INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

IMG 3310 copy copyMichal DrtinaČím potěšit maturanta nebo malého školáka, který přinese na vysvědčení samé jedničky? Jak noblesně odměnit nejlepší zaměstnance firmy u příležitosti výročí založení? Do čeho vkládat peníze, které právě tolik nepotřebujeme? Jak nejlépe investovat? Vztah k investičnímu zlatu má své přednosti stejně tak jako sběratelská vášeň a numizmatika. Česká mincovna, a. s., z Jablonce nad Nisou nabízí mnoho příležitostí, jak uvážlivě hospodařit s finančními prostředky nebo jak dělat radost vhodným dárkem. Nejen o tom jsem hovořila s ředitelem Ing. Michalem Drtinou:

Česká mincovna mapuje nejen historii naší země, ale připomíná i současnost, její osobnosti, symboly, události. Nač se chystáte před létem?

Zmiňujete osobnosti, stopu jedné opravdu velké pár dní před letními prázdninami razíme do zlata a stříbra. Jde o třetí medaili z cyklu Karel Gott – Zpěvák, Malíř a Fenomén. Zlaté razíme o váze půl unce ryzího kovu, stříbrné jsou uncové. Z výrazných tváří bych rád upozornil na investiční čtyřdílnou minisérii Alchymisté, připomínající nejvýznamnější alchymisty působící na našem území v časech renezance. Po dubnovém zlatém Johnu Dee máme v plánu další IMG 137zvučné jméno. K těm nejznámějším patří bezesporu Edward Kelley. Rád bych ještě zmínil třetí zlatou minci z minisérie Cesta za svobodou, která vychází u příležitosti 30. výročí pádu komunistického režimu, připomíná petici s názvem Několik vět, jejímž ústředním tématem byla svoboda.

Je pro vás také konec školního roku příležitostí, jak získat a podchytit pozornost školáků a studentů, když se rodiče či prarodiče rozhodnou dát potomkům za odměnu minci určité hodnoty? A kupují v této předprázdninové době zákazníci právě takové dárky k uvedené příležitosti?

Závěr jakéhokoli životního, pracovního i společenského cyklu je vždy příležitostí pro zvláštní setkání a výjimečné dárky trvalé hodnoty. Velmi dobře si v tomto ohledu stojí náš letošní cyklus Historie českých mincí. Chceme do tajů numizmatiky zasvětit malé sběratele. Spolu s Českou numizmatickou společností jsme připravili mimořádný projekt, který hravou, a přesto naučnou formou představuje klíčové mezníky mincovnictví na našem území. Podoba sběratelského cyklu je dílem spisovatelky a ilustrátorky Lucie Seifertové. Malé i velké zaujme laskavý humor, nadsázka a nepřeberné množství historických perliček. Všechny repliky jsou a budou vyrobeny ze stříbra a pokoveny tak, aby jejich vzhled odpovídal předloze.
Máme zpětnou vazbu z našich prodejen v Jablonci, Praze a Brně, že je o Duhovku a Denár jako o dárek zájem, s častými dotazy na to, kdy bude další v prodeji. Další střípek do mozaiky mladých numizmatiků, replika Pražského groše, se objeví na pultech v červenci.
Myslím, že zcela samostatnou kategorií jsou dárky k významnému životnímu milníku, čímž ukončení studia bezesporu je. Titulární stříbrné medaile jsou v kvalitě proof k titulu Mgr., Bc., JUDr., MUDr., Ing. a Maturant, a to ve dvou verzích. Na reverzu je buď portrét učitele národů Jana Amose Komenského připomínajícího důležitost lidské vzdělanosti, nebo může být využit k tzv. personifikaci, tedy k vyrytí osobního věnování, které lze doplnit i fotografií obdarovaného. I u těchto medailí evidujeme vždy koncem školního roku zvýšený zájem.

IMG 105Tenistka Petra KvitováNebo také čerstvým absolventům vysokých škol a univerzit zakládají vaši příznivci investiční spořicí účty ve zlatě?

