INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Pokud chceme, aby Česká republika zastavila pokračující pokles konkurenceschopnosti v mezinárodním srovnání a firmy by zde mohly lépe podnikat, je třeba vybrat vysoce profesně zdatné a profesionální kandidáty na místa v Poslanecké sněmovně ČR. Nutná je změna fungování státu a jeho institucí tak, aby pracoval efektivněji a byl levnější. A je také potřebné, aby politici bez ohledu na ideologii a politickou příslušnost pomohli firemní sféře nastavit příznivější podmínky podnikání. Takové je hlavní poselství byznysu před blížícími se všeobecnými volbami, které zaznělo na Sněmu Svazu průmyslu a dopravy ČR, který proběhl pod mottem „Politici přicházejí a odcházejí, my zůstáváme“. Sněm za přítomností více jak čtyř set podnikatelů, předsedy vlády Jiřího Rusnoka, čtyř jeho ministrů a šesti náměstků ministrů a dalších hostů otevřel dnes v Rotundě Výstavistě Brno 55. výroční Mezinárodní strojírenský veletrh.

To, že se země řítí v konkurenceschopnosti už řadu let, dokládá srovnání se světem. Jen za poslední rok ČR spadla z 39. příčky na 46. místo a například dostupnost technicky vzdělaných pracovníků ze 43. na 64. místo. „Podnikatelské prostředí se podle absolutní většiny zaměstnavatelů nezlepšuje, snižuje se dostupnost technicky vzdělaných pracovníků, nezlepšuje se spolupráce vědy a firem. Tristní je důvěra v politiky a ve fungování státu,“ uvedl v hlavním projevu na Sněmu prezident SP ČR Jaroslav Hanák. Jak také prohlásil: „Předchozí vlády a politici nezvládli strategické řízení země, programy úspor země zmizely v propadlišti dějin“. Naopak ocenil fungování vlády Jiřího Rusnoka a skutečnost, že dokázala ve spolupráci s byznysem podpořit priority jakou je podpora aplikovaného výzkum, mimo jiné došlo k navýšení prostředků pro Technologickou agenturu ČR a na dostavbu dopravní infrastrukturu. Vláda přišla s celkově mírně prorůstovým státním rozpočtem. Předseda vlády Jiří Rusnok v této souvislosti připomenul, že jeho vláda nevyslyšela volání po zvýšení deficitu na 3% HDP.

Šéf Svazu Jaroslav Hanák současně poukázal rozpor mezi fungováním státu a výkonností průmyslu. „Projděte se po ploše výstaviště a musí vám být jasné, kde je kvalita a odpovědnost,“ uvedl Jaroslav Hanák.

 

Podle šéfa nejsilnějšího svazu zaměstnavatelů v České republice nese odpovědnost za celkový stav země politická elita, neefektivní fungující stát a drahé instituce. „Instituce jsou rakovinný nádor se zcela nesystémovými řídícími pravidly – je to brzda zlepšení naší konkurenceschopnosti,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Vyzval příští vládu a politické elity, aby se dokázaly shodnout na v praxi uplatnitelné strategii konkurenceschopnosti. „Zrušme dosavadních 133 strategických dokumentů a připravme jednotnou strategii hospodářské politiky,“ řekl Jaroslav Hanák.

Účastníci Sněmu se shodli na tom, že chybějící vize hospodářské politiky státu se odráží i v energetice. „V oblasti surovinové politice nemáme materiál, o který by se mohla opřít energetická politika státu. Stát musí mít vizi, aby nedocházelo k takovým situacím jako je s dolem Paskov,“ uvedl Jan Rafaj, viceprezident SP ČR.

„Uvědomme si, že pokud by se prolomily těžební limity, k dispozici je 800 milionů tun uhlí, které mohou vytěžit české stroje, čeští lidé. Je to ale o vizi,“ poznamenal k tomu Jan Dienstl, spolumajitel Severní energetické.

Tématem byl na letošním Sněmu nedostatek technicky vzdělaných pracovníků, ale také to, že Česko je na jednom z posledních míst ve znalosti cizích jazyků v Evropské unii. „I to je důsledek chybějící vize a důsledně prosazovaného programu jazykové výuky na školách,“ uvedl Jaroslav Hanák. Chybějící vize a přílišná administrativa stojí u nastavení spolupráce firem a škol, který funguje v Německu jako duální systém. „Je třeba připravit naši zemi na duální systém. V Německu, které je v konkurenceschopnosti na evropské špici, to funguje,“ uvedl Pavel Juříček, viceprezident SP ČR.

Zmíněno bylo i téma vízové politiky, které zvedl Radek Špicar, viceprezident SP ČR i další účastníci Sněmu. Dosavadní stav poškozuje totiž vzájemný obchod s takovými zeměmi jako je Čína, Rusko a dalšími teritorii zájmu českých exportérů. Jak přiznal premiér Jiří Rusnok i ministr vnitra Martin Pecina, udělování víz ze strany ČR je skutečně problém, který se současná vláda snaží intenzivně řešit. „Likvidujeme tisíc starých žádostí o vydání víz,“ uvedl Martin Pecina s tím, že bylo vyčleněno 100 milionů korun na výrazné zvýšení personální kapacity vydávání víz. Přijato bylo osm desítek nových pracovníků právě k posílení této personální kapacity.

Jaroslav Hanák na závěr Sněmu oznámil, že 31. října na Valné hromadě SP ČR představí výzvu politikům s požadavky na jejich kroky k posílení konkurenceschopnosti ČR.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3