INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Průměrný nákup českého zákazníka v e-shopu tvoří zboží v hodnotě necelých dvou tisíc korun. Většina Čechů zatím preferuje platbu na dobírku. Roste i zájem o osobní převzetí zboží na pobočkách a obchody začínají tento způsob převzetí zpoplatňovat.

Češi nakupují na internetu stále častěji, ale v menších objemech. „S tím, jak si zákazníci zvykají na nákupy na internetu, klesá neustále i průměrná částka v košíku. Během tří let klesla asi o 40 % a teď se pohybuje pod hranicí dvou tisíc korun. Předpokládáme, že bude klesat i nadále," řekl David Antić z BerZbozi.cz a Asociace portálů hromadného nakupování.

Navzdory moderním metodám plateb za zboží v e-shopech u Čechů stále vítězí tradiční způsob – zaplacení na poště při převzetí zásilky. „Na dobírku nakupuje v e-shopech až 60 % českých zákazníků. Asi 15 % lidí zaplatí za zboží při osobním odběru na pobočce. Počet těch, kteří pomocí karty nebo elektronického bankovnictví platí předem, činí asi 25 %. Češi se zkrátka na internetové platby dívají stále skepticky," řekl Michal Hardyn ze slevového srovnávače TopSleva.cz.

Podle expertů má však osobní odběr zboží zejména v předvánočním období jednu zásadní výhodu. „Před Vánoci jsou e-shopy i dopravci pod obrovským tlakem. Například loni expedovaly největší tuzemské e-shopy i 30 tisíc kusů zboží denně. Pak reálně hrozí, že zákazníci nedostanou své zboží včas. Osobním odběrem na pobočce ale lze toto nebezpečí eliminovat," vysvětlil Antić.

Zatímco donedávna byl osobní odběr zboží na pobočce bez poplatku, letos si začaly mnohé internetové obchody za osobní odběr účtovat přirážku. „Prodejci tento krok odůvodňují tím, že potřebují pokrýt náklady na transport zboží na pobočku a na provoz pobočky," uvedl Michal Hardyn s tím, že tyto náklady se většinou pohybují okolo 50 Kč. „V případě osobního odběru třeba u ponožek za pár desítek korun by se ze strany obchodníka jednalo o prodělečnou službu, pokud by ji nabízel zadarmo. Jde sice o nepopulární poplatek, ale má svoji logiku," dodal Hardyn. Například internetový obchod Mall.cz tak od září vybírá poplatek 29 Kč za zboží, jehož cena nepřevyšuje 1500 Kč a Alza.cz si účtuje za osobní odběr 25 Kč.

Navzdory zavádění těchto poplatků bude zřejmě zájem českých zákazníků o osobní převzetí zboží stoupat. „Na základě průzkumu mezi zákazníky BerZbozi.cz by osobní odběr preferovalo 83 % zákazníků, pokud by tato možnost byla do 10 kilometrů od místa jejich bydliště. Hlavním důvodem je snaha ušetřit za poštovné a možnost vidět zboží v reálu," uzavřel David Antić.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3