INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

01 KUPEG logo Obchodovat dnes za hranicemi České republiky, a zvláště dál od jednotného evropského trhu, přináší mnoho rizik, ať již komerčních či politických. Díky úvěrovým pojistitelům, kteří dokáží poradit, zmapovat trh, na který směřujeme, i prolustrovat naše obchodní partnery, lze nebezpečí možných finančních ztrát výrazně omezit, ať již jsou zapříčiněny nesolventností našich partnerů nebo exodem trhu, jenž má v daném teritoriu politický příčiny.

IMG 6058

Ing. Milada Šturcová, finanční ředitelka KUPEG úvěrová pojišťovna, a. s.

K těmto uvěrovým pojistitelům patří již šestnáctý rok i KUPEG úvěrová pojišťovna, a. s., a protože nás zajímalo, jaký byl ve svém finančním výsledku jubilejní patnáctý rok, které trendy v obchodních vztazích a míře rizik převažovaly, a do jaké míry pojištění exportéři vyvázli z nebezpečných nástrah, bylo zhruba obsahem rozhovoru s Ing. Miladou Šturcovou, finanční ředitelkou této společnosti.

Jak paní ředitelko hodnotíte loňský rok na základě výsledků hospodaření a co nejdůležitějšího KUPEGU a jejím klientům přinesl? 

V loňském roce se nám podařilo opět obhájit dominantní postavení na českém trhu mezi úvěrovými pojišťovnami. Dalším úspěchem bylo otevření slovenské pobočky v Bratislavě,  která rozšíří nabídku  a otevře nové možnosti úvěrového pojištění a přiblíží naše služby i  slovenským klientům.

01 KUPEG logo Pokud bychom vycházeli z nejdůležitějších číselných údajů a porovnali je s vašimi předpoklady, plány a vizemi, byl rok 2012 jejich naplněním nebo jen částečně?

Předpoklady hospodaření 2012 se z velké většiny pozitivně naplnily a v některé ukazatele naše očekávání i překročily jako například objem pojištěných dodávek, jejíchž objem vzrostl o 5 % oproti loňsku. Navzdory přetrvávající krizi v Eurozóně, námi pojištěné exportní dodávky posílili na úroveň 55 %,   kdy se významně rozšířily aktivity  do oblasti Latinské Ameriky a postsovětských zemí. Podařilo se nám vloni navýšit i úroveň úvěrových limitů o 4 % n. Oproti těmto nárůstům poklesl objem předepsaného pojistného, a to o 8 %, kdy příčinou je konkurenční tlak na cenu pojištění..

Dalo by se z podkladů procentuálně odhadnout, kolik vašich korporátních klientů se při obchodování skutečně dostalo do problémů s dobytností svých pohledávek, a jaká tedy byla míra rizik?

Během roku došlo k 7% poklesu počtu pojistných události, přestože celková výše oznámení hrozeb pojistných událostí se stabilně pohybuje okolo 1 mld. Kč při zhruba tisíci případů ročně.

IMG 6070

Lze zobecnit, co vše se může exportérovi na rizikovém trhu přihodit?

Obvyklým problémem, s nimiž se čeští podnikatelé a exportéři hledající nové trhy a příležitosti setkávají, je zvýšená insolventnost, obtížnější vymahatelnost pohledávek a následně v horších případech i nedosažitelnost odběratele a omezená komunikace. Problémy mohou mít nejen komerční, ale také politický charakter. Proto je velice podstatné své komerční aktivity dostatečně rizikově vyhodnocovat a následně zajišťovat. A zde je jedním z hlavních nástrojů pojištění rizika nezaplacení krátkodobých pohledávek, které zajistí uhrazení pohledávky formou pojistného plnění v případě nesplacení odběratelem.

Lze vystačit s vlastními informacemi, spoléhat na oficiální rating v porovnání s nepřetržitým monitoringem specialistů skupiny ONDD či jinými službami pro pojištěné klienty?

Vlastní informace, se kterými klient pracuje, jsou velice důležité, ale nemusí být dostatečné a riziko nesplacení pohledávek se tím nesnižuje. Proto je součástí úvěrového pojištění a našich služeb komplexní prověření odběratelů, kterým se zabývá naše oddělní rizik (underwriting), které disponuje širokým spektrem interních i externích zdrojů informací a databázemi obchodních společností. Úzce spolupracujeme s majoritním akcionářem ONDD/Delcredere Ducroire, který má dlouholeté zkušenosti s riziky ve většině zemí v oblasti úvěrového pojištění. Analyzujeme platební morálku v jednotlivých zemích, rizikovost nesplacení závazků, provádíme pravidelný monitoring obchodních společností, prověřujeme obchodní transakce i příčiny pojistných plnění.

Řada firem se v souvislosti s pojištěním rizik obává příliš velkých výdajů. Vyplatí se jim nepojistit se a podstoupit riziko?

Zaměřujeme se na specifické problémy klientů, udržujeme s nimi úzké obchodní vztahy, což nám umožňuje nacházet nejlépe hodící se řešení. Produkt E-bonus využívají  malé a menší společnosti a je cenově velice dostupný, a pro velké firmy máme komplexní pojišťovací služby přizpůsobené jejich potřebám v rámci služby E-modul, u které se pojistné pohybuje v řádech promile z hodnoty  pojištěných vydaných faktur.

Nelze si nevšimnout, že v KUPEG úvěrové pojišťovně působí z velké části ženy a práce to jistě  není nijak lehká. Máte vy sama nějaký zaručený postup, jak plně zvládat pracovní povinnosti a s nimi i starosti o rodinu, děti?

Práce mne samozřejmě velmi baví. Jedná se o atraktivní oblast spojenou s obchodem i s finančnictvím, a proto svůj pracovní čas příliš neměřím. Kromě toho je ale důležité snažit se udržet rovnováhu mezi pracovním a osobním životem a dostatečně včas  plánovat i mimopracovní povinnosti a činnosti.

Starost o finance a vše, co je s tím v úvěrové pojišťovně spojeno, musí občas pořádně brnkat na nervy. Co vám nejlépe pomůže vyčistit hlavu?

Využívám standardní aktivity odpočinku jako pravidelné cvičení, v zimě lyžování a mojí velkou  láskou je cestování, jak s rodinou, tak s  přáteli, zvláště poznávaní Francie a všeho, co je s spojené s její gastronomii a vínem. V neposlední  řadě je pro mne důležité   udržovaní vztahů s přáteli, kterým věnuji také část svého času.

Pokud se týká světa mužů, jakých vlastností si nejvíce ceníte u manažerů, s nimiž se setkáváte na různých jednáních či u kolegů, se kterými jste denně ve styku?

V pracovních záležitostech mam ráda jejich logické uvažování, přímost, rychlost a fair jednání a   neustálou snahu o hledaní nejlepšího řešení pro obě strany – zákazníka i společnost – prostě žádné dlouhé chození kolem horké kaše. Krom toho velmi oceňuji, že se zajímají také o řešení a názory ostatních svých kolegů a kolegyň, což nemusí být  v ostatních společnostech zvykem. A abychom nehovořili pouze o mužích, cením si i citlivého a vstřícného přístupu kolegyň, což nám umožňuje úspěšné dotažení případů do konce a zachování výborných vztahů s klienty.

rozhovor připravil Jiří Novotný

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3