INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

JGZ 9658 Edit nAsi je jen málo těch, kteří měli tu čest navštívit všechny ročníky Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. Těm, kterým se podařilo zúčastnit se ve svých 20 letech, je dnes 80. Ano, legenda mezi veletrhy, to je ten brněnský „strojírák“, který odchoval doslova generace vystavovatelů, hostů, obdivovatelů a fandů průmyslu, zejména strojírenství, které je stále chloubou české ekonomiky. V jakém duchu se letos odehraje, o tom pro náš časopis Jiří Erlebach, manažer PR a reklamy Mezinárodního strojírenského veletrhu:

Čím chcete oslavit tak významné výstavní jubileum, tedy to, že se Mezinárodní strojírenský veletrh uskuteční už po šedesáté?

Šedesát let je opravdu dlouhá tradice, kterou se může pochlubit málokterý veletrh. Proto letošní ročník vnímáme jako výjimečný a chceme návštěvníkům ukázat něco z historie MSV, která je úzce spjatá s historií československého průmyslu. Chystáme retrospektivní výstavu 100RIES – Československé průmyslové legendy, která ukáže stovku příběhů ikonických výrobků, slavných značek a významných osobností. Zároveň jsme u příležitosti jubilejního 60. ročníku zadali grafickou soutěž na vytvoření nového vizuálu MSV. Vítězný návrh navazuje na ikonické plakáty ze šedesátých let, takže v něm nechybí ozubené kolo, šipky a uprostřed písmena MSV – česká zkratka, kterou dobře zná a používá celý strojírenský svět.

Je o prezentaci na Výstavišti stále tak obrovský zájem jako v minulých letech? S ohledem na šedesátiny MSV bude patrně účast vystavovatelů unikátní...

Máte pravdu, zájem o účast je letos obrovský. České ekonomice se nadále daří, což je znát prakticky ve všech na MSV prezentovaných oborech. Firmy se snaží ukázat co nejvíce ze své nabídky a objednávají větší plochy, zároveň se hlásí řada nováčků. Už několik měsíců před veletrhem jsme měli kompletně vyprodáno, na pavilony je čekací listina a volná místa zbývají pouze na venkovních plochách. V říjnu jsou venkovní stánky s ohledem na počasí už trochu riskantní, přesto i o ně je letos poměrně velký zájem. Celkově očekáváme účast 1650 firem ze 33 zemí.

msv kopieČeká se něco mimořádného od domácích vystavovatelů v roce stého výročí naší republiky?

Návštěvníci výročí určitě zaznamenají, přivítá je Československý pavilon A1 v typických barvách s už zmíněnou výstavou ikonických průmyslových výrobků, které Československo proslavily po celém světě. Doufám, že si tuto jedinečnou výstavu nikdo z návštěvníků nenechá ujít, protože bude k vidění právě jen po dobu veletrhu. Podařilo se nám shromáždit legendy našeho strojírenského, automobilového a leteckého průmyslu, tedy i oborů, které v minulosti byly součástí MSV, ale v současné nomenklatuře už nejsou. K exponátům patří vozy Tatra 603 a Škoda Favorit nebo slavné obráběcí stroje od tradičních vystavovatelů MSV. Výstava ukáže, jaký ohromný průmyslový a inovační potenciál Česko i Slovensko mají, a také historický fenomén MSV. V pavilonu A1 bude sídlit ještě rozsáhlá oficiální expozice Slovenska, které je v letošním výročním roce partnerskou zemí veletrhu.

Jak silná bude zahraniční účast firem?

V posledních letech na MSV přijíždí asi polovina vystavovatelů ze zahraničí a letos to bude podobné. Nejvíce přihlášek je tradičně z Německa, následují Slovensko, Itálie a Rakousko. Návštěvníci nepřehlédnou ani vystavovatele z Ruska a Číny, kteří si pronajímají rozsáhlé plochy v pavilonu Z. Ze vzdálenějších zemí se očekává také početná účast firem z Tchaj-wanu, Koreje nebo Indie. České firmy nás chválí za to, že jim umožňujeme navazovat přímé obchodní kontakty po celém světě, a letošní ročník to znovu potvrzuje.

