INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Jiří HanusRostoucí ceny plynu a elektřiny, obavy o stabilitu dodávek plynu, plánovaný zákaz neekologických kotlů... Současný vývoj na trhu s energiemi momentálně nevyvolává v majitelích domů právě optimizmus a naději. Mnoho z nich proto zvažuje pořízení tepelného čerpadla a případně jeho kombinace s fotovoltaikou. O rozmachu výroby a instalací tepelných čerpadel jsme hovořili s Jiřím Hanusem, generálním ředitelem a spolumajitelem společnosti ACOND.

Energetika se dostala do popředí jako velké téma pro firmy i domácnosti. Komu nyní dodáváte tepelná čerpadla více? Menším podnikům, které sídlí v jednom objektu, nebo majitelům rodinných domů?

Soustředíme se především na dodávku tepelných čerpadel pro koncové zákazníky, naší specializací jsou rekonstrukce rodinných domů, kdy se mění původní topný systém za tepelné čerpadlo. Majitelé takových domů tvoří převáž­nou část naší klientely.

Jak poptávka po vašich produktech a službách stoupla od ledna do dubna? A stíháte vše vyřídit?

Ještě v nedávné době jsme dělali deset čerpadel denně, aktuálně jich při současných výrobních kapacitách vyrábíme každý den 15 kusů. To je nárůst o 50 %. Vyšší poptávku jsme dopředu očekávali vzhledem k plánovanému konci neekologických kotlů, který tedy vláda nedávno odložila. Nikdo ale nepočítal s aktuální situací v Evropě. Lidé mají obavu o stabilitu dodávek plynu a poptávek po tepelných čerpadlech je proto násobně víc. Díky tomu, že jsme český výrobce, se dokážeme požadavkům trhu rychle přizpůsobit, ale v aktuální situaci bohužel nejsme schopni reagovat tak rychle jako dříve, protože nárůst poptávek je v tuto chvíli skutečně enormní.

Budete rozšiřovat výrobu? Máte na to kapacity, chuť, dostatek odborníků?

Měsíční výrobní kapacitu navyšujeme od června 2022 na 400 tepelných čerpadel měsíčně, v září 2022 na 700 ks měsíčně a od poloviny 2023 na 1500 tepelných čerpadel měsíčně. Po­ptávka po kvalitním českém výrobku se zajištěnou technickou podporou přímo od českého výrobce je veliká a rychle roste.

Je vize energetické soběstačnosti rodinných domů v České republice vůbec uskutečnitelná? Bude mít na pořízení tepelného čerpadla a solárních panelů běžná domácnost dostatek finančních prostředků?

Zcela soběstačný rodinný dům je zatím schopen realizovat pouze naprostý nadšenec, který neváhá investovat vysokou a těžko návratnou částku a současně přizpůsobovat život domácnosti aktuálně dostupné energii. Věříme v kombinaci tepelného čerpadla s fotovoltaikou, kde energii získanou právě fotovoltaikou zněkolikanásobíme pomocí tepelného čerpadla. Na takovou kombinaci, pokud je inteligentně řízená, jsou i nejvyšší dotace. Vývoj takových chytrých sestav právě dokončujeme ve spolupráci s ČVUT UCEEB.

Čeká se na změnu dotační politiky. Hodláte dále pomáhat s vyřizováním?

Rozhodně ano. Máme oddělení, které vyřízení dotací zajišťuje, a s tím samozřejmě budeme pokračovat dál.

Ostatně, předpokládáte, že budou finanční příspěvky lidem stačit? Hodně zájemců by rádo nyní přešlo z vytápění, ohřevu vody i vaření na plynu k jiným zdrojům energie, jako nejrozumnější se jeví právě tepelné čerpadlo a fotovoltaika. Bude reálné pokrýt žádosti do příští topné sezóny?

Pokud víme, o dalších dotacích se stále jedná. Předpokládá se, že vláda bude úsporné zdroje energie obecně více podporovat a další dotační programy nebo příspěvky ještě přibydou. Komplikovanější je to s dostupností tepelných čerpadel u výrobců a dodavatelů. Většina značek na českém trhu je zahraničních, možnosti distribuce asi nepůjde úplně výrazně navýšit. ACOND je hlavní český výrobce čerpadel, a i když zvyšujeme kapacity a děláme vše pro to, abychom uspokojili co nejvíce poptávek, je třeba počítat s tím, že dodací lhůta se bude pravděpodobně prodlužovat. Rozhodně by ale zájemci neměli propadat panice a slevit z kvality, protože tepelné čerpadlo kupujete na mnoho let. Určitě tedy doporučuji si na špičkové zařízení raději počkat.