Máte pravdu, že zřízení investičního spořicího účtu je pro čerstvé vysokoškoláky krásným dárkem ke startu do života. V našem Zlatém spoření nabízíme tuto nejstabilnější komoditu už od 500 korun měsíčně. Našetřené peníze postupně proměňujeme za zlaté mince a slitky, které vyrábíme u nás v České mincovně nebo pocházejí ze světových mincoven. Ty si mohou střadatelé vzít domů nebo bezplatně uložit v našich trezorech. Myslím, že vysokoškoláci ocení jednoduché ovládání účtu. Každý klient má ke svému Zlatému spoření zřízený neomezený online přístup. Kvůli nákupu zlata tak nemusí nikam cestovat – elektronické prostředí je jednoduché, přehledné a praktické. Výhodou našeho zlatého spoření je, že jako přímý výrobce klientům neúčtujeme žádné poplatky a že klienti nemusí na své peníze čekat desítky let – zlatou minci v hodnotě adekvátní výši úložek fyzicky obdrží každých šest měsíců.

Ostatně jak cílíte právě na mladší ročníky střadatelů a sběratelů?

Snažíme se při prezentaci využívat také moderní informační kanály. Žijeme v době reklam, nezastírám, že i my ji potřebujeme. Připravili jsme dva spoty, které, pevně věřím, vezmou zejména mladí lidé za své a budou je například sdílet na sociálních sítích. Je v nich humor, zápletka i pointa. Myslím, že ale osloví i starší generaci, která je bude akceptovat s určitou dávkou shovívavosti. Uvidíme za pár týdnů. Spoty jsou hotové teprve pár dní, ještě teplé.
Další pobídkou, kterou ocení už i ti nejmenší, je bezpochyby cyklus zlatých a stříbrných mincí s postavičkami populárního Čtyřlístku. Myšpulín je připraven na září a Pinďa na listopad. Zbývající dva členové tohoto komiksového kvarteta přijdou na řadu v příštím roce. Pro trochu větší sběratele, juniory, ale i dospělé, jsme vytvořili řadu stříbrných mincí s názvem Sluneční soustava, kterou uvádí kolorované Slunce. Na celou sérii, kterou doplňujeme dvěma milníky z dobývání Vesmíru, a to Prvním člověkem na Měsíci a Prvním člověkem ve Vesmíru, si mohou zájemci pořídit mimořádně vyvedenou sběratelskou knihu s textem v češtině a v angličtině.

gottMince obdivoval i Karel GottInvestování do drahých kovů se často porovnává s investicemi do půdy, nemovitostí, drahých kamenů, alkoholu. V čem jsou podle vás kovy nezastupitelné?

Já bych to takto neporovnával. Drahé kovy, jejichž světové zásoby nejsou neomezené, jsou hodnotné, ale zároveň velmi skladné, nepotřebují údržbu. Pokud si zlato u nás nakoupíte, můžete si je nechat střežené v našich trezorech a budete klidně spát. Nikdo se nedozví, kolika uncemi zlata disponujete. V případě potřeby je od vás vykoupíme zpět. Cihly a slitky v naší nabídce pocházejí z renomovaných švýcarských rafinerií. Investiční zlato v této podobě dosahuje maximální ryzosti 999,9/1000. Stejně je tomu i v případě mincí a medailí České mincovny, které razíme z rakouského zlata nejvyšší kvality.
Jedna věc je ale nákup hotové mince nebo medaile a druhá pak nákup investičního zlata ve slitcích, tedy cihličkách, a to nejen ve zlatě, ale i ve stříbře. To jsou dvě samostatné oblasti. Mince a medaile mají velký bonus v podobě umění vetknutého do kovu, a často jsou navíc raženy v nízké emisi, a získávají tak sběratelskou hodnotu. Investiční zlato má navíc jednu podstatnou vlastnost – vedle omezeného emisního nákladu pamětních a investičních mincí České mincovny a mincí České národní banky jsou ty zlaté osvobozeny od daně z přidané hodnoty. Díky značnému potenciálu zhodnocení je investiční zlato bez DPH ideálním prostředkem spoření do budoucna a nemělo by chybět v žádném investičním portfoliu rozumného investora.

Přibývá mezi příznivci vaší společnosti žen? Ostatně zlatý šperk je pro mnoho z nich naprostou samozřejmostí, ale jak vnímají koncentrovanou hodnotu zlata v roli jistého zabezpečení třeba na stáří?