Hovoří se o mimořádně velké expozici Rosatomu. S čím plánují do brněnské metropole Rusové přijet?

Konkrétní informace o exponátech zatím nemáme, ale Rosatom je největším stavitelem jaderných elektráren na světě a určitě přiveze něco zajímavého. V minulosti to byly třeba makety reaktorových zařízení, které pohánějí jaderné ledoborce. Ruský koncern se MSV účastnil už několikrát a úzce spolupracuje s řadou českých podniků energetického strojírenství. Rusko se v pavilonu Z představí také oficiálním stánkem a samostatně se budou prezentovat některé jeho regiony.

Pozadu nechtějí zůstat ani Čína a Tchaj-wan, Německo, včetně spolkových zemí, státy EU, Slovensko a další tradiční vystavovatelé. Na co by se měla odborná veřejnost na letošním ročníku MSV především zaměřit?

Nabídka je opravdu široká a vidět úplně všechno je skoro nereálné. Proto jsme už loni přišli s projektem MSV Tour, který ukazuje návštěvníkům to nejzajímavější podle jejich konkrétního zaměření. Jde o organizované prohlídky vybraných vystavovatelů podle klíčových témat. K loňským trasám zaměřeným na Průmysl 4.0, robotizaci a automatizaci letos přibyla bezpečnost v průmyslu, údržbě i diagnostice a snižování energetické náročnosti. Komentované prohlídky stánků vybraných probíhají dvakrát denně a jsou doplněné krátkými přednáškami. Celý tento program je pro návštěvníky zdarma, stačí se zaregistrovat u organizátora MSV Tour, kterým je vydavatelství Trade Media International.

Naši exportéři se mají určitě čím blýsknout. Co z jejich produkce bude bojovat o ocenění v říjnu především?

Na tyto informace je zatím brzy, protože uzávěrka přihlášek do soutěže o Zlaté medaile je až k datu 31. srpna. Myslím, že o ceny jubilejního 60. MSV bude opět velký zájem. Zlaté medaile se budou udělovat v šesti kategoriích: za inovaci prokazatelně vzniklou ve smluvní spolupráci firem s výzkumnými organizacemi, za inovaci výrobního stroje, za inovaci ve zpracovatelské technologii, za inovaci v automatizační technice, za inovaci komponenty ve strojírenství a za inovaci v transportu a logistice.

Mezinárodní strojírenský veletrh doprovázejí i další výstavy. Které to budou letos?

V sudých letech se klíčový obor obráběcí a tvářecí stroje vyčleňuje z nomenklatury MSV a je prezentován na specializovaném veletrhu IMT, pod který tak spadá téměř třetina všech vystavovatelů. Navíc se konají další čtyři bienální veletrhy, FOND-EX se věnuje slévárenství, WELDING svařovací technice, PROFINTECH představuje technologie pro povrchové úpravy a PLASTEX je veletrhem plastů, pryže a kompozitů. Společné je všem šesti veletrhům zaměření na nejnovější trendy, včetně Průmyslu 4.0. Příkladem je třeba „virtuální“ expozice společnosti Kuboušek na veletrhu PLASTEX, která návštěvníky přenese na vzdálené automatizované pracoviště s nejmodernějšími vstřikovacími stroji.

A na jak bohatý doprovodný program se mohou návštěvníci těšit? Půjde dozajista o mimořádná setkání i ve společenském duchu...

Pravidelní účastníci už vědí, že odborný doprovodný program je důležitým pilířem MSV a vyplatí se jeho nabídku důkladně prozkoumat, protože některé akce jsou úplně jedinečné. Patří k nim už pondělní Sněm Svazu průmyslu a dopravy ČR, kde podnikatelé otevřeně debatují s představiteli vlády, letos se chystá také Česko-čínské obchodní fórum, Business den Ruské federace, Meeting Point Czech Trade, diskuzní Fórum průmyslu a vysokých škol a další zajímavá setkání. Mimořádně slavnostní bude pondělní otevření Československého pavilonu, na které bych rád pozval také čtenáře časopisu Prosperita.

ptal se Pavel Kačer

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3