INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

i nža 1Vlastimil RasochaPrávě uvařené rané brambory polité máslem. Znáte lepší pochoutku? Brambory jsou zeleninou, kterou jen těžko nahradíte. V Čechách se jí daří. Je to kamarádka všech moudrých kuchařek i vzdělaných šéfkuchařů. Je to poklad pro naše zažívání, diamant na talíři. Brambory z české produkce vynikají svojí chutí. Z pohledu bramborářů patřila uplynulá sezóna k těm zdařilejším. Letošní rok by se mohl zařadit, co se úspěšnosti produkce týká, k roku předešlému. Podmínky byly dobré a zemědělci nehlásili ani problémy s jarními mrazíky jako u jiných plodin. V roce 2019 byly v ČR pěstovány brambory v zemědělském sektoru na 22 894 hektarů, z toho konzumní brambory na ploše 14 000 ha. K tomu je třeba připočítat plochu domácností určenou k pěstování brambor (výměra do 1 ha), která činila 5974 ha. K předním firmám, jež pečují o to, abychom si na bramborách mohli pochutnávat, co hrdlo ráčí, patří MEDIPRO AGRAS H. B., spol. s r.o., z Havlíčkova Brodu. Ředitel Ing. Vlastimil Rasocha je jejich velký znalec:

Být králem mezi pěstiteli brambor stojí určitě hodně úsilí i peněz. Co je dnes na pěstování brambor v Čechách nejnáročnější?

Rozhodně se nepovažuji za krále v našem oboru. No a nejobtížnější je vypěstovat a následně dodat na trh takové brambory, které budou splňovat velmi různorodá očekávání zákazníků.

Proč jste se na brambory zaměřili? Vyšli jste z tradice regionu, odkazu předků, možností domácího trhu?

Pěstování brambor má v Čechách a na Moravě dlouhou tradici, která se dá vystopovat až do 17. století. Ač byl rozvoj jejich pěstování velmi pozvolný, od 19. století se brambory zařadily mezi naše nejdůležitější plodiny. To je dáno samozřejmě i tím, že podmínky pro jejich pěstování jsou zde velmi dobré a do značné míry zejména na Vysočině připomínají jejich domovinu, tj. oblast Peru a Chile. Jsem moc rád, že jsem měl příležitost navázat na práci rodičů, kteří se bramborám věnovali celý život.

Co považujete za největší úspěch vašeho rodinného podnikání?

Máme velmi stabilní tým spolupracovníků, kteří jsou zároveň skvělými odborníky.

Kolik hektarů brambor letos máte a jaké plány jsou do budoucna?

Brambory pěstujeme asi na 250 až 300 hektarech. Tuto plochu bychom chtěli zachovat i v budoucnosti.

Je tuto plodinu dnes těžší vypěstovat,
nebo prodat?

Vypěstovat kvalitní brambory je vzhledem k neustále se měnícím a náročnějším klimatickým podmínkám ve střední Evropě velmi složité. Mnohdy se pěstitelům prostě nepodaří správně zareagovat a výsledek nesplní jejich očekávání, a to jak z hlediska výnosu, tak i kvality. Kvalitní brambory si vždy i nžanajdou cestu na trh, je však otázka za jakou cenu. Mnoho let byly na český trh dodávány přebytky ze zahraničí, které velmi tlačily na cenu. Kvůli tomu je pěstování brambor rizikové, a ČR tak pokrývá pouze asi 70 % své potřeby. V posledních letech cena brambor pravidelně vždy na jaře eskaluje, protože v jarních měsících jsme už víceméně závislí na importu.

Jak si stojí české brambory z hlediska svých vlastností, jako je chuť, skladovatelnost, odolnost vůči chorobám, nárokům na průmyslové zpracování? Osobně bych si dovolila tvrdit, že naše jsou nejlepší na světě...

Klimatické podmínky Vysočiny jednoznačně pomáhají dotvářet plnohodnotnou chuť a vnitřní kvalitu brambor, tzv. indiánské léto
je vynikající pro dosažení plně vyzrálých hlíz. To ostatně dokazuje i to, že ve vídeňské ku­chyni jsou za nejlepší brambory považovány tzv. BRAMBURI, jejichž název odkazuje na jejich původ z Čech.

