INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Cena stříbra se od začátku roku zvýšila o 20 % a leden dokonce tento drahý kov prožil nejsilnější za posledních 30 let. Přestože se o tom moc nemluví, tak zlato není jedinou zajímavou investicí mezi drahými kovy. I stříbro totiž vstoupilo do nového roku ambiciózně a nabízí zajímavou investiční příležitost. Čeští investoři však nadále upřednostňují spíše zlato. Z dat poradenské společnosti Golden Gate CZ, která se na investování do zlata a stříbra specializuje, vyplývá, že z celkového objemu kovů si zlato vybírají v 72 %. Na stříbro připadá zbylých 28 %.

Stříbro na začátku letošního roku předčilo zlato i ostatní komodity a stalo se nejvýnosnější komoditou lednového obchodování s více než 21% zhodnocením. „I přes tento fakt do něj zatím investuje pouze 0,01 % lidské populace", zdůraznil Pavel Ryba, ředitel společnosti Golden Gate CZ.

Pro české investory je stříbro stále ve stínu zlata. Z dat poradenské společnosti Golden Gate CZ vyplývá, že z celkového objemu kovů si zlato vybírají v 72 % a jeho obliba je víceméně stejná u jednorázových investic i u spořících programů. Na stříbro připadá zbylých 28 %.

85 % stříbra spolkne průmysl

Z investičního hlediska lze stříbro charakterizovat obdobně jako zlato – oba drahé kovy jsou považovány za dlouhodobé uchovatele hodnoty a zajištění proti inflaci. Zřejmě největším rozdílem mezi zlatem a stříbrem je využití v průmyslu. Stříbro je druhá nejpoužívanější komodita v průmyslu vůbec. Nachází více než 10 000 uplatnění mimo jiné při výrobě automobilů, léků, elektroniky, baterií, CD disků, ve fotografiích, fotovoltaickém průmyslu apod. Celých 85 % celosvětové spotřeby stříbra spadá právě na průmysl a na investování tak zbývá pouhých 15 % celosvětové produkce.

Těžba zaostává za spotřebou

Stříbro je v dnešní době získáváno těžbou zejména jako příměs. Celé ¾ světově vytěženého stříbra jsou získávány v dolech, které jsou primárně zaměřené na jiný průmyslový kov a stříbro je v nich získáváno pouze jako vedlejší produkt. Z tohoto důvodu nelze jednoduše zvýšit jeho těžbu, která dlouhodobě zaostává za jeho spotřebou. „Např. v roce 2010 činila světová těžba stříbra 735,9 mil. uncí a ve stejném roce jich bylo jen v samotném průmyslu spotřebováno rovnou 878,8 mil. V roce 2010 bylo tedy spotřebováno o 142,9 mil. uncí stříbra více, než kolik bylo vytěženo", uvádí Pavel Ryba. Stav převahy spotřeby nad těžbou trvá již delší dobu a dle optimistických statistik o rezervách dojde při současné produkci k vytěžení stříbra již za 20 let. Pokud bychom zastavili těžbu dnes, veškeré vytěžené stříbro by nám došlo již za pouhé 4 měsíce.

Extrémní podhodnocení

Přestože na počátku těžby drahých kovů byla v některých zemích cena stříbra i vyšší než cena zlata, dnes je cena stříbra zhruba 50krát nižší. Vzhledem k tomu, že stříbra je v současné době 8krát méně než zlata, můžeme ho označit jako extrémně podhodnocené. Pavel Ryba, ředitel poradenské společnosti Golden Gate CZ, vysvětluje, proč tomu tak je: „Dlouhodobě je stříbra extrémní nedostatek. Je ho velmi málo a průmysl ho spotřebovává více, než se ho stačí vytěžit. Proto musí dlouhodobě růst", a dodává: „Vyznačuje se ale velmi vysokou volatilitou a je zatíženo DPH. Takže musí být vnímáno jako dlouhodobá investice v řádu minimálně 2-3 let, optimálně však na dobu delší."

Kolik dnes stojí investiční slitek

Nejvíce se prodávají stříbrné slitky o váze 500 a 1000 g. Tyto slitky se totiž vyznačují dobrou likviditou a velmi přijatelnou cenou. „Nejprodávanější slitky o váze 500 g nyní stojí včetně DPH přibližně

14 200,- Kč. Slitek o váze 1000 g se prodává přibližně za 27 500,- Kč, opět včetně DPH. Dodací lhůta objednaných investičních slitků se pohybuje zpravidla do dvou týdnů. Nákupní cena se mění každý den v závislosti na vývoji cen na světových burzách", vysvětluje Pavel Ryba.

Na co si dát pozor

Nakupujte investiční slitky pouze u prověřených společností, které prodávají stříbrné slitky mezinárodního standardu Good Delivery. „Vyhledejte si společnost, která vám kromě kovu zajistí i dlouhodobé profesionální poradenství a pomůže vám poskládat vhodné investiční portfolio s ohledem na vaše individuální možnosti a potřeby. Nezapomeňte se také informovat o pravidlech a zárukách zpětného výkupu vámi zakoupených investičních slitků", upozorňuje Pavel Ryba, ředitel poradenské společnosti Golden Gate CZ.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3