INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Jan KroupaJan KroupaLéto nabízí nespočet příležitostí k rekreaci, k obnovení sil i lenošení, které si občas skutečně zasloužíme. Natáhnout se k bazénu na vlastní zahradě, otevřít knížku, listovat časopisem nebo jen pozorovat stromy, kresbu slunečních paprsků a vychutnávat si okamžiky, kdy nezvoní mobil, neodpovídáte ve stresu na maily či neutíkáte se zpožděním na další obchodní jednání. Víc někdy nepotřebujeme. Abychom se však mohli radovat dokonale, musíme se o bazén dobře starat. 

Jak a čím vodu ošetřovat, poradí česká rodinná firma PROXIM s.r.o. z Rybitví. Její vizí je stát se jedním z předních výrobců a dodavatelů chemických přípravků a bioenzymatických produktů v ČR. Jejího jednatele a ředitele Ing. Jana Kroupy, Ph.D., jsem se tedy zeptala:

Přesně v tuto dobu vaše webové stránky navštěvuje asi nejvíce zájemců o vše, co souvisí s provozem zahradních bazénů, jezírek, venkovních vířivek. Jaké informace hledají?

Nejčastěji vyhledávanými informaci na našem webu jsou návody jak pro nové majitele bazénů, kteří se danou problematiku teprve učí, tak pro stávající uživatele bazénů, kteří potřebují poradit s péčí o vodu v bazénu nebo jezírku.

bioProxim je bezkonkurenční výrobce chytrých chemických přípravků právě na údržbu všech těchto vodních společníků. Jak lidem vysvětlujete, že chemie není jen ta zlá, kterou si spojujeme třeba s výrobou potravin, ale také hodná, která člověku den co den pomáhá?

To je těžký úkol, snažíme se, jak nám síly stačí. Chemie je v podvědomí lidí jako něco, co je špatné, škodlivé, nevoní to. To, že chemie je nepostradatelným pomocníkem v každodenním životě, se nejlépe demonstruje na příkladech z běžné praxe, jako je nejen péče o vodu v bazénu, kterou chceme mít zdravotně nezávadnou bez bakterií a řas, ale třeba i na moderních materiálech, které nás obklopují a bez kterých by nefungovaly chytré telefony, baterie, auta. Díky chemii je možno sledovat velký pokrok třeba v medicíně, a to nejen s ohledem na nová farmaka, která jsou někdy vnímána rozporuplně, ale i na základě materiálů pro zubní a kloubní náhrady.

Těch, kteří si pořizují bazén na vlastním pozemku, přibývá, léta bývají stále teplejší a člověk se touží ochladit, protáhnout tělo, přijít na jiné myšlenky. Zároveň musí vzít v potaz, že je nutné s vodou velmi šetrně zacházet. Napomáhají vaše prostředky také jejím úsporám?

Je pravda, že lidé se kvůli nedostatku vody začínají více starat o své bazény a začínají více dbát na to, aby bazén nemuseli kvůli zanedbané péči zbytečně vypouštět a čistit. Naše výrobky určitě napomáhají tomu, aby voda byla čistá, hygienicky nezávadná, a tím se snížila její spotřeba. I tak je ale nutné pamatovat na pravidelnou obměnu vody v bazénu, aby nenastal druhý extrém, kdy kvůli přehnané šetrnosti se lidé koupají ve vodě několik let „staré“.

Provoz veřejných bazénů je dnes už docela sofistikovaná záležitost, kde se musí dbát nejen na hygienu více než stoprocentním způsobem. Jaké nejčastější otázky kladou majitelé, když uvažují o tom, že by se stali vašimi zákazníky?

Bohužel mám pocit, že nejčastější otázkou, tedy na prvním místě, je cena výrobku. To má pro zákazníka nejvyšší váhu. To samozřejmě nejde úplně ruku v ruce se spolehlivostí a účinností výrobku, takže to dá nějakou práci pak vysvětlit, proč si připlatit a jak předejít možným problémům. Myslím, že se nám to ale daří a naši zákazníci jsou ve výsledku velmi spokojení.

doza etikety 1 kg duo tab maxi L kopieA co vás nejvíce trápí na špatném hospodaření s vodou v Čes­ké republice? S tím, jak se učíme žít s výkyvy počasí, obdobím sucha i nadměrných srážek se ale nemusíme smířit, a krajině bychom měli postupně vracet některé funkce, které jsme jí vzali. Existuje řada názorů na to, jak vodu zadržet, jak s ní lépe nakládat, jak ji méně znečišťovat a jak čistit. Jaký máte vy?

To je velmi obsáhlá otázka a zřejmě na většího odborníka, než jsem já. Ale pokud se ptáte na můj názor, tak obecně si myslím, že s plýtváním vodou na tom nejsme tak špatně. Jako problém vnímám způsob intenzivního zemědělství, regulaci toků a zástavbu orné půdy, což všechno vede k nízkému stupni zádrže vody v místě, kam spadne. V této souvislosti se mi velmi líbí přístup k realizaci zelených střech a fasád jak u obytných budov, tak u výrobních a skladovacích objektů v průmyslu. Co mě znepokojuje, tak to je určitě vysoká míra znečištění spodních vod z nadmíru používaných chemických přípravků v zemědělství, ale i znečištění povrchových vod z nadměrného užívání farmak – antibiotik a hormonálních přípravků.

Vyvinuli jste a vyrábíte také biologický čistič odpadů. Jde o řadu přípravků pro zahradu a domácnost. Co je jejich úkolem a jaké benefity majitelům rodinných domků nabízejí? Dá se pak využít třeba k zalévání stromů „voda“ ze septiků?

Hlavním benefitem výrobků řady PROSEPTIK je to, že jde o přírodní bakterie a enzymy, které šetrně rozkládají biologický odpad. Tedy zabraňují vzniku nežádoucího zápachu a snižují náklady na provoz. Voda se poté dá využít k zalévání, ale je nutné si uvědomit, že tato voda není ošetřena dezinfekcí, tedy neměla by přijít do přímého kontaktu s plodinami určenými ke konzumaci.

Módní jsou zahradní jezírka. Když už si takové pořídím a chystám se ho napustit vodou, mám se nejprve poradit s odborníkem a řádně „stavbu“ vhodně chemicky ošetřit, nebo tam mohu napustit vodu ze studny a teprve časem zjišťovat co dál?

Přístupy k plánování a výstavbě jezírka jsou velmi různé přesně tak, jak jste popsala. Trochu to souvisí i s filozofií jeho majitele a očekávání, která od jezírka má. Já bych určitě doporučil cestu oslovení zkušeného realizátora jezírek, který vám navrhne jezírko přesně podle vašich potřeb – zda se v něm chcete koupat, nebo má plnit funkci okrasnou, zda má být více přírodní, nebo zda se má co nejvíce svým vzhledem přiblížit klasickému bazénu. S tím potom souvisí i způsob péče a údržby.

Každá rodina s malými dětmi a zahrádkou má nafukovací bazének pro nejmenší. I zde se uplatní vaše výrobky?

projezirka foto 1Ano, i pro tyto malé bazény můžeme zákazníkům nabídnout přípravky, které zajistí čistou vodu bez bakterií a řas. V tomto případě jde potom o objem vody, zda se vyplatí dávkovat chemii, nebo obsah bazénu častěji vypustit a doplnit novou vodou.

za rozhovor poděkovala Eva Brixi

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3