INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

juracîka1 kopieV únoru představila Asociace českého tradičního obchodu neuspokojivé výsledky nezávislého průzkumu, který mapoval dodržování zákona o evidenci tržeb v maloobchodě. Celorepublikové šetření ukázalo, že 13 % českých a celých 19 % asijských prodejen nevydává zákazníkům účtenky, přičemž situace je horší ve městech, kde panuje větší anonymita. Tato skutečnost vede ve svém důsledku opět ke znevýhodňování poctivých obchodníků... O komentář jsme požádali Ing. Zdeňka Juračku, předsedu AČTO:

O čem taková situace svědčí? Že jsou podnikatelé příliš liknaví, že se více chybuje, nebo spoléhá na to, že se na „to nepřijde“?

Zatímco na venkově je situace vyrovnaná a oba segmenty nezávislého trhu, tedy čeští obchodníci i asijští prodejci, se chovají shodně a účtenky spíše vydávají, neboť své zákazníky znají a potenciální kontrolu jsou schopny identifikovat, ve městě je situace odlišná. Poměr nevydaných účtenek 12:21 % v neprospěch asijských obchodníků jasně ukazuje na větší anonymitu města, a tedy i větší možnost zákon obcházet. Proto by zejména ve městech měly být kontroly u problémových skupin obchodníků důslednější. Jedině tak lze dosáhnout požadovaného cíle narovnání tržního prostředí.
Plyne z toho, že městské prostředí má jisté výhody, které nahrávají do kapsy nepoctivcům. To je podle mne jediné vysvětlení. Naopak poctivých prodejen a podnikatelů se tento stav může dosti dotýkat, zejména v morálním přístupu k věci. Může to vytvářet různé nálady, které zdárnému využívání EET nepomohou.

Proč jste si analýzu trhu objednali? Není na to příliš brzy?

Domnívám se, že ne. Nejen my, ale i kontrolní orgány mají dostatek signálů o tom, že řada prodejců se chová stejně jako před zavedením zákona. Chtěli jsme alespoň orientačně zmapovat, jaká situace je. A tak AČTO tři čtvrtě roku po zavedení EET v maloobchodě a i po spuštění účtenkové loterie objednalo průzkum u nezávislé analytické společnosti Nielsen ČR. Obrázek, který jsme dostali, nás nepotěšil. Ve světle získaných dat naše asociace konstatovala, že z hlediska dodržování a vymáhání zákona je situace nedobrá. V některých regionech jsou výsledky tragické a potvrdily naše obavy.

Jak rozsáhlý byl průzkum a k čemu dospěl?

Bylo zkontrolováno celkem 614 potravinářských prodejen v rámci celé ČR. Polovina prodejen byla provozována českými podnikateli, druhá polovina pak asijskými obchodníky. V celkových číslech účtenku nevydalo 13 % českých a 19 % asijských podnikatelů. Zcela nepřijatelná je situace v některých krajích. V Praze nebyla vydána účtenka ve 27 % případů českých, a dokonce ve 36 % případů ostatních prodejen. Ještě hůře dopadly nákupy ve Středočeském a Jihomoravském kraji, kde nebyla účtenka vydána ve 42 %, resp. 47 % případů asijských prodejen! Pro české obchodníky nedopadla situace dobře v Ústeckém kraji, kde účtenku nevydalo 35 % českých obchodníků, což je o 20 % více než v případě asijských. V kontextu těchto zjištění je nepochopitelná situace, kdy u obchodníka, jehož tržby i počty nákupů po zavedení evidence jsou zcela kontinuální s výsledky před jejím zavedením, proběhly v několika týdnech po zavedení EET celkem tři kontroly dodržování zákona, aniž by zjistily jakékoliv jeho porušení. Je příznačné, že šlo o prodejnu v Praze, která jinak dle výsledků průzkumu vykazuje jedno z nejhorších zjištění v rámci celé ČR.

Asociace usilovala o to, aby EET narovnala podnikatelské prostředí a umožnila měřit všem stejně. Aby daně odváděly všechny podnikající subjekty, bez ohledu na to, jestli jde o velký řetězec, nebo drobného živnostníka. Proč tuto myšlenku nechce tolik lidí pochopit?

Asociace českého tradičního obchodu patří mezi profesní sdružení, která jednoznačně vyjádřila podporu zavedení EET. Hlavním důvodem byla skutečnost, že v současnosti neexistuje jiný opravdu funkční nástroj, který je schopen narovnat tržní prostředí v ČR. Tradiční obchodníci však svou podporu podmínili splněním tří základních podmínek:
1. EET bude zavedeno plošně bez výjimek, neboť vyjmutí určité části podnikatelů z povinnosti evidovat elektronicky tržby by naopak tržní prostředí ještě více pokřivilo.
2. Náklady na zavedení EET budou všem podnikajícím subjektům refundovány.
3. Dodržování zákona bude důsledně kontrolováno a zcela zjevné pokusy o obcházení registrace tržeb budou řádně postihovány. V této souvislosti AČTO přivítalo někdejší prohlášení ministerstva financí, že u subjektů, které nebudou vykazovat žádné anomálie, nebude naopak důvod ke zbytečným a pro podnikatele velmi zatěžujícím kontrolám.
Jenže ani jedna z výše uvedených podmínek nebyla zcela naplněna. A to se nám nelíbí. Proto intenzivně jednáme s MF o efektivnějším sjednáním nápravy i lepší komunikaci. Zatím je reakce ministerstva vstřícná. Jak to dopadne, ukáže budoucnost. Bylo by pro nás zklamáním, kdyby tento pokus o narovnání tržního prostředí zůstal spíše zbožným přáním. S tím bych se nerad smířil.

Co s tím uděláte? Budou pokračovat jednání? Vláda přece nemůže chtít pouze jednostranné plnění: podnikatelé, dodržujte zákon, ale my splnit to, co jsme slíbili, nemusíme...

Jak jsem uvedl, AČTO je ochotno diskutovat o určitých úpravách a zjednodušení evidence pro nejmenší podnikatelské subjekty, ale zároveň trvá na dodržení zbývajících dvou podmínek. K úhradě nákladů na zavedení EET se zavázala ve svém prohlášení vláda, která EET na základě návrhu MF ČR, vedeného současnou vládní stranou, zavedla. Tento veřejný slib nebyl splněn.

Před pár dny jste na téma EET velmi razantně vystoupil v pořadu České televize Máte slovo. Co vám debata naznačila?

Za prvé je potřeba uvést, že tento pořad není postaven a připraven k tomu, aby sloužil k nápravě stávajících problémů trhu. Byl jsem zklamán ze složení diskutujících, zejména v plénu, jejichž výběr dále snižuje úroveň pořadu. Příspěvky diskutujících vylučují seriózní debatu. Jasně ukázaly neznalost faktů a snahu vyniknout za každou cenu, nicméně si myslím, že svou pozici jsme obhájili se ctí. Budu mít problém se těchto aktivit nadále účastnit.

připravila Eva Brixi

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3