INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Již posedmé ocenila obecně prospěšná společnost yourchance mladé lidi z dětských domovů, zaměstnance institucí náhradní rodinné výchovy a zaměstnavatele, jejichž přístup k mladým z dětských domovů je vzorem pro celou společnost. Letošní slavnostní udílení cen Bílá vrána proběhlo poněkud netradičním způsobem, a to předtočením na Zámku Hluboš a slavnostním uvedením finále v neděli 13. prosince na sociálních sítích a webových stránkách yourchance a projektu Začni správně. Záštitu nad oceněním převzal znovu primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib. Finále můžete shlédnout ZDE. (http://www.bilavrana.net/)

Bílou vránou 2020 v kategorii Mladý dospělý se stala osmadvacetiletá Stanislava Šillerová z jihočeské Třeboně. Do samostatného života se vrhla po hlavě, a i přes překážky, které jí po odchodu z dětského domova čekaly, vše bravurně ustála a žije spokojený rodinný život s milujícím partnerem a dvěma malými dětmi. V kategorii „Poklad v srdci“ zvítězila Alena Novotná, ředitelka Dětského domova v Ústí nad Labem, Severní Terasa. Cenu pro zaměstnavatele, který systematicky pracuje s mladými z dětských domovů, udělila porota Léčebným lázním Konstantinovy lázně.

Slavnostním finále provedly s šarmem sobě vlastním dámy yourchance – Jana Merunková a Gabriela Štiková, které předaly i ceny vítězům v podobě skleněných designových cen. „Smyslem udílení cen Bílá vrána je boj s předsudky veřejnosti vůči dětem vyrůstajícím v dětském domově a zároveň také ocenění inspirativního přístupu k životu po odchodu z dětského domova. Speciální kategorií je Bílá vrána – zaměstnavatel, která je věnována firmám, jež cíleně pomáhají mladým lidem z dětských domovů v jejich zapojení a uplatnění se na trhu práce,“ uvedla spoluzakladatelka yourchance Gabriela Štiková. „Cílem události je pak také poděkovat lidem, kteří děti a dospívající v jejich nesnadné cestě neúnavně a s vírou v ně podporují a vedou,“ doplnila Gábina.

V kategorii Mladý člověk určené mladým lidem, kteří prošli institucionální výchovou, překonali překážky spojené s integrací a uspěli v běžném životě, získala ocenění Stanislava Šillerová. Po úmrtí matky se dostala na dva roky do Výchovného ústavu Počátky. V šestnácti pak následoval Dětský domov Senožaty. Stanislava vystudovala obor Kadeřnice a žije s rodinou v Třeboni. Jako kadeřnice stále pracuje, je to její koníček a přeji si brzy vlastní salón. Momentálně je na mateřské dovolené se dvěma syny. „Nejvíce v životě jsem si pomohla já sama. Vždy, když byly dvě cesty, které si vybrat, vybrala jsem si tu těžší, trnitou. Tím jsem se maximálně poučila a získala hodně zkušeností. Nebylo to se mnou jednoduché… i když mi okolí radilo, řeš to jinak, udělala jsem si to po svém a nelituji toho,“ říká o sobě Stáňa. Jejím největším životním úspěchem je současný spokojený a láskyplný život.

Druhou kategorií je ocenění Zaměstnavatel udělované firmám nabízejícím mladým z dětských domovů práci. Vítězem této kategorie se stala společnost Léčebné lázně Konstantinovy lázně a.s. Již druhým rokem zaměstnávají mladé lidi z celé ČR po odchodu z dětského domova. Nejčastěji zde získali práci v gastronomii, jako kuchaři, číšníci, dámy jako pokojské, chlapci pak jako zahradníci. „Ke všem zaměstnancům – bez rozdílu – přistupujeme individuálně s otevřenou komunikací. Není zásadní odkud člověk pochází, ale jaký má přístup k životu a k práci. Každý je osobitý a originál,“ vysvětluje k zaměstnávání lidí Kateřina Špetová z Konstantinových lázní.

