INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) uspořádala Česko-Mongolské podnikatelské fórum, a to při příležitosti 5. zasedání Mezivládního česko-mongolského smíšeného výboru. Zasedání doprovázelo podnikatelské fórum, kde se 50 zástupců českých firem setkalo se svými mongolskými protějšky.

Podnikatelské fórum zahájil viceprezident HK ČR Josef Cílek: „Mongolská ekonomika roste dvoucifernými čísly a jsem přesvědčen, že české firmy v Ulánbátaru mají na co navazovat. Nezapomeňme na silnou tradici česko-mongolských vztahů, která je zde velmi znát. Česko je zemí, která každoročně přitahuje stovky mongolských studentů, a když k tomu připočteme zvýšenou podnikatelskou aktivitu a rostoucí počet studentů mongolštiny na Karlově Univerzitě, vyjde nám unikátní platforma, na které mohou české firmy budovat pevnou vzájemnou obchodní spolupráci.“

V rámci úvodu rovněž vystoupil vedoucí české delegace náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR Milan Hovorka společně s vedoucím mongolské delegace, kterým byl ministr stavebnictví a urbanistiky Tsevelmaa Bayarsaikhan. Přítomni byli rovněž velvyslanci obou zúčastněných zemí.

Na pozvání HK ČR se podnikatelského fóra zúčastnila padesátka českých podnikatelů, reprezentujících obory energetika, těžební průmysl, stavebnictví a kožedělný průmysl. Mongolskou podnikatelskou delegaci pak tvořilo 19 zástupců firem.

Pro české podnikatele byly připraveny podrobné prezentace týkající se investičních příležitostí v oblasti stavebnictví a urbanistiky v Mongolsku společně s prezentacemi o tendencích mongolské ekonomiky. Tyto prezentace potvrdily fakt, že právě Mongolsko se v současnosti převážně orientuje na investice do oblasti stavebnictví, bytové výstavby a infrastruktury. Meziroční nárůst HDP Mongolska je dle aktuálních čísel 11 %, což dokládá atraktivitu této středoasijské země pro český byznys. Zvlášť velkému zájmu se pak mezi českými podnikateli těšila prezentace průmyslové zóny volného obchodu v oblasti Sainshand, která pro firmy se zájmem o průnik na mongolský trh nabízí výhodné finanční podmínky pro obchodní aktivity v Mongolsku.

V průběhu podnikatelského fóra došlo i na podpis významných dohod o spolupráci. Například česká firma Eurosound, s.r.o. se svým mongolským partnerem podepsala dohodu o výstavbě čističky odpadních vod, firma Pavel komplex, s.r.o. pak za přítomnosti zástupců HK ČR a MPO ČR podepsala dohodu o spolupráci v oblasti technologií na výrobu plastových oken a dveří.

„Mongolsko a jeho trh má do budoucna pro české firmy ohromný potenciál, kterého je třeba využít. Tuto cestu do určité míry může komplikovat přetrvávající nízká transparentnost mongolských veřejných zakázek, ale jsme s našimi partnery v Mongolsku v intenzivním kontaktu a pozorně vývoj v této oblasti sledujeme. Mongolsko je také v hledáčku české rozvojové pomoci, což potvrzuje trvalý zájem České republiky o tohoto partnera, je však nutné věnovat pozornost efektivnímu vynakládání českých prostředků tak, aby se rozvojová pomoc projevila v obratu bilaterálního obchodu,“ uzavřel viceprezident HK ČR Cílek.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3