INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
13_KUPEG_logo_horizontalniZákladní funkcí úvěrového pojištění je bezesporu ochrana věřitele před rizikem finanční ztráty v důsledku nezaplacení pohledávek ze strany odběratele. V této oblasti již firmy plně akceptovaly úvěrové pojištění jako vysoce efektivní – za cenu v řádech promile z fakturovaných částek je v případě pojistné události vyplaceno odškodné v částce fakturace mínus spoluúčast až do výše úvěrového limitu.

České firmy postupně začínají více a více využívat další užitečnou službu, kterou úvěrová pojišťovna poskytuje – podporu řízení obchodu a pohledávek.

KUPEG_IL_7091

V dnešní době, kdy se oproti období před rokem 2008 zvýšila o 50 % pravděpodobnost, že odběratel nezaplatí, je výběr obchodního partnera vskutku oříškem. Je třeba vybírat na základě dostatečných a důvěryhodných informací a posléze sledovat vývoj platební a finanční situace odběratele. A zde pojišťovna efektivně pomáhá obchodní činnosti klienta. Jednou z nejdůležitějších činností, které se v rámci pojištění vykonávají je stanovování úvěrových limitů. Ty slouží jednak jako maximální hranice krytí rizika ze strany pojišťovny, ale zejména jako doporučení maximálního objemu otevřených pohledávek za daným odběratelem. Limit vzniká na základě komplexní analýzy bonity odběratele zkušenými analytiky a firmám slouží jako vodítko, do jaké výše danému odběrateli dodávat. Neméně důležité je, že pojišťovna zdraví odběratelů pravidelně sleduje – provádí soustavný monitoring finanční a platební situace a poskytuje tak včasné varování před možnými problémy.

Další užitečnou funkcí úvěrového pojištění je možnost využít jej jako nástroj pro účely získání financování provozu. Pojištění zde slouží jako zajištění pro financující instituci, která poskytne úvěr na financování pohledávek. Tato „přidaná hodnota" úvěrového pojištění je velmi významná a v řadě případů umožňuje klientům, aby se vůbec k úvěrům dostali, neboť financujícím institucím je nabízeno zajištění, které by jinak musel poskytnout klient zástavou svých aktiv. Vesměs všechny banky a finanční instituce typu factoring či forfaiting akceptují úvěrové pojištění jako záruku za poskytnuté finanční prostředky.

Navíc je třeba zdůraznit, že pojištěné pohledávky mají v aktivech klienta jinou váhu než pohledávky nepojištěné a v mnoha případech tak zásadně ovlivňuje výslednou podobu finančních výkazů. Pojištění objektivizuje netto hodnotu pohledávek – neboli pohledávky v rozvaze už nejsou pouze nárokem na peníze, ale zajištěnou poukázkou.

Pokud i přes veškerou péči dojde k tomu, že odběratel nezaplatí, je pojišťovna zpravidla připravena pomoci klientovi s vymáháním pohledávek.

Například KUPEG úvěrová pojišťovna, a. s. je v rámci pojištění pohledávek schopna bezplatně v zájmu předcházení vzniku pojistných událostí a snížení jejich rozsahu účinně pomáhat klientovi při vymáhání pohledávek, a to prostřednictvím vlastního týmu zkušených specialistů. Pojišťovna se snaží společně s klientem najít nejefektivnější cestu ke společnému cíli, kterým je získání peněžních prostředků od obchodních partnerů, kterým klient dodal své zboží nebo poskytl své služby, a kteří za ně nezaplatili tak, jak se zavázali.

Ing. Martin Najman, ředitel marketingu, KUPEG, úvěrová pojišťovna a. s.

Slovníček pojmů

Úvěrové pojištění - pojištění rizika nezaplacení pohledávek za tuzemskými nebo zahraničními odběrateli v důsledku jejich platební neschopnosti nebo nevůle (komerční rizika), nebo v důsledku teritoriálních rizik (politická rizika) na straně zahraničního odběratele.

Pojistná událost - nahodilá skutečnost, se kterou je spojena povinnost pojistitele plnit pojistnou smlouvu. Nezaplacení pohledávky v době splatnosti a ani v průběhu čekací doby (karenční doby), běžící ode dne doručení oznámení hrozby pojistné události pojistiteli.

Odškodné - peněžní nebo naturální náhrada pojišťovny při vzniku pojistné události, na základě pojistné smlouvy.

Spoluúčast - v pojistné smlouvě dohodnutá hodnota, kterou se pojištěný podílí na pojistné události. Obvykle je stanovena fixní částkou nebo procentem.

Úvěrový limit - pojistitelem stanovené nejvyšší saldo pohledávek, kterým poskytuje pojistitel pojistnou ochranu pojištěného proti každému jednotlivému dlužníku.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3