INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

CM management Aleš BrixAleš BrixV předvánočním čase většina z nás usilovně přemýšlí nad tím, jak potěšit své blízké, obchodní partnery, nejlepší zaměstnance či management ušlechtilým dárkem. Vybírá se těžko, všichni totiž skoro všechno máme, zvykli jsme si na značný komfort. Co tedy zvolit letos? Poukaz do lázní, lyže špičkové kvality, prstýnek s věnováním, pěknou knihu, úhradu jazykového kurzu? Kroky stále většího počtu nadšenců vedou také do prodejen České mincovny, a.s., nebo na její webové stránky. Investice do zlata či stříbra se staly populární, smysluplné, rozumné. Více obchodní ředitel České mincovny Aleš Brix:

Nastává období vánočních nákupů. Mnoho z nás hledá vhodný a zajímavý dárek trvalé hodnoty. A obrací se právě na Českou mincovnu. Co můžete nabídnout?

Dárkem z ryzího kovu trvalé a umělecké hodnoty potěšíte obdarovaného napříč generacemi i společenským postavením. V naší produkci máme i sortiment dárků nejen přesně cílený na vánoční tematiku. Vedle medaile Vánoční koleda – Tichá noc ze sběratelské série Betlém se nyní nově zařadila stříbrná medaile Štědrý den s emisí v listopadu.
Významnou emisí je náš cyklus Cesta za svobodou, který právě vrcholil před výročím 28. října a světlo světa spatří poslední zlatá mince. Vychází také série čtyř uncových ve stříbře v dřevěné etui. Obdivovatele tématu RAF jistě zaujme aktuální set mincí věnovaný Československým letcům z 68. Noční stíhací perutě. Milovníky hokeje určitě potěšíme dvěma dalšími legendami, právě nyní razíme ve zlatě a stříbře Dominika Haška a Vladimíra Martince. A pokud je mezi našimi zákazníky příznivec architektury, tak za povšimnutí stojí další platinová uncová mince památky UNESCO, která je věnována tentokrát Třebíči. Emitujeme ji v nákladu pouze sto kusů také v listopadu.

Průměrný český občan se učí investovat, a to nejen do bydlení, nemovitostí nebo peněžních úspor na důchod, ale také právě do drahých kovů. Jaké má například zlato dnes postavení na mezinárodním trhu?

Zlato na světových trzích zaznamenalo letos prudký vzrůst a v červnu překročilo šestiletou hranici maxima 1400 dolarů za trojskou unci a dále rostlo. Při pohledu na konání zahraničních bank je vidět, že i tyto stále nakupují a tvoří si zásobu i přes jeho zvyšující se cenu. To svědčí o tom, že jde o mimořádnou komoditu, která je v nestabilní situaci jistotou. Zlato je po celém světě dlouhodobě „v kurzu“. Jeho atraktivitu a cenovou hladinu ovlivňuje i krize Evropské unie, svůj podíl sehrává Brexit a regionálně vypjatá situace v některých částech světa. Jednoduše řešeno, zlato je poměrně hmatatelná jistota na rozdíl například od poměrně rizikové virtuální měny, byť jí někteří dávají přednost. Já jsem, přiznám se, relativně konzervativní.

Je u nás již běžné, že dobře situovaní rodiče pořizují právě prostřednictvím vaší společnosti investice pro své potomky?

Popíši vám „malý“ příběh z naší historie. Od roku 2005 jsme emitovali každý rok vysokohmotnostní medaile o váze kilogramu ryzího zlata, s tématem integrace České republiky do Evropské unie, do Schengenského prostoru, ve spolupráci s medailérem Jiřím Harcubou, či dále témata českých bankovek s Oldřichem Kulhánkem a Vladimírem Opplem. Přímo v regionu si vždy od každé pořizovala jedna dáma počet kusů shodných s počtem svých vnoučat. Lepší investici pro potomky si nedovedu představit. První zlatá kilovka se prodávala pod 600 000 korun. Dnes jen váha zlata je dvojnásobek, o další sběratelské hodnotě vzhledem k nízké emisi ani nemluvě.

Jeden z vašich produktů se jmenuje Zlaté spoření. Čím se vyznačuje?

Zlaté spoření má, podobně jako stavební spoření nebo penzijní připojištění, podobu pravidelných měsíčních plateb. Ty se však na
vašem účtu u České mincovny pouze nehromadí – ale po dobu spoření se průběžně „mění“ ve zlaté mince nebo cihly přesně podle vašeho výběru. Naspořené zlato, na rozdíl od virtuálních jedniček a nul na bankovním kontě, existuje fyzicky – můžete si na ně sáhnout, odnést si ho domů, uložit v trezoru České mincovny, uchovat pro budoucí generace nebo ho dále odprodat.
Nově od letošního podzimu si u nás zájemci mohou spořit nejen do zlata, ale také do stříbra. U obou kovů platí, že střádat můžete na produkty Český lev, zahraniční mince nebo slitky a cihličky. Na rozdíl od zlatých mincí a cihel nenabízíme v případě investičního stříbra možnost uložení v trezorech České mincovny.