goldRád bych řekl, že ano, ale v naší databázi klienty takto nerozdělujeme. Zda je tedy mezi zákazníky více žen než před několika roky, by muselo být předmětem průzkumu. Někteří lidé nakupují přímo na prodejnách, i to by čísla ovlivnilo. Pokud o tom v tomto momentě přemýšlím, možná by stálo za to čísla znát. Děkuji za zajímavý nápad. Podíváme-li se na věc obecně, víme, že ženy jsou velmi schopné ekonomky. Umí skvěle obchodovat i uváženě investovat. Nejen podle mne ženy také méně riskují. Zlato zaznamenalo v posledních letech růst, který dokázalo nabídnout jen velmi málo srovnatelných komodit. Ale pozor – investováním nemíním nakupování šperků, jejichž zhodnocení je dosti diskutabilní. A navíc ne všechny ženy jsou marnivé, i když marniví býváme často naopak my, muži. Rozdíl při investování do zlata vidím v tom, že si ženy asi budou střádat do jiných emisí než muži. Zatímco chlap si vybere například sadu čtyř zlatých mincí Českoslovenští letci v RAF – Významné události, naše něžnější polovičky investují v cyklu Královské dvojice. Ideálně takovým kompromisem mezi nimi je cyklus investičních mincí Český lev.

Jaký byl pro Českou mincovnu rok 2018? Čím byl výjimečný a nakolik v porovnání s léty minulými úspěšný?

Loňský rok byl výjimečný pro náš všechny, byl to rok Československé republiky. Cesta k nezávislému československému státu, který se před 100 lety vymanil z rakousko-uherské monarchie, byla dlouhá, trnitá a lemovaná neutuchajícím úsilím vlastenců působících doma i po celém světě. Plody jejich snažení jsme představili pěticí zlatých dukátů z minisérie Vznik Československa v nákladu 400 kusů. Byly téměř obratem vyprodány. Od toho, který je věnován Martinské deklaraci, zbývá pár posledních kusů. Pro nás to byl rok velmi úspěšný, obrat firmy znatelně přesáhl miliardu korun.

Dá se charakterizovat, který z produktů je dnes nejatraktivnější?

Vždycky je nejatraktivnější to, čeho je málo. Čeho je nedostatek. A to brzy bude zlato i stříbro. V numizmatice to jsou také nízkonákladové emise, zejména pokud jsou ještě číslované na hraně mince. Velmi vyhledávaná byla série zlatých čtvrtuncových mincí Převratné osmičky našich dějin, která v roce 2018 představovala stěžejní okamžiky československých dějin. Beznadějně vyprodána byla ještě před emisí. Letos je podle mého názoru atraktivita ovlivněna nejen 30 lety od sametové revoluce, ale především výročím sto let česko-slovenské koruny. Vytvořili jsme pro Českou národní banku evropský unikát. Minci s nominální hodnotou 100 000 000 korun a váhou 130 kilogramů zlata. Přestože šlo o zakázku pro centrální banku, našli se zájemci, kteří by ji chtěli koupit.

Co všechno můžete nabídnout firmám například k jejich výročí, jako odměnu pro management, dárek k mimořádnému pracovnímu výsledku?

V našem portfoliu máme také korporátní ražby medailí. Zakázkové medaile se těší velké oblibě u našich zákazníků, ať jsou jimi firmy, města, univerzity, organizační složky státu, či sportovní kluby, ale i fyzické osoby. Slouží jako vkusná upomínka významných jubileí, benefit pro oddané zaměstnance či hodnotný dárek pro VIP zákazníky. Spolupracujeme s předními českými akademickými sochaři a medailéry. Máme kontakty na mladé umělce, absolventy jablonecké medailérské školy. Připravíme ražbu medaile na klíč přesně podle přání a možností zákazníka do zlata, stříbra ale i obecného kovu. Samozřejmostí je nabídka certifikátů, obalů a dalších doplňků.

Určitě si vzpomenete i na nějaké kuriózní přání klientů...

Ani ne tak kuriózní, jako technologicky náročná byla zakázka pro OKD. Šlo o přívěsek typu vojenská známka na řetízku. Každá medaile byla personifikována jménem horníka a jeho krevní skupinou. Jednoduché nebylo ani vrtat otvor do obdélníkového střížku. Zajímavou a také velmi náročnou byla výroba medailových sad pro sportovce. Mincovnu, která je dlouholetým garantem špičkové kvality ražby medailí a mincí, vybral organizační výbor Mistrovství světa v basketbalu žen k ražbě kompletních medailových sad pro šampionát v roce 2010. Sady sportovních medailí, jejichž autorem byl jablonecký medailér a pedagog Petr Horák, jsme razili i pro hokejový šampionát v Praze. Bohužel tehdy Češi na bedně nebyli, ale hokejovou sadou mincí si připomínáme olympijské zlato našich hokejistů z Nagana.

otázky připravila Eva Brixi

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3