INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

DSC 7196 kopie kopieIng. Tomáš BřezinaStálicemi na trhu mohou zůstat jen ti nejlepší. Ti best. Psáno verzálkami BEST, a.s., pak je to jasné spojení. Dnes je firma největším tuzemským výrobcem betonových stavebních prvků pro venkovní a zahradní architekturu. Vlastní osm výrobních a prodejních areálů s 24 továrnami v Čechách a na Moravě, a také tři štěrkopískové lomy. Exportuje do Německa, Rakouska, Polska a na Slovensko. Od letošního roku je držitelem certifikátu Osvědčeno pro stavbu – Česká kvalita.

Tolik z webových stránek a jen pro orientaci těm, kteří namísto prohlížení webu staví, rekonstruují, zušlechťují ráz krajiny či hledají její nový výraz. V sortimentu BEST najdou vše potřebné, ba mnohem více. Dostává se jim inspirace, kterou by jen těžko jinde nacházeli. Že je to příliš černobílé tvrzení? Ba naopak, spíš hozená rukavice, jež netouží hledat, natož definovat hranice. Pro BEST totiž neexistují. Vybrat si zde můžete svůj dům stejně tak jako jedinou dlaždici, na niž postavíte šálek s čajem jen tak jako hru věcí člověku příjemných. BEST umí setrvat ve vaší přítomnosti s noblesou originality a ponoukat vás k tomu, abyste nezapomínali prožívat každý den. U zakladatele, statutárního ředitele a předsedy správní rady Ing. Tomáše Březiny jsem hledala odpověď na to, jak pojmenovat hodnoty, jež přinesly jeho podnikání jedinečnost užitečnosti:

Úspěch je sladká odměna za dobrodružství, jemuž se říká podnikání. Je to však velmi pomyslná veličina, která sice hřeje u srdce, ale je vykoupena hlubším smyslem života – dělat, co je užitečné, co lidé potřebují a zároveň se seberealizovat. Kde hledáte inspiraci k tomu, abyste zákazníkům rozuměli? A vyráběli v tomto smyslu?

jj kopie kopieÚspěch je nedefinovatelný. Jsem přesvědčen, že velmi často nositel tzv. viditelného úspěchu je ničím proti člověku, který vede „jen“ normální život, je jen normálně prospěšný společnosti... A to ve chvíli, kdy je (ne)viditelně hendikepovaný. Zdravotně, špatnou původní rodinou, nulovou možností studovat atd. atd. Takže: je třeba životní nadhled nad vším, a především nad sebou samým. Inspirace, jak rozumět zákazníkům, neexistuje. Kdo se jim chce opravdu věnovat a rozumět jim, musí to mít v genech, musí ho to bavit, musí sám chtít. Zákazník je na to citlivý, pozná to. Všichni klíčoví lidé prostě musí být prozákazničtí... A pak to jde.

Trh prahne po inovacích, svět je jimi posedlý. Avšak – jak drahé jsou? Dá se to přesně spočítat? Nebo je riziko se vším všudy těžko odhadnutelné? Tabulky nejsou všechno, intelektuální kapitál se těžko měří, čas ještě složitěji. Je to hodně o víře, že projekt vyjde? O nezbytnosti riskovat?

V tak banálním prostředí, jakým bezesporu je stará klasická ekonomika, jejíž my jsme součástí, je nezpochybnitelnou a jedinou možnou metou viditelný a spočitatelný finální výsledek. Jakákoliv inovace musí mít kladný ekonomický výsledek. Vše ostatní je balast. Nebo „letadlo“, které po čase prostě spadne. A ano, každý nový projekt je o víře, že konáme správně, každý nový projekt je větší, či menší risk. Ti úspěšní ale mají hranici únosnosti rizika nastavenou výše, než má běžná populace, obvykle jsou také velmi pracovití, obvykle nepočítají se štěstím... Obvykle tabulky ani nevyrábějí, ani nečtou.
Spotřebitelům přinášíte jednoduché a designově atraktivní produkty, které stavebnictví nejen potřebuje, ale investoři, architekti a stavebníci je chtějí. Vymyslet něco jednoduchého je však největší umění. Kdo je v BESTu autorem nápadů? Jak vybíráte vždy ten nejlepší?

Autory nápadů jsou klíčoví lidé. Atraktivní produkty jsou a musí vždy být výslednicí znalostí zákaznických potřeb, trendů, praktičnosti, ekonomiky produktu, použitelnosti produktu (nejlépe jednoduché použitelnosti...), estetiky a elegance, novosti. To samojediný člověk neobsáhne. Ano, nakonec musí o produktu či inovaci rozhodnout jedinec a musí to rozhodnutí unést. Nehlasujeme v kolektivu, to je v tomto případě blbost. Zákazníkovi je lhostejný většinový, kompromisní názor... ten prostě jen chce to nejlepší.

010A podle jakých měřítek se novinky uvádějí do výrobního programu?

Na začátku je intuice, víra, odhad, zkušenosti. Následně ekonomika výroby a prodejů. Do života uvádíme vše, u čeho předpokládáme, či aspoň v to doufáme, produktový a ekonomický posun. Neváháme nikdy. Máme opačné pocity a potřeby. Trvale mít dostatek nápadů na nové výrobky, které na trh uvést chceme.

Projekty rodinných domků z vašeho zdiva jsou moc pěkné, a hlavně praktické. I na nich jste se podíleli? Nebo je to záležitost stavebních firem, s nimiž spolupracujete?

Především samotný zdicí systém UNIKA je unikátní, skvělý. Jednoduchý, velmi levný investičně a následně provozně, stavebně velmi přátelský, trvanlivý pro generace. Sami jsme připravili řadu projektů, možností architektonických provedení jsou však tisíce, UNIKA je velmi univerzální stavební systém. Pro všechny své přednosti jde o ideální stavební systém, zejména pro mladé lidi a rodiny.

Přijít do vaší vzorkovny a prodejny je skoro lepší než jít na rande. Věřím, že pro spousty lidí je to srdcová záležitost, protože se zde otvírají vrátka, jež povzbuzují lidskou fantazii, kreativitu, smysl pro krásu a pohodu. I to je výsledek vašeho businessu. Myslím, že to není málo...

Nesmírně mě těší vaše laskavé hodnocení. Ale upřímně, pro rande bych raději volil jiné prostředí a jinou zábavu. Avšak pár měsíců či let po tomto rande jsme ideální a skvělou destinací pro pokračování započatého... Na všechny se velmi těšíme!

otázky připravila Eva Brixi

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3