INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

editbphoto 4441Jana KolrusováNevěřila jsem vlastním očím. Až v poslední prezentační místnosti pražského Senátu, kde se loni v říjnu vyhodnocovaly výrobky přihlášené do soutěže Česká chuťovka, měla mezi uzenáři a pekaři stůl s ochutnávkou jednoho malého zázraku Jana Kolrusová. Do malých kelímků nalévala „kávu“, již vyrábí pod ochrannou známkou Dandelion Root. Ale neobyčejnou. Ona to vlastně není káva, ale kávovina. Z praženého a mletého pampeliškového kořene. Musela jsem ochutnat. Byl to zážitek. Nápad, který chutnal. Poklad pro zažívání. Přišla jsem za ní podruhé a vyptávala jsem se. A slíbila, že se s dalšími otázkami brzy ozvu:

Do loňského ročníku soutěže Česká chuťovka jste přihlásila kávovinu z kořene pampelišky. Proč jste zkusila právě tuto rostlinku?

Zpracovávání pampelišky je mojí hlavní myšlenkou. A je to vlastně můj první výrobek, s kterým jsem vstoupila mezi české zákazníky. Cesta jeho přípravy byla zdlouhavá, a jak to ve většině u jedinečných výrobků bývá, tak i trnitá. Rok jsem zkoušela, byl to pokus omyl, jak tuto bylinku upražit, aby chutnala a měla zachovány své léčivé látky. Mockrát jsem to chtěla vzdát, ale vnitřně jsem cítila takovou zvláštní sílu, že jsem nakonec vydržela. Jezdila jsem po pražírnách kávy v celé České republice, hledala inspiraci a možnosti, jak pampeliškový kořen správně upražit. Dost často jsem slýchala od technologů: Proč raději nepražíte kávu? Proč si takto komplikujete život? Vždy jsem se jen usmála a odpověděla: Protože já chci pražit něco, co ještě nikdo neumí. A podařilo se to. Výrobek jsem uvedla na trh v létě v roce 2017 jako bezpečnou potravinu schválenou Státním zemědělským ústavem v Praze. No a loni jsem kávovinu zkusila představit na České chuťovce.

45345780 606720526412844 1321533304943411200 nMyslím, že mnoho lidí bylo nadšeno, patřím mezi ně...

Kvalita výrobku a jeho garance ve všech ohledech je pro mě prioritou. Moje původní profese je specialista na kontrolu a bezpečnost potravinářských výrobků a kosmetiky. Kontrola jejich kvality od vstupních surovin, výrobního procesu až po zabalení a zaslání zákazníkovi mě provázela dříve každý den. Vedla jsem mikrobiologickou laboratoř a působila jako nezávislý auditor. Moje měřítka na kvalitu jsou tedy hodně přísná. Tím více mne potěšil zájem všech, i ve jmenované soutěži.

Zabýváte se také zdravou výživou, k níž má pampeliška velmi blízko, a nejen vy ji už nazýváte superpotravinou. Uchovává si i pražený pampeliškový kořen některé látky, jež zdraví prospívají?

Jsem přesvědčena o tom, že nejvíce našemu organizmu prospívají potraviny z oblasti, která je pro nás přirozená. A naše tělo je připraveno z těchto potravin, bylin, přijímat a vstřebávat všechny živiny, co nám mohou nabídnout. Technologie, kterou jsem pečlivě vybírala pro pražení kořene pampelišky, je šetrná, taková, aby si právě prospěšné látky uchovala co v největším množství.

Čím vám pampeliška učarovala?

