INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

martinsarochMartin ŠarochV dobách, kdy se jako novinka zaváděla dálková kontrola pohybu vozidel, byli jejími největšími odpůrci řidiči. Nechtěli být neustále pod drobnohledem dispečera nebo zaměstnavatele. Dnes je situace jiná. Co se tedy změnilo? O tom jsme si popovídali s Martinem Šarochem, obchodním ředitelem společnosti SHERLOG.

Jaký je zájem o monitoring firemních vozidel?

Elektronická kniha jízd neboli monitoring vozidel, ať už to nazýváme jakkoli, je jedním ze základních nástrojů pro efektivní řízení a správu vozového parku a zájem o tuto službu stále roste. Firmy pochopily, že kniha jízd není jen o vypisování toho, kdo kde a kdy s vozem byl, ale lze tuto správu povýšit na komplexní řešení, které nejen eviduje jednotlivé jízdy, ale „hlídá“ výdaje za jednotlivé vozy, upozorní na blížící se servis, umožní vyhodnocení jízdních stylů, eviduje tankování a platby přes tankovací karty. A proč tedy vymýšlet vymyšlené, když už je vše pro takové řízení připravené a zabalené v jednom balíčku. Firmy dnes mají dost jiných starostí a my jim přinášíme jednoduché, ale i sofistikované řešení.

Co podporuje a co brání rozšíření služby?

Pokud se ptáte, zda je naše řešení nějakým způsobem technicky limitované, tak není. Z tohoto pohledu je lze aplikovat na jakýkoli vůz, pracovní stroj i loď, na vše, co má vlastní „autobaterii“, ale dokážeme zajistit monitoring například i kontejnerů, kde žádná autobaterie není. Ke každému klientovi přistupujeme individuálně a snažíme se najít pro každého optimální řešení. Pokud se ptáte, proč někteří klienti službu nakonec nevyužijí a toto řešení odmítají, tak to se týká převážně malých rodinných firem s několika málo vozy. V takových firmách toto řešení vnímají jako nástroj kontroly a potažmo nedůvěry. Elektronickou knihu jízd nepovažují za nezbytnou rovněž subjekty, které nejsou plátci DPH, a nemusí prokazovat užívání vozu k podnikání.

Kdo nejvíc ocení monitoring?

Tady je odpověď velmi jednoduchá, elektronickou knihu jízd ocení všichni ti, kdo ze zákona musí vést knihu jízd. Ať už je to menší firma, větší firma, nebo dopravci. Samozřejmě, čím větší vozový park, tím více administrativy s tím spojené, a tím větší úlevu přináší naše řešení. Dopravci např. ocení možnost napojení jednotky na digitální tachograf, možnost vzdáleného vyčítání dat z tachografu a mít tato data na jednom místě, a to v aplikaci SHERLOG Trace. Pro každou firmu je stěžejní něco jiného, někdo potřebuje kontrolní nástroj, někdo ocení rozsáhlý reporting a přehled o výdajích, jiní potřebují řešení pro kontrolu tankování a spotřeby PHM.
Nebrání se řidiči, respektive není problém sehnat profesionály za volant? Víme, jaká je situace na trhu práce...

Jak už jsem zmiňoval výše, nechuť zavádět toto řešení mají spíše rodinné firmy, kde pracují výhradně rodinní příslušníci, případně rodinní přátelé. U většiny firem o takovýchto systémových řešeních rozhodují majitelé, jednatelé nebo vyšší management dané společnosti. Setkáváme se s tím, že zavedení tohoto systému ovlivňuje hlavně finanční otázka. V dnešní době firmy velmi zvažují veškeré investice a jejich snaha je výdaje minimalizovat, takže cena a kvalita hraje hlavní roli v konečném rozhodnutí. Ve většině firem je již takové řešení standardem, rovněž je v interních pokynech zapracované a zaměstnanci jsou informováni o takovém řešení.
Nechuť zaměstnanců jsme vnímali v 90. letech, kdy se tato technologie „rodila“ a zaváděla. To jsme zaznamenali různé snahy ze strany řidičů, jak zneškodnit jednotky, a byli v tom opravdu vynalézaví. V dnešní době chytrých telefonů, digitálních tachografů, různých navigací si již řidiči na tyto systémy zvykli a nepovažují to za nic nestandardního a neobvyklého. Nakonec i samotní řidiči ocení tuto službu, protože nemusí sáhnout na tužku a papír, a každý den vypisovat a vyúčtovávat „cesťák“ a nemusí zapisovat každou jízdu, vše se děje automaticky.

Doporučíte i jiné způsoby zefektivnění provozu firemního vozového parku?

Nejsem si jist, zda nějaký jiný způsob pro efektivní řízení existuje – vždy to je o technologii GPS/GSM a k tomu sloužící webové nebo mobilní aplikaci, co pomáhá v administrativě vozového parku. Je to asi otázka budoucnosti, co přinese vývoj. A že něco přinese, to je jisté.

ptal se Pavel Kačer

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3