INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Pokud máte kavárnu, hospůdku nebo penzion, možná patříte k asi šestině těch, kteří chtějí kvůli EET svůj podnik zavřít a živnost pověsit na hřebík. Takové množství podnikatelů vyjevilo svůj úmysl při nedávném průzkumu, který si objednala značka eet1. Než tak učiníte, promyslete dobře, zda nenajdete způsob, jak na EET vyzrát.

Radana Křížová, která zastupuje značku pokladních systémů eet1, nám poodkryla několik možností tohoto „obcházení“, o kterých se vedou mezi podnikateli zapálené debaty.

„Zákazníci se často ptají našich obchodníků, jestli neexistuje nějaká možnost, jak se EET vyhnout,“ říká Radana Křížová. „S některými způsoby jsme se setkali už při zavádění EET v Chorvatsku, kde náš tým pracoval. Češi a také Slováci jsou však v tomto ohledu vynalézavější. Zmapovali jsme možné způsoby, jak se lidé pokoušejí evidenci tržeb obejít. Také se pokoušíme reálně zhodnotit, zda to má vůbec smysl.“

Legální cesty, jak se můžete vyhnout EET

Zde je 5 cest, jak se povinnosti EET „vyhnout“ v souladu se zákonem.

1. „Kličkujte“ v zákonech. Upravte svoje podnikání tak, abyste se zařadili mezi stanovené výjimky, na které se EET nevztahuje.

2. Udělejte ze svojí firmy veřejně prospěšný subjekt. Tržby z vybraných činností, např. z drobného podnikání veřejně prospěšných subjektů nepodléhají EET.

3. Pořiďte si místo hospody automaty na nápoje a sendviče. Tržby z prodeje zboží přes automaty jsou vyňaty z povinnosti EET.

4. Založte banku, penzijní fond, nebo pojišťovnu. EET se totiž netýká tržeb z činností, které jsou již nějakým způsobem regulovány.

5. Změňte svůj obchodní model tak, aby Vám EET znemožňovala plynulý výkon podnikání. Okruh těchto tržeb bude vymezen ve zvláštním nařízení vlády. Má se za to, že do výjimky spadne třeba bar v obecním kulturním domě, pokud je příspěvkovou organizací obce.

Nelegální cesty, kterými se lidé vyhýbají EET

„Ze zkušenosti víme, že někteří zahraniční podnikatelé se snaží ošidit státní kasu nelegálními způsoby. A často za to draze platí,“ říká Radana Křížová. Nejčastěji to dělají takto:

Nevydávají účtenky. Selským rozumem nejjednodušší způsob je prostě nevydávat účtenku a tržbu nijak neevidovat. Drtivá většina zákazníků stejně účtenky nepožaduje. Problém ovšem nastává ve chvíli, kdy je takto obsloužen státní kontrolor.

Co vám při tomto postupu hrozí? Pokuta v řádech tisíců korun, a pokud to není poprvé, mohou vám naúčtovat až 500 000 Kč, nebo zakázat další činnost.

Pořídí si dvě pokladny. Jednu skutečnou pro tržby a druhou pro oko úřední, která tiskne stvrzenky. V Chorvatsku, kde EET již funguje, si také oblíbili takzvané zálohové účtenky, které se vydávají předem za různé služby, třeba v půjčovnách. Zákazník uhradí část celkové ceny za službu vystavenou na stvrzence a zbytek doplatí při vrácení vypůjčeného zařízení. Samozřejmě v hotovosti, bez účtenky a bez evidence

Co vám při tomto postupu hrozí? Za takový podvod dostanete pokutu v řádech desítek tisíc, nebo až půl milionu korun.

Nahrávají do pokladního systému pirátský software. Odesílané údaje o skutečných tržbách upravit ve prospěch podnikatele a v neprospěch státu. Lze například automaticky nahrazovat dražší položky levnějšími, či naprosto fiktivním zbožím.

Co vám při tomto postupu hrozí? V lepším případě až půlmilionová pokuta, v horším dočasné uzavření provozovny, nebo dokonce zákaz podnikání.

Předstírají potíže s internetem a stornují platby. Pomyslné okno pro manipulace představuje také zákonem daný osmačtyřicetihodinový limit pro odeslání transakce, když nastanou problémy s připojením k internetu. Mezitím lze účty třeba „na oko“ stornovat. Ovšem finanční správa varuje, že podezřele časté výpadky budou důvodem ke kontrole.

Co vám při tomto postupu hrozí? Pokuta v řádech tisíců korun, a pokud se nepolepšíte, tak až půlmilionová sankce a zákaz činnosti.

Radana Křížová shrnuje vyjmenované možnosti: „Vyhýbaní se elektronické evidence tržeb je cesta buď krkolomná, nebo riskantní. Pokud se rizika obáváte, nechcete měnit formu podnikání a ani nechcete zavřít podnik, který jste léta budovali, máme ještě další řešení. Značka eet1 nabízí možnost prodeje e-zboží. Na EET totiž můžete ve finále vydělat.“

Udělejte z pokladny terminál

Elektronizace pokladen přináší výhody vyplývající z digitalizace ekonomiky. Z pokladny se snadno stane terminál na prodej vstupenek na koncert nebo sportovní utkání, přijímání tiketů a sázenek, prodej elektronických knih, tiskovin nebo třeba cestovního pojištění. Cokoliv, co lze v dnešní době i v budoucnosti poslat a prodat elektronicky, může být na pokladně. Díky zajímavým provizím se jedná o zajímavou cestu, jak na nepříjemné povinnosti evidovat tržby vydělat.

V současnosti jedinou značkou na českém trhu, která nabízí pokladny umožňující prodávat e-zboží, je eet1. Podívejte se na www.eet1.cz a zjistěte, že nikoliv kličkování před EET, ale právě e-zboží je budoucnost!

O značce eet1

Značka eet1 přináší na český trh novou generaci prověřeného softwaru pro pokladní systémy a elektronickou evidenci tržeb, který navazuje na zkušenosti se zaváděním tzv. fiskalizace v Chorvatsku. Prostřednictvím služby e-zboží značka nabídne svým zákazníkům možnost, vytvořit z pokladny terminál pro prodej elektronického zboží jako jsou vstupenky, sázenky nebo e-knihy. Eet1 v září otevře první tři kamenné prodejny v Praze, Českých Budějovicích a Liberci. Značka eet1 patří společnosti E.E.T. One, a.s., založené v roce 2015 Karlem Hamrem a Klausem Hornitchkem. Více informací na www.eet1.cz.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3