INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Čeští podnikatelé, a zejména osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), velmi často podceňují důležitost odborně vedeného podvojného účetnictví, resp. daňové evidence. Jak ukázal nejnovější průzkum

Komory certifikovaných účetních, celá třetina těchto podnikatelů nebo živnostníků nevnímá nesprávné účtování a s tím spojené potenciální sankce jako vážné riziko nebo jako morálně problematické. V souvislosti s posledními novelizacemi se členové Komory obávají nárůstu praktik, které nebudou buď v souladu se zákonem, nebo nebudou etické. Komora certifikovaných účetních provedla průzkum mezi svými členy na téma OSVČ a účetnictví. Ten byl zaměřen hlavně na poptávku po odborných službách ze strany OSVČ v návaznosti na časté změny legislativy týkající se účetnictví. Předpokládalo by se, že čím je oblast složitější a častěji podléhá změnám, tím nutnější je najmout si na danou oblast odborníka. Změny legislativy, jejich četnost a nepřehlednost se nelíbí více než 80 % klientů certifikovaných účetních. Celých 63 % členů Komory také uvedlo, že jejich klienti vnímají negativně zvyšující se míru povinností souvisejících s vedením účetnictví, a zejména častější nutnost komunikovat se státní správou elektronicky.

            Zajímavým zjištěním plynoucím z průzkumu je, že většina OSVČ si není jistá reálným dopadem změn legislativy na zlepšení účtování jako takového, naopak velká část podnikatelů si myslí, že tyto změny nepřispějí k zefektivnění vedení účetnictví a daňové evidence. Nemalá část profesionálních účetních si dokonce myslí, že poslední legislativní změny mohou podpořit nárůst obcházení povinností.

            Přestože by se dalo předpokládat, že zavedení povinnosti elektronické evidence tržeb, spojené s vyšší administrativní náročností povede ke zvýšení poptávky po službách profesních účetních místo tzv. domácího účetnictví, nepozorují samotní členové Komory trend přechodu na profesionální vedení účetnictví.

            Průzkum také potvrdil fakt, že většina klientů profesionálních účetních upřednostňuje výdajové paušály před účtováním skutečných nákladů, resp. evidencí skutečných výdajů.

            „Výdajové paušály jsou pro mnoho OSVČ velice výhodné. Je tomu tak nejen díky tomu, že mnohdy díky uplatnění těchto „fiktivních“ výdajů OSVČ dosáhnou významně nižšího zisku, a tedy menších odvodů, než jaké by odváděli při uplatnění skutečných výdajů, ale také proto, že jsou jednoduché, účetní služby je nestojí tolik, nebo si se vším dokonce poradí sami,“ uvedla Zuzana Pšeničková, členka výboru Komory certifikovaných účetních. „Toto platí hlavně u OSVČ, které mají podnikání jako vedlejší činnost. Na druhou stranu OSVČ, které jsou plátci DPH, mají zaměstnance nebo kteří nemají možnost přesunout daňového zvýhodnění na děti na partnera, mnohdy volí vedení daňové evidence,“ dodala Zuzana Pšeničková.

            „Uplatnění daňového zvýhodnění na děti a slevy na ,manželku, resp. na manžela‘  jsou dle mého názoru jedním z hlavních důvodů, proč v současné době tolik OSVČ, uplatňuje skutečné výdaje. Průběžné vedení daňové evidence nebo účetnictví však nemusí souviset pouze se zpracováním daňového přiznání, ale díky němu jsou OSVČ schopni rozhodovat o svém podnikání, poznají, která oblast jejich činnosti je výnosnější, která méně. Banky jim spíše poskytnou úvěr, protože poznají skutečné výdaje, které s jejich podnikáním souvisejí apod. Takže vedení daňové evidence potažmo podvojného účetnictví má pro OSVČ širší význam než jen podklad pro zpracování daňového přiznání a přehledů,“ zdůraznila Zuzana Pšeničková.          

  (tz)

 

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3