INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

ZRB 1Jiří JirásekPodnikat znamená nejen snít o tom, že začnu vyrábět ojedinělý produkt nebo že budu poskytovat výjimečnou službu, že si vydělám solidní peníze a že si budu moci dovolit dlouhou dovolenou, komfortní živobytí nebo důstojnou seberealizaci v oboru, který mi přirostl k srdci. Znamená to uvědomit si i rizika, jež business provázejí, stát se odvážným a činorodým obchodníkem, dobrým ekonomem a vizionářem v jednom. A vědět, že i stát mi pomůže, pokud přijdu se smysluplným nápadem. Přesněji řešeno, například Českomoravská záruční a rozvojová banka, a.s. Předseda představenstva a generální ředitel Jiří Jirásek upřesnil:

Pro podnikatele máte řadu zajímavých produktů, které zrcadlí jejich potřeby. Čím jsou dnes charakteristické?

Potřeby podnikatelů se do jisté míry odvíjejí od situace na trhu. V posledních letech řada firem bojuje s nedostatkem zaměstnanců a zároveň po zkušenostech s hospodářskou recesí, která začala v roce 2008, se snaží svoje podnikání nastavit tak, aby je budoucí ochlazení ekonomiky tolik neovlivnilo. V souvislosti s tím lze vypozorovat rostoucí potřebu podnikatelů investovat do inovací, nových technologií, automatizace výroby a její robotizace. Nejen že to často vyžaduje samotný konkurenční boj, ale jde i o důsledek výše zmíněných makroekonomických ukazatelů. Vedle toho dlouhodobě přetrvává potřeba k profinancování provozních potřeb, především materiálu a zásob. Ty totiž vážou finanční prostředky a zatěžují tak cash flow firem.

Často si ještě majitelé firem, zejména těch menších, myslí, že na nabídku vaší banky nedosáhnou. Zbytečně se možná připravují o příležitosti, jak si pomoci. Nebo máte jinou zkušenost?

Naše banka se ve větší míře zaměřuje právě na podporu malých podniků. Jen loni 96 % projektů, které jsme pomohli profinancovat, realizovaly právě malé firmy, a dokonce více než polovinu drobní podnikatelé, tj. podniky s méně než 10 zaměstnanci. Pokud tedy někteří malí podnikatelé váhají, tato čísla by je měla přesvědčit o opaku. Navíc není nic jednoduššího, než se zajít informovat na některou z našich poboček, zda pro připravovaný projekt mohou využít některý z našich produktů.

CMZRB logo RGBKdo je v současné době vaším typickým klientem? Spíše střední podniky nebo ty drobnější?

Jak jsem zmínil v předchozí odpovědi, jsou jimi právě malé firmy. Středním firmám jsme loni pomohli profinancovat přes 220 projektů (pro srovnání celkově jsme profinancovali téměř 6200 projektů).

Nicméně platí, že střední firmy častěji realizují investičně náročnější projekty, a žádají tak o objemově vyšší záruky nebo úvěry. Malé firmy se do velkých projektů tak často nepouštějí a ve větší míře poptávají provozní financování.

Kam byste obrátili pozornost zpracovatelů dřeva, kteří jsou ve svízelné situaci kvůli kůrovcové kalamitě? Dokážete jim vyjít vstříc a podpořit je jako investory do nových zařízení?

