INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Centrum excelence, které funguje jako součást České společnosti pro jakost a naplňuje její roli národního partnera EFQM pro ČR, šestým rokem sdružuje odborníky na kvalitu a působí jako platforma pro organizace, které ve své činnosti aplikují nejmodernější nástroje řízení. Jeho aktivity se však rozrůstají a rok 2019 je toho důkazem.

Nejvýznamnější letošní novinkou, kterou netrpělivě očekáváme, je aktualizovaná podoba Modelu excelence EFQM 2020, jenž bude představen v říjnu na Foru EFQM v Helsinkách. Mimo to má ale CE kalendář plný akcí nejen pro své členy, ale i pro zájemce o moderní nástroje řízení z řad veřejnosti.

Zaštiťujeme mezinárodní klání inovací EFQM Innovation Challenge

Jako velmi aktuální novinku ve světě kvality se jeví soutěž EFQM Innovation Challenge, jíž na regionální úrovni zaštiťuje Centrum excelence. Tato soutěž je velká příležitost pro firmy, další organizace i jednotlivce. Mohou přihlásit svůj projekt, získat mezinárodní uznání a prostor prezentovat svou best practice na národní i mezinárodní úrovni. Podmínkou pro účast je zavedení inovace, která se projevila v prokazatelně lepší zákaznické zkušenosti, způsobila skutečný rozdíl ve vytváření nových oblastí růstu, redukci odpadu, snížení negativního dopadu výroby a spotřeby na životní prostředí či vedla k větší efektivitě při využití zdrojů. Účastník se může také pochlubit výsledky synergického fungování partnerských vztahů. Lze se přihlásit do jedné nebo všech tří z následujících kategorií: zákaznická zkušenost, sdílená/cirkulární ekonomika, nová spolupráce. Centrum excelence nabízí zájemcům bezplatnou pomoc se zpracováním přihlášky, a navíc vylosuje jednoho účastníka, jemuž uhradí poplatek za hodnocení. a který se stane černým koněm ČSJ v soutěži.

Model excelence EFQM 2020

Spojujícím prvkem všech činností Centra excelence je Model excelence EFQM, účinný manažerský nástroj, jež původně vznikl s cílem zvýšit konkurenceschopnost evropských firem, ale který ke svému řízení dnes využívají organizace daleko za jejími hranicemi. „Na půdě České společnosti pro jakost je možno absolvovat licenční kurzy EFQM, díky jejímu sponzorství české verze je možné si stáhnout publikaci Modelu z našich webových stránek zdarma. Jsme také aktivně zapojeni i do revize Modelu, která je v této chvíli ve fázi finalizace prvního návrhu a jejíž výstupy budou představeny v říjnu tohoto roku,“ uvedl Ing. Petr Koten, výkonný ředitel České společnosti pro jakost, z.s.

Guru do domu jako šikovná služba
nejen pro firmy

Bez ohledu na členství v Centru excelence je možno se s dotazy k Modelu excelence EFQM / zlepšování / sebehodnocení / business excellence obracet na poradnu Centra excelence, která funguje bezplatně. Poprvé v tomto roce mají řádní kolektivní členové Centra excelence možnost využít návštěvy odborníka na Model excelence EFQM u sebe v organizaci, který pro ně připraví program na míru v rámci tzv. Guru do domu.

Základy dobré praxe sebehodnocení

Do dubnového programu je s datem 23. 4. zařazen workshop Jak na sebehodnocení. „Pokud se na první hodnocení chystáte, ale přemýšlíte nad tím, jak začít, nebo máte v týmu nového kolegu, kterého potřebujete rychle zasvětit do praxe, tento workshop je právě pro vás. Na workshopu vás naučíme provádět analýzu výkonnosti organizace formou sebehodnocení právě podle EFQM. Představíme vám různé možnosti, jak sebehodnocení realizovat, a nástroje vycházející z Modelu excelence EFQM, které můžete využít. V rámci praktických cvičení si pak projdete klíčovými fázemi sebehodnocení, jako je příprava podkladů, formulace silných stránek a oblastí, ve kterých je potenciál pro zlepšování, a naučíme vás výkonnost organizace bodově hodnotit pomocí jednoduchého rámce, což vám umožní sledovat váš pokrok v čase,“ sdělil Petr Koten.
Na květen se chystá excelentní snídaně pro organizace ze sektoru automotive, červen bude patřit sdílení best practice díky benchlearning visit v organizaci ze soukromého sektoru. V říjnu své brány otevře a benchlearning visit uspořádá organizace z veřejného sektoru a v prosinci se bude prezentovat Model excelence EFQM 2020 na Mezinárodní konferenci České společnosti pro jakost. Na závěr roku je plánováno již tradiční neformální setkání spojené s workshopem, tentokrát na téma leadershipu.

Budoucnost kvality v rukou vysokoškoláků

V rámci Centra Excelence se buduje spolupráce s vysokými školami. „Je to pro nás důležité zejména proto, že tito mladí lidé budou za pár let tahouny české ekonomiky. To oni budou ovlivňovat kvalitu. Chceme je s Modelem Excelence EFQM seznámit důkladně, aby se mohli brzy stát ambasadory kvality ve svých firmách a organizacích a dále její význam posilovali u české veřejnosti,“ uvedl Petr Koten. V březnu byl představen Model excelence EFQM studentům managementu kvality na ekonomické fakultě Technické univerzity v Liberci a v květnu odborníci seznámí s tímto systémem studenty na půdě Vysoké školy ekonomické v Praze.

Členská základna roste

Členská základna Centra excelence se rozrostla o nové řádné kolektivní členy z řad soukromého i veřejného sektoru: FRAENKISCHE CZ, magistrát města Plzně, Západočeská univerzita v Plzni nebo Centrum pečovatelských a ošetřovatelských služeb Město Touškov. Novou příležitost stát se individuálním členem již využívají první zájemci.

Konference SYMA o změně role manažerů kvality

Letos poprvé se příznivci business excellence setkali v rámci konference SYMA v Praze ve dnech 20. a 21. března, pro kterou Centrum excelence připravilo kulatý stůl na téma Kvalita, excelence a top management a kde účastníci měli možnost diskutovat nad tím, nakolik vedení firem a organizací kvalitu skutečně podporuje a zda ji chápe jako cestu k úspěchu organizace. V centru zájmu byly otázky jako např.: jak se proměnily role a poslání manažerů kvality v organizacích a jak si v oblasti kvality, excelence a zlepšování stojí české firmy a organizace v porovnání s jejich zahraničními konkurenty. Pozvání na kulatý stůl přijali Milan Šlapák, prezident General Electric CR & SK, Vanda Novokšonová, hodnotitelka Globální ceny EFQM za excelenci nebo Jiří Juránek, HR ředitel společnosti MANN+HUMMEL (CZ) a další významné osobnosti českého businessu.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3