Od roku 2008 již zbankrotovalo téměř 24 000 firem. Velmi nebezpečný je obchodní styk s každou dvanáctou obchodní společností. Nový portál www.informaceofirmach.cz zpřístupní zdarma vybraná data a varovné informace o 4 milionech českých a slovenských subjektů.
Mezinárodní agentura pro atomovou energii a agentura pro atomovou energii OECD zveřejnily zprávu Uran 2014: Zdroje, výroba a poptávka, známou také jako Červená kniha. Zpráva podává informace o světových zásobách uranu, jeho těžbě, zdrojích i spotřebě a předpovídá budoucnost jaderné energetiky.
Český export je aktuálně v porovnání s loňským rokem zatím na vzestupu. Od ledna do srpna letošního roku se zvýšil konkrétně o 14,6 % na 2,3 bilionů korun. Podle Asociace exportérů však výhled na první čtvrtletí roku 2015 není zdaleka tak optimistický. Vývozci upozorňují zejména na to, že firmy odvádějí vysoké daně, ale podpora státu je stále nízká, že české školství neodpovídá potřebám trhu a že vstup do eurozóny je lákavý, ale může nést mnohá rizika.
Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) ve spolupráci s Komerční bankou představuje obsáhlý průzkum, jenž se v detailu zabývá problematikou zajištění proti obchodním a kurzovým rizikům z pohledu malých a středních exportérů. Průzkum realizovala agentura IPSOS. Dotazováno bylo 500 exportérů z celé České republiky.
Výsledky českého průmyslu, stavebnictví a exportu, které dnes zveřejnil ČSÚ, potvrzují optimismus na trhu s podnikatelskými nemovitostmi, který už delší dobu ukazuje na zlepšování hospodářské situace České republiky.
V říjnu bylo vyhlášeno 92 bankrotů obchodních společností (o 16 méně než v září), což je po lednu druhý nejnižší počet za měsíc v letošním roce. Bankrotů živnostníků bylo vyhlášeno 679 (o 5 méně než v září). Počet firemních bankrotů se meziročně zvýšil pouze ve čtyřech ze 14 krajů. Osobní bankroty byly v říjnu na nejnižším počtu (1 375) od loňského června. Vyplývá to z analýzy Czech Credit Bureau, která se problematikou bankrotů dlouhodobě zabývá.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...