INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

20190527 095933Josef NeklanByrokracii se u nás přinejmenším od dob císaře pána daří, a proto úředník nemá mezi lidem dobrou pověst. Přesto existují výjimky. Mohli by o tom hovořit občané, jimž slouží Úřad městské části Praha 10. A nejen ti, ani odborníci nešetří chválou. Svědčí o tom čestný titul Ambasador kvality ve veřejné správě, jejž mu udělila Česká společnost pro jakost v listopadu. Že se za tím skrývá poctivá práce a ještě mnohem víc, to prozradí v našem rozhovoru Ing. Josef Neklan, manažer kvality ÚMČ Praha 10.

Co pro vás znamená ocenění Ambasador kvality?

Velmi mě těší, že v konkurenci deseti přihlášených z veřejného sektoru jsme obsadili první místo. Je to ocenění dlouholeté cílevědomé práce v oblasti kvality pro všechny pracovníky úřadu. Vždyť první certifikace proběhla v prosinci roku 2004, tedy již před patnácti lety! V průběhu recertifikačních auditů, respektive dozorových auditů nebyly certifikačním orgánem nikdy dohledány nějaké nedostatky. Do budoucna nyní cítíme závazek a zároveň, myslím, máme dobrý základ pro práci v dalších systémových oblastech.

Jak rozumíte pojmu manažerské řízení kvality ve veřejné správě?

Bez manažerského přístupu je těžké si v dnešní době představit řízení kvality ve veřejné správě. Od středního managementu se očekává mimo jiné rychlá a flexibilní adaptace na velké množství nově vydaných vyhlášek či zákonů, orientace v nich a koordinace veškerých činností s tím spojených. Na aktivitu, strategické myšlení, flexibilitu, operativu, a nakonec i iniciativu řídicích pracovníků jsou kladeny stále vyšší nároky, a to nejen v soukromém sektoru, ale i ve veřejné správě.

V čem se kvalita práce úřadu projevuje na tváři městské části?

Úřad MČ Praha 10 disponuje celkem 72 interními předpisy v oblasti systému řízení kvality této oblasti. Zahrnují všechny činnosti, s kterými je možné se zde setkat. V rámci pravidelných Anket spokojenosti se mohou návštěvníci radnice vyjádřit k práci úředníků, respektive je „oznámkovat“. Od roku 2011 se pohybuje průměrná známka od 1,07 do 1,12. Toto vysoké ocenění práce úředníků bylo potvrzeno i při sestavování analytické části strategického plánu udržitelného rozvoje pro roky 2020–2030.

Změnil se systém práce úředníků, je nyní efektivnější?

Po zavedení systému řízení kvality se postupně práce úředníků měnila. Zpočátku byli nedůvěřiví, ale postupem času otočili. Zjistili totiž, že existují instrukce a směrnice, z kterých lze vyčíst „pracovní postupy“. Že jsou zavedeny jednotné interní formuláře, které jsou všem dostupné na intranetu. A že na stejném místě najdou veškeré interní předpisy, a to vždy v platném znění. V současné době je možné říci, že bez tohoto systému a jeho neustálé aktualizace by byla práce úředníků daleko složitější. Zároveň usnadňuje adaptaci nových zaměstnanců – kompletní přehled interní dokumentace najdou na intranetu, a mohou se s ním tedy seznámit bezprostředně po nástupu.

A poznají to občané MČ Praha 10, pro něž je váš servis především určen?

Zcela určitě. Jak jsem již zmínil, každé dva roky probíhá Anketa spokojenosti návštěvníků, kde mohou úředníky hodnotit jak obecně, tak i jmenovitě. Jsou velmi spokojeni s vstřícným a vlídným přístupem ze strany úředníků, s tím, že se jim snaží maximálně pomáhat a poradit jim.

Na čem chcete ještě v blízké době zapracovat?

V současné době se na úřadě zpracovává již zmíněná strategie udržitelného rozvoje na nadcházejících deset let. Přičemž pomocí krátkodobých akčních plánů bude MČ Praha 10 realizovat projekty, akce a případné dotační tituly v návaznosti na svůj rozpočet. Začíná se aktivizovat Místní agenda 21, nástroj pro zavádění udržitelného rozvoje na regionální úrovni. Do chodu úřadu by měly být implementovány i efektivní prvky projektového řízení.
Občané mohou dát radnici zpětnou vazbu nejen prostřednictvím Ankety, ale i na otevřených hodinách, které pro ně každý měsíc pořádají radní. Plánovací a participační setkání s občany ke konkrétním rozvojovým tématům (např. doprava, územní rozvoj) zajišťuje oddělení strategického rozvoje a participace, které u nás funguje od února tohoto roku.

jen spokojené občany popřál Praze 10
Pavel Kačer

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3