Vaše firma věnuje pozornost novým odrůdám. Čím se vyznačují? Mohou být vyšlechtěny ještě lepší brambory, než známe ze zahrádek našich dědečků?

Výběr nových odrůd je klíčovým zaměřením naší společnosti, na kterém společně se šlechtiteli spolupracujeme. Pro jednotlivé užitkové směry (konzum, zpracování na výrobky a výroba škrobu z brambor) jsou od všech zainteresovaných specifické požadavky, které se týkají například vegetační doby, odolnosti vůči chorobám a škůdcům, suchovzdornosti, skladovatelnosti, senzorických vlastností atd. Většina starších odrůd už není schopna tyto požadavky splnit.

Ostatně – jaká odrůda je vaším osobním favoritem?

Z konzumních brambor velmi raných je to odrůda Colomba, z pozdních princezna mezi bramborami – Princess nebo královna bramborových salátů Annabelle. Na kaši preferuji odrůdu Lilly.

Stoupá u nás poptávka po bramborách na průmyslové zpracování? Co všechno se z nich vyrábí?

Z brambor se vyrábějí hranolky, chipsy/lupínky a suché výrobky (kaše). Průmyslové brambory se zpracovávají na škrob a jeho deriváty. Celosvětově patří brambory společně s rýží, kukuřicí a pšenicí mezi čtyři nejdůležitější plodiny. Obecně platí, že v rozvojových zemích se rapidně zvyšuje spotřeba výrobků z brambor, jako jsou např. hranolky. Naopak v rozvinutých zemích zažívá díky přízni dietologů a některých výživových poradců renezanci spotřeba čerstvých i iikonzumních brambor ve slupce.

Využívají se brambory také k produkci „něčeho“, o čem se moc nemluví?

V posledních letech jsem ochutnal mnoho netradičních výrobků z brambor, jako je například pivo, chleba, pečivo atd.
Někdy se mi zdá, že se posledních 30 let v českých domácnostech uctívají rýže a těstoviny, ale brambory jako by zůstávaly někde v pozadí. Přitom jsou pro stravování úplným pokladem...

Osobně je zařazuji mezi jednu ze „superpotravin z Nového světa“, což dokládá i to, že jsou v mnoha zemích považovány za největší vitamínovou pilulku na zeměkouli. Toto označení odkazuje na jejich vnitřní hodnotu a obsah vitamínů a minerálů. Např. pro naši populaci jsou největším zdrojem vitamínu C a jsou i významné z hlediska dalších antioxidantů. Představte si, že 100 gramů brambor má více antioxidantů než např. 400 g jahod či tři sklenice červeného vína... Obsah draslíku, jímž brambory prosluly, je důležitý pro správnou práci srdečního oběhu. V posledních letech se znovu do popředí dostávají brambory i z dietologického hlediska. Pravdou je, že 100 g vařených brambor má mnohem méně kalorií než těstoviny, rýže nebo pečivo. Navíc mají brambory mnohem vyšší syticí efekt než ostatní přílohy, 100 g vařených brambor vás tedy mnohem lépe zasytí než ostatní přílohy. Škrob v bramborách se navíc za určitých okolností mění na tzv. rezistentní škrob, který ve střevech do určité míry funguje jako vláknina, tj. je zdrojem energie pro střevní mikrobiom.

Existují u nás nebo ve světě speciální ochutnávači brambor jako třeba v případě vína sommeliéři?

Ano, např. i společnost KRUGG, jeden z nejznámějších výrobců šampaňského, vydala specifickou kuchařku, kde se zabývá snoubením chutí brambor a jejich produktů.

Dokázala by být Česká republika soběstačná v zásobování trhu bramborami? Za jakých okolností?

Ano, ostatně ještě před rokem 2000 jsme byli soběstační. Znamenalo by to podpořit ty pěstitele, kteří jsou ochotni pěstovat plodinu, která je mnohem náročnější a rizikovější než dnes běžně pěstované komodity.

A jakou bramboru byste si přál někdy vypěstovat?

Vždy takovou, aby potěšila spotřebitele.

za rozhovor poděkovala Eva Brixi

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3