pro standardizaci společně s Komorou odborných technických kontrolorů, výrobců, pracovníků montáží a opravářů zařízení hřišť, dětských hřišť, tělocvičen a sportovišť. Spotřebitele tato značka informuje o tom, že zařízení si udržuje vysokou míru bezpečného a kvalitního provozu. Za rok 2018 převzala tuto značku Metropole Zličín Praha 5, jedno z nejoblíbenějších nákupních a zábavních center na západním okraji Prahy.

David Kubla

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3