Třetí kategorie Poklad v srdci je určena pro vychovatele z dětských domovů, popř. velmi úzce a intenzivně s dětmi pracujícími lidmi, kteří své svěřence na startu jejich životů podporují a vedou. Letos získala ocenění Alena Novotná, ředitelka Dětského domova v Ústí nad Labem, Severní Terasa.
V dětském domově pracuje jako ředitelka již téměř třicet let. „Nejtěžší na naší práci je říct ne. A nejkrásnější moment zase radost, úsměv a spokojenost dětí. Také to, když si nechají pomoci – to je to nej. Všem kolegům vzkazuji, ať jsou hodně trpěliví, protože trpělivost růže přináší…,“ hovoří o práci vychovatelů dětí paní ředitelka Alena Novotná.

O hudební zpestření se při slavnostním udílení cen postarali koordinátoři projektu Začni správně – Tereza Pelikánová (hra na violoncello) a Jan Tetera (hra na tenor saxofon). Dále pak děti z Dětského domova v Olomouci a nadějný mladý zpěvák a tanečník Lukáš Mazač s novým hudebním klipem Vánoční nálada. Například právě Lukáše Mazače z DD Uherský Ostroh podpořil ve svém talentu ArteFond Jiřího Mádla, který mu vydal jeho prvního CD „Na vlnách“. ArteFond Jiřího Mádla podporuje umělecky nadané mladé lidi z dětských domovů a pěstounských rodin ve studiu uměleckých škol, ale i v zájmové činnosti, ať už jde o herectví, hudbu, tanec, fotografii či ve filmových profesích a multimediálních studiích. Správcem ArteFondu je yourchance o.p.s.
Realizační tým projektu Začni správně působí ve všech regionech ČR, kde intenzivně pomáhají konkrétním mladým lidem, kteří se po odchodu z dětského domova ocitli v tíživé životní situaci. Šíře jejich pomoci je i s ohledem na tuto složitou dobu veliká. Od stipendií, přes pomoc s bydlením, uplatněním se na trhu práce, domácím hospodařením, po řešení právních otázek, jednání s úřady, ale třeba i s radami, jak se postarat o miminko. Koordinátoři ZS poskytují kontinuální podporu v 85 % dětských domovů v ČR.

Projekt Začni správně dále připravil a koordinuje platformu Domovy sobě!, kde domovy sdílí příklady dobré praxe a yourchance plošně nabízí nejrůznější formy podpory vychovatelům i dětem. Od ledna bude pro vychovatele a další pracovníky v dětských domovech spuštěn web Domovy sobě, jehož posláním je vytvořit komunitu vychovatelů v ČR, sdílet zkušenosti, řešit společně obtížné situace z praxe a být si vzájemně oporou a rádcem. Součástí projektu Začni správně je také program individuálního mentoringu. Do projektu je zapojeno okolo dvouset dobrovolníků z celé republiky, kteří se na jeho chodu a fungování podílí. Těm, kteří zvládli životní zkoušku – osamostatnění se – na jedničku, jsou každoročně slavnostně udíleny ceny Bílá vrána.
Strategickým partnerem projektu Začni správně je společnost CTP. Dalšími partnery ocenění Bílá vrána jsou Nadace KB Jistota, Nadace BLÍŽKSOBĚ a Nadačního fond Lasvit. Ceny pro vítěze byly z dílny společnosti Lasvit a Ateliéru Ange. Krásné kytice vítězům zajistilo květinářství Květiny u Verunky. Velký dík patří Martinu Rybákovi, který se profesionálně zhostil natáčení velkého finále Bílé vrány 2020. Martin je televizní kameraman, který pracoval léta v televizi a aktuálně působí v regionálním vysílání. Má za sebou řadu zpravodajských a publicistických pořadů.

Výsledky Bílá vrána 2020

Kategorie Mladý dospělý – Stanislava Šillerová, mladá maminka z Třeboně

Kategorie Zaměstnavatel – Léčebné lázně Konstantinovy lázně a.s.

Kategorie Poklad v srdci – Alena Novotná, ředitelka Dětského domova v Ústí nad Labem, Severní Terasa

yourchance o.p.s. prosazuje potřebné změny v oblasti výuky finanční gramotnosti projektem Finanční gramotnost do škol, v principech podnikání a rozvoji podnikavosti žáků základních a středních škol. Podporujeme učitele ve výuce finanční gramotnosti, aby školy opouštěla mladá generace s pevně zakotvenými principy zdravého finančního rozhodování, a připravuje pro ně i metodickou podporu. Další důležitou oblastí, na kterou zaměřuje yourchance svou pozornost projektem Začni správně, je integraci mladých dospělých opouštějících instituce náhradní rodinné výchovy a jejich podpora.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3