INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Výkonnost akcií vodohospodářských firem jen potvrzuje, že fondy dokázaly v minulém období vytěžit z růstu akciového trhu dobré výsledky. Průměrný výnos ČSOB otevřených podílových fondů za poslední rok je 5,90 % s tím, že šest fondů vzrostlo za posledních 12 měsíců o více než 10 %.

Nejvíce se dařilo ČSOB Akciovému fondu – Vodního bohatství, který v posledních čtyřech letech přinášel investorům průměrně ročně 12,74 % p.a. Dařilo se  i fondu ČSOB akciový mix, který poslední čtyři roky přinášel průměrně ročně 8,54 % p.a. Uvedené výsledky jsou ke konci července 2013.

Z široké nabídky investičních strategií udělal největší radost svým podílníkům ČSOB Akciový fond – Vodního bohatství. „Zaměřuje se na investice do firem zabývajících se čištěním, odsolováním, dodávkami vody a obnovou infrastruktury. Klimatické změny spolu s prudkou industrializací a urbanizací v Asii vynášejí starost o vodu na přední místo v úvahách ekonomických a politických stratégů,“ říká Jan Barta, generální ředitel společnosti ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost. 

Dobrého výsledku dosáhl také ČSOB akciový mix. „Tento fond je založený na investicích do akcií obsažených v indexech S&P500, EuroStoxx 50, Nikkei 225 a FTSE 100. Je určen pro investory, kteří vyhledávají možnost vysokého zhodnocení a jsou obeznámeni s riziky akciových trhů,“ říká Jan Barta a dodává: „Fond je navíc zajištěn proti měnovému riziku a díky tomu se v případě nepříznivého vývoje na devizovém trhu eliminuje kurzový rozdíl, který by se jinak negativně promítl do výkonnosti fondu.“

Důkazem, že akcie pozitivně ovlivnily výnosnost i dalších typů fondů, svědčí i vývoj tzv. profilových fondů ČSOB. „Výnosy všech typů profilových fondů byly pozitivní, přičemž nejúspěšnější z nich přinášel investorům za poslední čtyři roky průměrně ročně 8 % p.a.,“ komentuje výsledky Jan Barta. Tento typ fondu využívají především lidé, kteří vždy očekávají vysoký výnos a plně si uvědomují, že podstupují i vyšší riziko ztráty. Pokles hodnot investic na kapitálových trzích je pro ně spíše výzvou a příležitostí pro nové investice nebo navýšení objemu investic stávajících za atraktivní cenu. Tento druh fondu ovšem vlastní jen necelá 3 % investorů.

Z interních dat skupiny ČSOB totiž vyplývá, že tři čtvrtiny klientů i přes přidělený profil investují spíše konzervativněji. Nejčastějším typem investora je investor s vyváženým profilem (66 %). Při pohledu na čtyřleté průměrné roční zhodnocení zjišťujeme, že např. výnos fondu ČSOB Vyvážený činí 5 % p.a. „Tito investoři, hledající potenciál výnosu na střední úrovni, jsou proto ochotni podstoupit i odpovídající míru rizika. Naše zkušenosti potvrzují, že v České republice postupně vzniká relativně vyspělá vrstva investorů, jejichž investiční chování se postupně blíží standardům obvyklým v investiční komunitě rozvinutých států,“ uzavírá Jan Barta.

(tz)

 

 

 

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3