INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

S blížícím se termínem pro podání daňového přiznání mohou někteří podnikatelé řešit problém nedostatku peněz na uhrazení daně z příjmu. Tyká se především těch, kteří neplatí zálohou daň v průběhu celého roku. Nepříjemnosti však mohou předejít, pokud si každý měsíc odloží 15 % rozdílu z příjmů a výdajů u podnikání.

Odložená suma by jim měla z valné části pokrýt potřebné náklady na platbu daně z příjmu. Ta je spolu s daní z přidané hodnoty nejdůležitějším zdrojem státního rozpočtu a dotýká se všech ekonomicky aktivních obyvatel. Podle statistik České daňové správy za rok 2011 vybral stát na daních 578 miliard korun. Z toho 220 miliard korun představuje daň z příjmu fyzických a právnických osob.

Nejlepší volba? Spořicí účet

Každý rozumný hospodář ovšem přemýšlí, jak s odloženými penězi naložit. Pro jejich efektivní využití je optimální vložit je na spořicí účet některého z renomovaných finančních ústavů. Jedná se o krátkodobé spoření s horizontem 12 měsíců, respektive o smysluplné využití operativní rezervy. Je ovšem potřeba zdůraznit, že základní úroková sazba České národní banky je od 2. listopadu 2012 na historickém minimu 0,05 %. A od této takzvané reposazby se odvíjí úročení nejen komerčních úvěrů, ale i termínových vkladů, běžných a spořicích účtů. Ty v důsledku nabízejí nižší zhodnocení, než na jaké jsme byli během uplynulého roku zvyklí. Aktuálně se úrokové sazby pohybují v úrovni 1,5 až 2,1 % p. a.

Důležitost likvidity

Přestože se zhodnocení vkladu zdá jediným důležitým kritériem pro výběr spořicího účtu, opak je pravdou. Sice je to jeden z hlavních ukazatelů, ale ne jediný. Je potřeba zvážit také poplatky, likviditu finančních prostředků, způsob připisování úroku a podobně. Právě likvidita je důvod, proč jsou pro dané účely vhodnější spořicí účty před termínovanými vklady. Ty jsou totiž zpravidla vázány výpovědní lhůtou a při předčasném výběru pak navíc případnou sankcí. Produkty, které se pro průběžné ukládání prostředků pro daňové přiznání naopak vůbec nehodí, jsou akcie a komodity. Je to především kvůli výraznému kolísání jejich hodnoty v krátkém čase. Nicméně pro dlouhodobý investiční horizont jsou z pohledu výnosnosti atraktivním finančním nástrojem.

Průběžné zálohy

V problematice hrazení daní z příjmů je klíčové v rámci poplatníků rozlišovat mezi zaměstnanci a osobami samostatně výdělečně činnými. Za zaměstnance totiž zálohové daně odvádí každý měsíc zaměstnavatel. Podobně je to i u živnostníků, ovšem pouze pokud si platí daň zálohově v průběhu celého roku. Díky tomu ve většině případů předejdou zbytečným potížím a nedostatek financí k platbě daně řeší jen velmi zřídka.

Autor komentáře: Radomír Svoboda, Produkt manager a analytik finančně-poradenské společnosti DataLife s.r.o.

                                                                                                                                                          O společnosti DataLife s.r.o.

Společnost DataLife od roku 2005 poskytuje na českém trhu profesionální poradenské služby v oblasti financí. V současné době patří mezi nejvýznamnější společnosti svého druhu v České republice. Jako nezávislý finanční makléř nabízí klientům odborné poradenství v rámci životního a neživotního pojištění, stavebního spoření, penzijního připojištění a hypoték.

Pečlivě vyškolení finanční poradci poskytují své služby jak právnickým, tak i fyzickým osobám. Klientům radí, jak nejlépe nakládat s finančními prostředky, jak zabezpečit rodinu, firmu i majetek. Poradci informují, jak si vytvářet finanční rezervy na důchod nebo jak optimálně využít všech výhod státem subvencovaných finančních produktů.

Společnost DataLife spolupracuje s více než dvaceti finančními institucemi působícími v České republice. Cílem společnosti je snížení poplatků a zvýšení výnosů svých klientů. Dalším z hlavních cílů společnosti je prostřednictvím školení, tréninků a praxe udržovat a nadále rozvíjet co nejkvalitnější tým finančních poradců. Více informací na www.datalife.cz.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3