Pampeliška mě uchvátila nejen svým krásným vzhledem, ale hlavně širokým rozsahem prospěšných látek pro naše tělo. Již sedmým rokem vedu poradnu v oblasti výživy pro dospělé, děti i sportovce. Moje specializace je hlavně pacienti s diabetem a metabolickým syndromem. Dva roky spolupracuji s EUC Klinikou v Přelouči, kde mám poradnu pro pacienty s různými onemocněními. Nepoužívám při jejich léčbě žádné přípravky. Upravujeme stravu, přidáváme pobyt dle jejich zdravotních možností. Často jsem přemýšlela: A co když se zeptají na doplňky stravy? Chtěla jsem jim nabídnout českou bylinku, která bude tím nejlepší řešením. A výsledek úvah byl nakonec jasný: pampeliška. Její přesný název je Smetánka lékařská. Takže i z názvu měla moje sympatie. Krásná žlutá kytka s pozitivní energii a velkými blahodárnými účinky pro tělo. Její přínos je při diabetu, zvýšeném cholesterolu, jaterních onemocněních, onemocnění střev, vysokém krevním tlaku, při otocích a problémech s lymfou nepopiratelný.

DSC 0997Máte vlastní pampelišková pole? Nebo jinak – odkud surovinu berete?

Vlastní pole je mým plánem v horizontu dvou až tří let. Zatím jsem odkázána na vlastní sběr a pomoc přátel, kteří podporují moji myšlenku a pomáhají mi dostat pampelišku – Smetánku lékařskou zpět do podvědomí českému člověku. Zájem je velký a vlastní kapacita je nízká. Proto spolupracuji i s českými prodejci bylin. V budoucnu bych ráda vytvořila spolupráci s našimi zákazníky a začala od nich pampelišku vykupovat. Je úžasné, když si povídáte na různých prezentačních akcích, kolik lidí zná účinky pampelišky. Dokonce mají louky u lesů, kde je jí spousta. Tato česká bylinka si zaslouží svůj návrat do našeho životního stylu.
Ráda bych otevřela spolupráci se základními školami a obnovila sběr bylin. Pamatuji si, že jako dívka jsem bylinky přes prázdniny sbírala. Přišlo mi to velmi úžasné jako komunikace s přírodou. Je nejvyšší čas to začít znovu učit naše děti, aby věděly, jak ty bylinky vypadají, na co se používají, a přemýšlely o soužití s přírodou. V obchodech koupíte čaje připravené bez práce, ale to nemá žádný výchovný dopad.

Zmínila jste slovíčko čaje. Jeden nabízíte a základem jsou sušené pampeliškové listy. Jaký je zájem veřejnosti?

Bylinkám se nyní dostává velké pozornosti, nejen jako součásti prevence, ale slouží i jako podpora léčby různých onemocnění nebo detoxikace organizmu. A čaj, který nabízím, je určen pro detoxikaci. Detoxikační účinky pampelišky míří hlavně na játra a jsou velmi známé již z dob našich babiček. Mohu, myslím, zmínit i blahodárné účinky pro lymfatickou soustavu, cholesterol, krevní cukr a také jako prebiotikum pro střeva. Zákazníky velmi překvapuje lahodná chuť tohoto čaje, protože pampeliška je jinak velmi hořká bylinka.

editbphoto 4387Chystáte pro letošní rok nějakou novinku z úžasné rostliny?

Jedna z nich bude mít premiéru ještě v únoru. Chystám unikátní výrobek pro velmi významnou českou módní návrhářku k oslavě jejích narozenin. Půjde o specifický produkt, který bude obsahovat macerovaný pražený kořen pampelišky.

Takže nápady v nečekaných obměnách spatří brzy světlo světa...

Ano, protože novinek připravuji hned několik. A sama jsem zvědavá, co jim řekne široká veřejnost. V roce 2018 získala naše „káva“ mimo ocenění Dětská chuťovka i ocenění Regionální potravina. Díky tomuto se dostávám na prezentační prodejní akce po celé České republice a mám možnost se setkat s dalšími výrobci v regionech. Já těmto výrobcům říkám srdcaři, protože jejich dobroty vznikají s láskou a úctou k přírodě. A letošní nové produkty, které chci uvést na trh, budou realizovány právě ve spolupráci s nimi.
Mojí myšlenkou je tedy nyní vytvořit jedinečné české výrobky z českých surovin a jen českými lidmi. Některé se budou ucházet také o cenu Česká chuťovka 2019. Myslím, že letošní rok bude pro mě velmi zajímavý, protože prostor pro obohacení nabídky sortimentu potravin určitě stále je.

za rozhovor poděkovala Eva Brixi

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3