INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Stále více pracovních pozic nabízí centra podnikových, IT a zákaznických služeb v režimu plného home office. I po odeznění pandemie tak budou moci zaměstnanci pracovat z domova z jakéhokoliv místa v ČR.

Kromě toho, že nejvíce v uplynulém roce rostla centra v menších městech tento fenomén způsobí rozmach kvalifikované práce na venkově. V roce 2022 vzroste počet zaměstnanců oboru o plných 15 tisíc, nejčastěji půjde o experty na IT, na datovou a prediktivní analytiku a na výzkum a vývoj. Ruku v ruce s rozmachem práce z domova roste i podíl flexibilních pozic. Vyplývá to z průzkumu oborové asociace ABSL, který byl zveřejněn na www.absl.cz/cs/report-2022.

Zatímco před vypuknutím pandemie pracovalo z domova půlku pracovní doby 18 % zaměstnanců oboru, v roce 2021 to bylo 91 %. „Tento údaj je samozřejmě silně ovlivněn jednotlivými vlnami pandemie, během nichž se zaměstnavatelé z našeho oboru snažili chránit zdraví svých lidí a omezit šíření viru právě doporučením práce z domova. Zajímavé však je, že i do budoucna chce nechat své zaměstnance pracovat z domova až 4 dny 71 % center, 12 % pak dokonce úplně celý týden. Právě tyto plány hrají do karet těm uchazečům, kteří by rádi pracovali v našem oboru, ale nechtějí se kvůli tomu stěhovat do hlavních lokalit podnikových služeb, kterými jsou Praha, Brno či Ostrava,“ říká Jonathan Appleton, ředitel asociace ABSL s tím, že dobrou zprávou pro tyto uchazeče je i skutečnost, že v regionech a menších městech rostl obor nejrychleji, meziročně téměř o pětinu.
Své rozhodnutí ohledně budoucího modelu práce přitom centra podnikových služeb zakládají na svých datech. Plných 88 % center zjistilo, že jejich zaměstnanci pracující z domu jsou stejně nebo dokonce více motivovaní než jejich kolegové pracující v kancelářích. Nižší produktivitu práce zaznamenalo u svých lidí na home office pouze 12 % center.

Ruku v ruce s nabídkou práce z domova roste i podíl flexibilních pozic, včetně zaměstnanců na částečný úvazek, freelancerů a agenturních zaměstnanců. Ti nyní představují 14 % celkové pracovní síly. V průběhu letošního roku však 39 % center plánuje jejich podíl ještě zvýšit. „Tyto plány jsou do značné míry ovlivněny poptávkou ze strany zaměstnanců. Celá řada center registruje rostoucí zájem o zkrácení úvazku, nejčastěji na 0,75. Náš obor tvoří z 59 % ženy ve věku v průměru 36 let, a právě to je dle Eurostatu skupina zaměstnanců, která požaduje zkrácený úvazek nejčastěji, dokonce 4x častěji než muži,“ říká Jonathan Appleton s tím, že obor svou nabídkou zkrácených úvazků již nyní téměř trojnásobně překonává český průměr. Dle OECD bylo v roce 2020 zaměstnáno v České republice na zkrácený úvazek pouhých 4,9 % zaměstnanců, díky čemuž je ČR v této oblasti silně pozadu za ostatními zeměmi EU. Největší podíl takto zaměstnaných má dlouhodobě Nizozemsko (36,9 %), další v pořadí jsou Švýcarsko, Japonsko a Velká Británie.
„Stejně jako ostatní sektory se i náš obor potýká s nedostatkem uchazečů způsobeným velmi nízkou nezaměstnaností. Věřím, že právě zmíněné plány center mají potenciál rozšířit řady uchazečů o práci v našem oboru o další kvalifikované pracovníky, ať už jde o obyvatele menších měst anebo studenty či rodiče, kteří potřebují vyšší flexibilitu,“ říká na závěr Jonathan Appleton.

Další zjištění průzkumu:
• Obor reprezentuje 350 firem, v nichž v roce 2021 pracovalo 130 000 zaměstnanců a 13 000 pracovních míst zastal robotický software
• V roce 2022 vznikne v oboru 15 000 nových pracovních míst a celkový počet dosáhne na 145 000.
• V roce 2021 vykázalo růst 72 % center, v roce 2022 predikuje další expanzi 49 %
• 36 % center registrovalo pozitivní vliv pandemie na provoz služeb a růst (meziročně růst o 16 procentních bodů)
• 44 % zaměstnanců oboru tvoří cizinci
• 78 % zaměstnanců poskytuje služby v angličtině, 22 % v češtině a 18 % v němčině
• Celkem se v oboru používá 29 jazyků

Více informací naleznete na www.absl.cz

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3