Již 22. ročníku soutěže o Mlékárenský výrobek roku se letos zúčastnilo 18 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 55 výrobků.
Výrobky byly hodnoceny celkem v devíti soutěžních kategoriích:
- Konzumní mléka a smetany
- Zakysané mléčné nápoje
- Jogurty do 5 % tuku
- Smetanové jogurty a zakysané smetany
- Mléčné dezerty
- Čerstvé sýry a tvarohy
- Sýry s plísní nebo s mazem na povrchu
- Sýry polotvrdé
- Tavené sýry a sýrové omáčky
V rámci soutěže byly dále vyhlášeny Novinky roku 2025. Hodnocení za účasti 23 nezávislých porotců proběhlo 25. dubna na Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a rovněž správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy.
U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, „nové“ výživové parametry, reformulace, atraktivitu pro spotřebitele a také případný přínos pro životní prostředí.
Přihlášené výrobky pak byly rovnoměrně rozloženy ve výše uvedených kategoriích. Charakteristickým trendem letošního ročníku byl poměrně vysoký podíl tzv. high-protein výrobků, tedy výrobků se zvýšeným obsahem mléčných bílkovin, které odpovídají moderním výživovým trendům. Zastoupena byla také řada výrobků s přídavkem probiotických kultur, čímž se takovéto výrobky stávají funkčními potravinami. Opět se objevila řada výrobků s reformulovaným složením, například výrobky bez laktózy.
Výsledky akce Mlékárenský výrobek roku 2025 byly za přítomnosti zástupců veřejného života, médií, odborníků a manažerů mlékárenského průmyslu a zemědělské prvovýroby vyhlášeny 28. května na společensko-odborné akci Oslava mléka v zajímavém prostředí Národního zemědělského muzea v Praze, které umocnilo význam této potravinářské události.
Odborníci i veřejnost si takto připomněli Světový den mléka, který se z podnětu Mezinárodní mlékařské federace slaví každoročně od roku 1957 a který od roku 2001 připadá na 1. června. Záštitu nad letošní oslavou převzal ministr zemědělství Marek Výborný.
Zástupci úspěšných mlékárenských podniků zde převzali diplomy a trofeje za oceněná místa v jednotlivých soutěžních kategoriích, vyhlášen byl také absolutní vítěz soutěže a pět výrobků obdrželo titul Novinka roku. Zástupci novinářů vybrali z hodnocených výrobků rovněž tři produkty, kterým předali svoji Cenu médií.
V závěru slavnostního ceremoniálu vyhlásil Českomoravský svaz mlékárenský a Sekce pro mléko při Potravinářské komoře České republiky nový ročník soutěže o Mlékárenský výrobek roku 2026.
V soutěži o Novinku roku soutěžilo celkem 24 výrobků, ze kterých na toto ocenění dosáhlo celkem pět nových, inovovaných nebo reformulovaných výrobků.
Absolutním vítězem v letošní soutěži se stala Apetito Omáčka Quattro Formaggi ze společnosti Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, a.s., které porotci přidělili 95,6 bodu z celkových 100 možných.
Za absolutní novinku roku bylo vyhlášeno sladké kondenzované mléko Salko bez laktózy ze společnosti Mlékárna Hlinsko, a.s.
Hlavní cenu médií získalo Jaroměřické žervé ze společnosti Jaroměřická mlékárna, a.s.
(tz)




Otevřít PDF


Otevřít PDF





