INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Jak spoří české firmy díky virtualizovaným IT řešením? Proč se k nim přiklánění a o jaké produkty nejvíce stojí? Aktuální preference dnes zveřejnil Dial Telecom. Významný český dodavatel datových a hlasových služeb Dial Telecom, a. s., poodhalil aktuální preference firemních zákazníků v oblasti virtualizace podnikového IT. Jako hlavní benefit firmy stále nejčastěji vnímají úsporu nákladů za pořízení a provoz serverů, virtualizovaná řešení jim umožnují také pružnější rozhodování o přechodech na nové firemní aplikace. Nejoblíbenějšími platformami jsou v ČR nadále řešení VMware nebo Hyper-V od Microsoftu.

Nejčastější důvody, proč firmy své servery virtualizují, se dají shrnout do tří hlavních kategorií. Jednak jsou to snahy o úspory firemních nákladů za investici i provoz serverové infrastruktury, dále pak razantní snížení nákladů na software a do třetí kategorie spadají benefity týkající se bezpečnosti a jednodušší správy infrastruktury.

Tři nejčastější důvody pro přechod k virtualizovaným řešením

1) Úspora v oblasti investic do IT infrastruktury a provozu serverů

Mezi zákazníky Dial Telecomu jde o nejčastější důvod pro volbu a nákup virtualizovaných řešení. Virtualizovaná řešení firmám přinášejí především drastické snížení nákladů na pořízení a správu fyzických serverů. Dle velikosti a struktury firmy dosáhnou firmy díky konsolidaci svých fyzických serverů úspor v rozmezí 40 – 60 %. Šetří nejen za pořízení hardware, stejně razantně firmám padají také provozní náklady. Nejžádanějším řešením, které firmám přináší zároveň nejvíce benefitů je přechod na pronajatý virtuální server. Firmám v tomto uceleném „balíčku" zcela odpadají náklady na pořízení serveru, housing, napájení a chlazení. Efektivita i výkonnost serverů se navíc v průběhu let neustále zlepšuje. Vyřazení starých serverů a náklady na virtualizaci se typicky velmi rychle vrátí pouze ve snížení ceny za spotřebu elektrické energie a klimatizaci.

2) Úspora za SW licence a zajištění široké dostupnosti kritických aplikací

Druhým nejžádanějším aspektem virtualizace je úspora na licencování softwaru. Licence mohou pro firmy podle struktury a velikosti znamenat významnou položku v rozpočtu IT oddělení. I zde přechod na virtualizovaná řešení pomáhá. Při návrhu optimalizace firemní serverové infrastruktury zákazníci často využívají možnost konzultace s odborníkem Dial Telecomu. Ten má detailní znalosti o modelech licencování SW a dokáže navrhnout optimální model. Trendem posledních let, který úspory u větších organizací přináší, je podle Dial Telecomu přesunování aplikací z poboček do centrálních datacenter. Pokud firmy centralizují aplikace na výkonných strojích, mohou dosáhnout kromě výrazných úspor i vyšší spolehlivost, protože systémy běží na cloudovém řešení s vysokou dostupností, zabezpečením a zálohováním. Technicky je celé řešení nejčastěji postaveno ve dvou uzlech, které jsou geograficky odděleny. V případě výpadku jsou tak schopny převzít funkci celé platformy. Firemní zákazníci takto stále častěji provozují i své kritické aplikace.

3) Snazší správa virtualizované infrastruktury a rychlejší migrace

Zatímco u fyzického serveru je od vzniku požadavku k nakonfigurovanému serveru prodleva v řádu minimálně týdnů, u virtualizovaných serverů lze dobu zkrátit i na několik hodin. S nižším počtem fyzických serverů se pojí také snazší správa celé IT infrastruktury firmy. Virtualizovaná řešení zpravidla zahrnují sofistikované nástroje pro monitoring, údržbu a optimalizaci zdrojů a jejich efektivní přidělování. Tím usnadňují práci IT manažerům a nabízejí jim stálý přehled. Dle názoru oslovených IT manažerů je virtualizovaná infrastruktura celkově pružnější a umožňuje jim tak odvážnější rozhodování v otázkách ICT strategie celé firmy.

Jaké jsou aktuálně nejoblíbenější produkty pro virtualizaci?

Zákazníci Dial Telecomu nejčastěji poptávají high-availability servery na platformě VMware. V rámci produktu On-line kancelář jsou velmi oblíbené i Windows servery platformy Hyper-V. Ty nejčastěji poptávají firmy pro hosting svých účetních a ERP systémů a terminálových serverů. Tato dvě řešení mají na trhu stále dominantní postavení.

S čím se firmy při implementaci nejčastěji potýkají

Dotázaní technici společnosti Dial Telecom také uvedli nejčastější komplikace, s nimiž se ve své praxi při implementaci virtualizovaných firemních řešení setkávají. Jednou z nich je relativně rychlý vývoj platforem. Jejich neustálá obměna vede k nepřehlednosti. Různí výrobci virtualizačního softwaru mohou mít v rámci svých produktů různé oblasti řešeny lépe nebo hůře. Například platforma Hyper-V od Microsoftu nemá úplnou podporu virtuálních sítí pro určité linuxové distribuce. Virtualizovat prostřednictvím Hyper-V v prostředí, kde je několik sítí, tedy nebývá úplně ideální. VMware tuto problematiku řeší nepoměrně elegantněji prostřednictvím zařízení vShield Edge, která se chová jako router a nabízí i některé funkce firewallu.

Zákazník by tedy podle techniků Dial Telecomu před rozhodnutím o projektu virtualizace neměl podcenit důkladnou analýzu svého vnitřního prostředí a poradit se předem o optimální platformě se specialisty, kteří mají s virtualizací zkušenosti.

 

O firmě Dial Telecom, a.s. (Česká republika)

Akciová společnost Dial Telecom je poskytovatelem komplexního portfolia hlasových, datových a internetových služeb s garantovanou dostupností po celé České republice prostřednictvím vlastní jednotné optické sítě. Délka provozovaných optických kabelových tras společnosti Dial Telecom činí v současnosti 4 600 kilometrů v rámci České republiky a 185 km kabelových tras s přibližně 12 000 km optických vláken v rámci metropolitní sítě v Praze. Síť společnosti Dial Telecom má centrální dohledové centrum v Praze. Monitorování sítě i pracoviště podpory zákazníků pracují v nepřetržitém provozu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Dial Telecom, a. s., je držitelem certifikátů ISO 9001:2009 se zaměřením na management jakosti, ISO 14001:2005 pro kvalitu environmentálního managementu a ISO 27001:2006 pro řízení informační bezpečnosti, tedy ochranu citlivých informací před neoprávněným přístupem. Více informací získáte na webových stránkách http://www.dialtelecom.cz.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3