Mohu je založit dětem, které jsou plnoleté a každým rokem hodnotu navyšovat, aniž mám od nich souhlas?

Zlaté spoření můžete založit pouze na svou osobu. Do názvu spoření pak můžete dát například jméno dítěte či vnoučete a po dokončení spoření jim drahý kov osobně předáte. Případné právní náležitosti, jakými jsou darovací smlouva, závěť a podobně, však budete řešit sami přímo se svým právníkem. Jakékoli změny týkající se spoření může provádět pouze majitel účtu, který ho založil. Nicméně každý si může založit více Zlatých spoření s Českou mincovnou podle svých potřeb a možností.

Čím je investování do zlata jedinečné? Jaké největší záruky skýtá?

I když cena zlata na světových trzích chvílemi kolísá, z dlouhodobého pohledu už spoustu let stále roste. Za mne není tedy komoditou na rychlé a spekulativní zhodnocení, koupím teď, zítra prodám, ale jistotou. Někteří konzervativnější investoři o něm hovoří jako o bezpečném přístavu.
Hlavní výhodou zlata je, proti naspořeným penězům na účtech či v hotovosti, že vám ho nikdo nemůže zabavit, ani stát, ani banka. Jste jeho pánem, máte je v majetku. Nepodléhá různým daňovým zatížením. A rovněž tento pohled je nezanedbatelný. Hovoříme-li o investičním zlatě, tedy slitcích, cihlách a mincích, nakupujeme je bez zatížení daní z přidané hodnoty. I to nás například vedlo k tomu, že podstatná část naší produkce mincí – tedy i naše vysokohmotností, např. pětiunce, desetiunce i kilovky – razíme v licencích jako mince.

Mají zájem zhodnocovat ušlechtilé kovy více muži, nebo ženy?

V naší databázi klientů primárně neevidujeme, jakého jsou klienti pohlaví. Četl jsem v nějakém časopise výsledky výzkumu, který tvrdil, že ženy byly při svém investování o téměř 1,5 % úspěšnější. Nevím, co je na tom pravdy. Ale přiznejme si, že ženy jsou obvykle rozvážnější a nemají přehnané sebevědomí jako někteří muži. Ženy investorky také vycítí intuitivně vhodný čas k prodeji. V rámci aktuálního portfolia ženy reprezentují významný podíl naší klientely a velmi často to bývají právě i ženy-partnerky, kdo je tím nejbližším poradcem mužské části našich zákazníků.

A kde nakupujete zlato a stříbro, abyste ho měli dostatek? Může nastat situace, kdy bude vyprodáno?

Drahé kovy s ohledem na jejich aktuální dostupnost nakupujeme v zahraničí od dodavatelů převážně z EU. Nenapadá mne důvod, jaká situace by musela nastat, aby bylo vyprodáno. Věřím, že taková ještě dlouho nenastane. Ale slovy Jamese Bonda... Nikdy neříkej nikdy.

Chystáte klientům pod stromeček něco originálního?

V roce 30. výročí od Sametové revoluce by mohlo pod stromečkem nejen numizmatiky potěšit dárkové balení obsahující knihu fotografií Václava Havla, některých i dosud nepublikovaných, s medailí Sametová revoluce. Emitujeme ji 30 kusů ve zlatě a 80 kusů ve stříbře. Na naše prodejny se dostane omezený počet sad. Medaile samostatně v prodeji budou i na e-shopu. Máme samostatně sto zlatých a tři sta stříbrných. Zároveň i v naší edici Českého lva v rámci letošních 100 let české měny nabízíme ve zlatě i stříbře v různém provedení zajímavé mince.

Určitě byste rád naladil každého, kdo se zatím jen rozmýšlí, zda investování s vámi zkusí, nebo ne. Nejpádnější argument
by byl...

V České mincovně v Jablonci razíme tradiční hodnoty, již více než dvacet pět let jsme partnerem pro Českou národní banku a jako jediní razíme české oběživo, tedy „kovové koruny“, kterými každý den všichni platíme. Máme kamenné prodejny a majetkově jsme v českých rukou. Jsme velmi čitelný, spolehlivý výrobce a současně férový a odpovědný obchodník.

otázky připravila Eva Brixi

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3