Pro podnikatele, kteří těží dřevo zasažené kůrovcem nebo jej zpracovávají, nabízíme podporu z programu Expanze, a to buď ve formě záruky, či zvýhodněného úvěru. Cílem je pomoci jim profinancovat především pořízení nové techniky nutné k těžbě či zpracování tohoto kalamitního dřeva nebo rozšíření či výstavbu skladovacích prostor pro něj. Bezúročný úvěr nabízíme v rozmezí 650 000 až 60 milionů korun s dobou splatnosti až deset let, včetně možnosti odkladu splátek až na čtyři roky. Vedle toho poskytujeme ještě finanční příspěvek na úhradu úroků komerčního úvěru až do čtyř milionů korun, protože minimálně 20 % způsobilých výdajů projektu musí být profinancováno právě úvěrem od komerční banky či leasingové společnosti. Pokud podnikateli chybí dostatek vlastních zdrojů na zaručení úvěru, může od nás využít záruku, kterou nabízíme až do výše 80 % jistiny zaručovaného úvěru, který se pohybuje v rozmezí 1–40 milionů korun. Záruku poskytujeme zdarma s délkou až 12 let.

Program Inostart je určen pro začínající malé a střední podnikatele. Zaručené úvěry mohou tito lidé využívat i k pořízení nehmotného majetku. Co je tím myšleno? Třeba že si majitel firmy vezme úvěr na přihlášení patentu nebo koupí licenci na zpracování plastů?

V případě programu Inostart je možné profinancovat jak dlouhodobý, tak drobný nehmotný majetek. Jak zmiňujete, může jít třeba o přihlášení patentu, koupi licence na zpracování plastů či jiný výrobní postup. Dále pak o pořízení různých programů, například software k řízení CNC strojů, logistiky apod.

Od 1. dubna spouštíte GEN-záruku, tedy budete ručit bankám za úvěry, které poskytnou nástupcům zakladatelů firem. Chcete tím podpořit zdárnou generační výměnu vlastníků při předávání rodinných podniků dětem, zaměstnancům, investorům. Jaký očekáváte zájem?

Zájem o tento produkt na základě informací z trhu očekáváme opravdu velký. V současné době řada podnikatelů, kteří začínali budovat svoji firmu po revoluci, dosáhla důchodového věku a řeší, komu svůj business předat. Cílem GEN-záruky z programu Záruka 2015–2023 je právě pomoci jim tento problém zvládnout, resp. usnadnit pořízení obchodního podílu v rodinné firmě dětem či jiným rodinným příslušníkům, jejím zaměstnancům nebo třetí osobě. Nutno ale dodat, že nakupující musí splňovat definici malého nebo středního podniku.

IMG 4646Chystáte se portfolio svých možností v tomto roce ještě obohatit?

Ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu plánujeme v rámci stávajících programů ve větší míře se zaměřit na podporu živnostníků. Dále pak prostřednictvím naší dceřiné společnosti ČMZRB investiční budeme podporovat malé a střední firmy ve formě kapitálových vstupů a zaměříme se také na revitalizaci brownfieldů. V druhé polovině roku založíme další dceřinou společnost, kterou bude Národní rozvojový fond. Jeho hlavním úkolem bude mobilizovat soukromý kapitál a přispět k rozvoji infrastruktury ČR. Toho, co nás čeká, je tedy víc než dost, a přestože podpora podnikatelů bude pro nás stále stěžejní, díky našim dceřiným společnostem se naše aktivity rozšíří i dalším směrem, který bude mít na rozvoj české ekonomiky příznivý vliv.

Má šanci u vás uspět i důchodce, který si založí s.r.o., ale nemá dostatek financí, aby business náležitě rozjel, ale prokáže smysluplný podnikatelský nápad doložený projektem? Když uvažuje o úvěru ne vyšším než 500 000 korun?

Záleží na více faktorech. Naše financování lze poskytnout na předem stanovený účel, například pořízení nové technologie apod. Nelze jej poskytnout jako „startovné“ do podnikání. Navíc úvěry na tyto účely poskytujeme až od jednoho milionu korun a financujeme max. 45 % způsobilých výdajů, to znamená, že hodnota projektu musí být minimálně 2,3 milionu korun. Pokud by potřeboval maximálně 500 000 korun na pořízení technologie, materiálu apod., byli bychom schopni mu nabídnout záruku za úvěr, který bude čerpat u komerční banky, a zvýšit tak šance na jeho získání.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3