INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

růžičkaIng. Jiří Růžička, MBA, Ph.D,Český institut pro akreditaci, o.p.s., (ČIA) téměř třicet let nabízí své služby orgánům státní správy a komerčním subjektům, pro které akreditace může představovat významnou konkurenční výhodu. O tom, jaké konkrétní benefity akreditace představuje, jsme hovořili s ředitelem ČIA Ing. Jiřím Růžičkou, MBA, Ph.D.

Připomeňme našim čtenářům, komu je akreditace určena.

Český institut pro akreditaci je v České republice jediným akreditačním orgánem, který provádí nestranné, objektivní a nezávislé posouzení odborné způsobilosti orgánů posuzování shody – akreditaci – pro zkušební, kalibrační a zdravotnické laboratoře, certifikační orgány certifikující systémy managementu, produkty nebo osoby. Mezi našimi klienty jsou také poskytovatelé zkoušení způsobilosti, inspekční orgány, výrobci referenčních materiálů, ověřovatelé výkazů emisí skleníkových plynů a environmentální ověřovatelé programů EMAS.

Co získá subjekt, který požádal o akreditaci, pokud úspěšně podstoupí celý proces?

Benefitem pro subjekt je bezesporu zvýšení důvěryhodnosti. Vlastnit osvědčení ČIA je prestižní záležitostí. Akreditovaným organizacím zaručuje prokázané splnění akreditačních požadavků přístup na jednotný trh, pro který postačuje tento jediný doklad. Získání osvědčení není samozřejmostí, nelze ho zakoupit na internetu nebo ho obdržet bez splnění stanovených podmínek pro tu kterou oblast.
Osvědčení o akreditaci, které je dokladem o udělení akreditace, slouží k prokazování odborné způsobilosti a nestrannosti subjektů poskytujících služby v oblasti posuzování shody. Subjekt také obdrží akreditační značku s vlastním číslem, kterou obvykle prezentuje ve svých výstupech. Tento doklad je mezinárodně uznávaný a subjekt nemusí podstupovat proces akreditace v zahraničí.
To proto, že ČIA je vázán kromě platné legislativy též závazky vyplývajícími z postavení ČIA jako člena Evropské organizace pro spolupráci v oblasti akreditace (EA) – orgánu uznaného Evropskou komisí, z Mezinárodní spolupráce v oblasti akreditace laboratoří (ILAC), Mezinárodního akreditačního fóra (IAF) a také z uzavřených souvisejících multilaterálních dohod o vzájemném uznávání akreditace.
Akreditovaný subjekt může takto jednoduše svým klientům prokázat odborné schopnosti provozovat své činnosti v té nejlepší kvalitě. Díky akreditaci jsou komerční subjekty úspěšnější při získávání nových zakázek, včetně těch státních, snáze dosáhnou na dotace a granty například pro akademickou sféru a výhodu může akreditace představovat i při případných soudních sporech.

Na trhu existuje celá řada různých certifikátů a značek kvality. Jak poznáme, že je subjekt skutečně akreditovaný ČIA?

Kromě získání osvědčení, akreditační značky s unikátním číslem a nezbytnou přílohou k osvědčení, kde je uveden přesný rozsah akreditovaných činností, je subjekt posuzování shody automaticky zařazen do databáze akreditovaných subjektů. Ta je dostupná na našich webových stránkách www.cai.cz. Databáze umožňuje vyhledávání a každý zájemce o služby, například akreditované laboratoře, může rychle zjistit, zda disponuje příslušným osvědčením a laboratoři může plně důvěřovat. Zájemci o služby akreditovaných pracovišť se nemusí obávat, že by vydané osvědčení bylo neaktuální. Akreditace je časově omezená a dodržování akreditačních kritérií se kontroluje při pravidelných návštěvách pracovišť, aby byly podchyceny veškeré změny a bylo průběžně ověřováno, že je dodržováno vše, co z udělené akreditace vyplývá. Na našich stránkách jsou dostupné také informace o kritériích, na základě jejichž splnění se akreditace uděluje.

Poslední dobou slýcháváme o povinnosti využívat služeb akreditovaných laboratoří například u prověřování dovážených potravin. Jak spolehlivě akreditovanou laboratoř poznat a jaké jsou rozdíly oproti neakreditované laboratoři?

Jak již bylo řečeno, každý akreditovaný subjekt vlastní osvědčení o akreditaci s přílohou a akreditační značku. Osvědčení lze jednoduchým způsobem zkontrolovat v databázi akreditovaných subjektů. Akreditované pracoviště prokázalo odbornou způsobilost v průběhu akreditace, jejich klienti mají jistotu rovného přístupu. U akreditované laboratoře není potřeba, aby jejich klienti kontrolovali odbornost, zda je řádně vedena dokumentace nebo jestli laboratoř používá vhodná zařízení, postupy a metody podle aktuálních norem. Díky akreditaci získávají klienti laboratoří jistotu kvalitně poskytované služby. Kvalita je u akreditovaných subjektů zaručena.

(red)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3