Co všechno bude muset majitel rodinného domku, který by se rozhodl přejít ze zemního plynu na tepelné čerpadlo, udělat? Bude muset kotel odpojit, přestavět něco, kopat? Vyměnit sporák za elektrický, přistavět technickou místnost? Když před pár lety kompletně zrekonstruoval?

Obecný postup je takový, že je třeba připravit pevný a vodorovný základ pod venkovní jednotku a zajistit odvod kondenzátu. Pokud se čerpadlo nachází pod šikmou střechou, musí nad ní být instalovaná stříška, která ho ochrání před padajícím sněhem, rampouchy a větším množstvím vody. Také je třeba připravit průraz pro připojení venkovní jednotky a zajistit všechny potřebné kabely. Čerpadla se obecně napojují na stávající rozvody, proto žádné větší stavební úpravy zpravidla nejsou potřeba. Pokud je vše připraveno správně, trvá instalace 1–1,5 dne. Naši montážníci montují čerpadla každý den, takže práce postupují rychle. Každý dům je jiný, proto ke každé zakázce vždy přistupujeme individuálně. Náš technický poradce vždy vše zkonzultuje s majitelem, vyhodnotí situaci daného domu a navrhne konkrétní řešení.

Podle čeho lze předpokládat, že se instalace tepelného čerpadla opravdu vyplatí? Nebo co udělat, aby tato investice měla smysl, a to jak finanční, tak z hlediska jistoty, že bude mít rodinný domek teplo i teplou vodu?

Obojí v podstatě souvisí s kvalitou a provedením tepelného čerpadla. Je třeba zvolit dostatečně výkonné zařízení, které odpovídá potřebám tepla daného domu a dokáže se postarat o úsporný ohřev topné i teplé užitkové vody. Právě za tímto účelem jsme vyvinuli čerpadlo ACOND PRO R, které potřebu tepla většiny rodinných domů bez problémů pokryje. Konkrétní situaci ale vždy vyhodnocuje náš technický poradce při návštěvě daného domu. Je třeba vzít v potaz například i to, jaký je v něm topný systém a jak teplou vyžaduje topnou vodu. Například radiátory potřebují zpravidla topnou vodu o vyšší teplotě než podlahové topení. Tyto věci řeší naši pracovníci vždy na místě. Z pohledu provozu je výhodou tepelného čerpadla prakticky jistota, že nehrozí dlouhodobé výpadky dodávek. Zda se čerpadlo vyplatí ekonomicky, to záleží na tom, jaký byl v domě stávající kotel a jakou měl účinnost. Máme jednu konkrétní kalkulaci z praxe, kdy jsme dodávali čerpadlo do rodinného domu bez zateplení s vytápěnou plochou 200 m2, kde byl původně běžný plynový kotel. Po výměně za tepelné čerpadlo dosahovala úspora nákladů na provoz přes 64 000 Kč. V podobných případech se vám investice vrátí prakticky za pár let. Samotná návratnost se vždy bude lišit dům od domu a také podle výkonnosti a úspornosti vybraného čerpadla. Aktuálně nelze příliš očekávat, že cena energií, a potažmo i tepelných čerpadel půjde výrazně dolů. Ten, kdo nechce být v zajetí rostoucí ceny plynu, nakonec dříve nebo později bude muset hledat dlouhodobě levnější alternativu. Možností je fotovoltaika, ale ta nezvládne vytopit dům sama o sobě, pokud se budeme bavit o rekonstrukcích starých domů, které nejsou koncipované jako nízkoenergetické nebo pasivní. V takových případech je tepelné čerpadlo potřeba.

Přemýšlíte, zda v kooperaci s jiným dodavatelem nabízet i fotovoltaiku v případě, že by daný objekt měl být zcela soběstačný?

Propojení tepelného čerpadla a fotovoltaiky jsme schopni zajistit, ale aktuálně ho systémově nenabízíme. U fotovoltaiky je totiž v současnosti problém s dostupností panelů, baterií a obecně komponent. Momentálně tedy nějakou konkrétní spolupráci nastavenou nemáme, ale do budoucna s ní počítáme a aktuálně právě takovýto projekt připravujeme. Chceme si ale být jisti, že svým klientům dokážeme zaručit, že budeme schopni výrobek dodat.

Dodala vám zvýšená poptávka po tepelných čerpadlech spíš podnikatelský optimizmus, nebo přidělala starosti?

Jsme optimisté, starosti spojené s rychlým růstem výroby vyřešíme. Musíme postavit novou továrnu a vybavit ji. Najmout a zaškolit lidi, zajistit a zafinancovat několikanásobné množství komponent atd. Řešíme to ale s radostí. Česká rodina si zaslouží kvalitní české čerpadlo.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3