INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Jiří Horák 1Jiří Horák Virová epidemie se dotkla nejen lidí, ale i rostlin. Své o tom vědí zahradníci a prodejci květin. Vyrovnali se s tím a s jakými následky? O tom jsme si povídali s předsedou Svazu květinářů a floristů Ing. Jiřím Horákem.

Jak se daří květinářům a floristům v letošním „koronavirovém“ roce?

Pokud chceme odpověď na tuto otázku, musíme náš obor rozdělit do několika skupin: prodejny květin (převážně řezaných a různých doplňků), zahradnická centra, odborné zahradnické školy, pěstitelé květin, obchodníci a výstaviště. Z našeho pohledu byly nejpostiženější prodejny a výstaviště.
Vláda rozhodla o plošném uzavření téměř všech obchodů 13. března a následně zveřejnila své rozhodnutí. Předsednictvo svazu začalo hned jednat, spojili jsme se i s dalšími profesními svazy. Naším cílem bylo zajistit kontinuitu prodeje a odbytu vzhledem k sezóně pěstování primulí, macešek a následně balkónových květin a letniček. Epidemie koronaviru udeřila z pohledu pěstitelů květin v nejméně vhodnou dobu, kdy zahradnictví po zimní pauze ožila jarním ruchem a chystala se na hlavní odbytovou sezónu. Od března do konce května se prodá 50–70 % zboží za celý rok.

Co se tedy alespoň povedlo?

Nakonec se povedlo vyjednat výjimku. Prodejny květin, prodejny s potřebami pro zahrádkáře, včetně osiva a sadby a zahradnictví – květinářství zůstaly otevřeny. Reakce byly různé. Někdo otevřel hned, někdo později. Pravdou je, že u prodejen s převahou řezaných květin byla a stále je situace velmi špatná a prodej nízký. Lépe se prodávaly hrnkové květiny.
IMG 4147I přes řadu negativních reakcí, hlavně z řad nečlenů, jsem přesvědčen o správnosti našeho rozhodnutí. Převážná část členů našeho svazu tuto aktivitu předsednictva hodnotila velmi kladně. Poskytli jsme jim na svazovém face­booku možnost nabídky svých pěstovaných květin, které využilo deset našich členů. Cílem bylo pomoci českým pěstitelům a přispět k tomu, aby naše obce a města byly v dalším období okrášleny květinami. Od začátku epidemie jsme prosazovali názor, že květina lidem zlepšuje náladu a šíří optimizmus. Nyní nastává další nejistá fáze. Květiny z dovozu podražily, je jich méně a také sortiment je omezenější.

Které své akce jste museli odvolat a které se z hygienických důvodů proměnily?

Situace se měnila každým dnem. Výstaviště zrušila jarní výstavy, byly zrušeny i všechny jarní semináře. Neuskutečnil se 49. ročník Děčínské kotvy – Mistrovství floristů ČR v tradiční podobě. Soutěž v režii floristické sekce SKF ČR proběhla na sociálních sítích, a to jako poděkování hrdinům v první linii. Také jsme se připojili k akci Kvete celá země. Jejím smyslem je ozelenit naše balkony, zahrádky, ale i obce a města.

Daří se i ve ztížených podmínkách projektu Česká květina? Není zpřísněnými opatřeními ovlivněna kvalita a šíře nabízeného sortimentu?

Značku Česká květina reprezentuje 11 členů. Vzhledem ke špatné dopravě ze zahraničí, přerušení trhů a výstav byl zájem o českou produkci vyšší. Na základě toho byla zviditelněna i značka Česká květina.

Nezanevřeli Češi na krásu květin, respektive nemuseli se letos zabývat důležitějšími věcmi, než je vyzdobený byt nebo kvetoucí zahrádka?

Domníváme se, že nikoliv. Tím, že někteří lidé v průběhu karantény zůstali doma, měli čas zkrášlovat svá bydlí i zahrádky. Také česká města měla nasmlouvané dodávky květin pro svá veřejná prostranství a další místa. Pomohla k tomu i akce jednoho našeho člena, kterou SKF ČR podpořil. A už zmíněný projekt s názvem Kvete celá země probíhala do konce června.

Co vás ještě letos čeká a co byste květinářům a floristům popřál?

Máme v plánu uskutečnit několik seminářů, jak pro květináře, tak i pro floristy. Dále se zúčastníme podzimní Flory Olomouc a výstavy v Kroměříži (info ze dne 21. 9., pozn. red.). Velkým lákadlem pro naše občany jsou vánoční výstavy, které pořádají naši členové v Lednici, Litomyšli, Mělníku a Chrudimi, ale i vánoční trhy na výstavištích. Nejen květinářům a floristům, ale všem lidem v České republice bych chtěl popřát hlavně zdraví, dobrou náladu, trošku více jistoty a pozitivního myšlení se selským rozumem. A věřím, že květiny od našich profesionálů k tomu přispějí.

za rozhovor poděkoval Pavel Kačer

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3