INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Systém pomáhá chránit a propagovat tradiční evropské zemědělské a potravinářské produkty a výrobky. Získání označení je jednou z dalších podpor propagace pro výrobce, ale především jednou z dalších cest k ochraně proti zneužívání obchodní značky (jména).

Jak to funguje?

Po té, co jsou výrobky nebo potraviny zapsány pod jednu ze tří existujících značek kvality (CHOP, CHZO, ZTS), EU dbá na to, aby danou značku, která byla zaregistrována, nepoužíval nikdo jiný. „Jen v České republice vlastní k dnešnímu datu evropské označení více než 30 produktů (23 Chráněné zeměpisné označení, 6 Chráněné označení původu a 4 Zaručená tradiční specialita). Posledním zaregistrovaným výrobkem byl Valašský frgál, který je hrdým nositelem CHZO,“ uvádí Ing. Miroslav Koberna, CSc., ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR.

Jak poznat originál od napodobenin

Nejcennější na firmě je často její označení, název, logo. Je to totiž právě značka, která v konkurenčním boji přesvědčí zákazníka, aby sáhl po daném výrobku. Značka je ale i zárukou kvality a tradice. Všechny tyto aspekty hrají významnou roli i při získání EU označení, které pak následně pomáhá chránit výrobce proti padělání. „Logo Chráněné zeměpisné označení, které jsme získali pro naše sýry Jihočeská niva a Jihočeská Zlatá niva před pěti lety, je na jejich obalech umístěno od února 2011. Je nejen nepochybnou ochranou obou sýrů, ale navíc také potvrzením jejich výjimečnosti. O tom svědčí i skutečnost, že právo používat tuto značku získalo v České republice včetně našich dvou sýrů pouze třiadvacet výrobků. Přestože v tuzemském potravinářském průmyslu existuje poměrně velká řada jiných značek kvality a původu, což není pro orientaci zákazníků vždy nejjednodušší, je logo Chráněné zeměpisné označení potvrzením kvality obou sýrů i zárukou jejich autentičnosti. Kladný vliv se odráží také ve stále větším zájmu českých spotřebitelů o původní tuzemské, kvalitní a poctivé výrobky, k nimž tradiční sýry Jihočeská niva a Jihočeská Zlatá niva právem náleží,“ uvádí Jan Teplý, ředitel obchodu, marketingu a nákupu Madeta a. s.

Reprezentují naši zemi v zahraničí

Česká republika má od roku 2007 zapsáno Chráněné označení původu "Žatecký chmel" v rejstříku EU. Právě "Chráněné označení původu (CHOP)" získal český chmel jako první ve chmelařském oboru v EU. Toto označení původu je každoročně využíváno i při exportu chmele, jehož 3/4 putují do třetích zemí. Tato komodita se stává i součástí prezentací na prestižních zahraničních nápojových veletrzích a misích. Český chmel je stejně vyhlášený jako české pivo. Nejznámější odrůdou je právě Žatecký poloraný červeňák, který je díky svým výjimečným vlastnostem ve světě považován za standard špičkové kvality. Jemné a pravé chmelové aroma je definováno právě touto odrůdou. Celkový charakter vůně Žateckého chmele je dán vzájemným poměrem všech jednotlivých složek chmelových silic. Je původní odrůdou po staletí pěstovanou na Žatecku. Žatecký chmel není ve své jedinečné kvalitě možné pěstovat kdekoliv na světě, aniž by ztratil některé ze svých jedinečných parametrů. "Byli a jsme si vědomi jedinečnosti našeho chmele. Tato jedinečnost byla, je a zřejmě vždy bude předmětem snahy o falsifikace. Proto zápis Chráněného označení původu bylo z naší strany logickým krokem," uvádí Michal Kovařík, tajemník Svazu pěstitelů chmele.

Více informací na www.oznaceni-eu.cz

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3