INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

ALV Josef KasparEvropská asociace pro letectví a průmysl obrany (ASD) zahajuje přípravy na své každoroční setkání, které se bude konat v Praze ve dnech 23. - 25. dubna 2014. Ve spolupráci s Asociací českých členů, Asociací výrobců letadel (ALV) a hostitelskou zemí se bude konat setkání na téma "Posilování evropské prosperity a konkurenceschopnosti: 4D test pro politiky a průmyslníky".

Na snímku Josef Kašpar, prezident Asociace leteckých výrobců ČR

Každoroční setkání ASD je výjimečná příležitost vyměnit si názory a učit se jeden od druhého. Debatou o dlouhodobých výhledech si delegáti budou připravovat cestu pro budoucí platformy a programy, které podpoří evropský průmysl a posílí prosperitu občanů Evropy. 

Program setkání, rozdělený do tří dnů, je definován třemi hlavními tématy: První den se bude konat Fórum mladých profesionálů, iniciativa hostitelské asociace ALV. Druhý den bude věnován 4D trhu. Aby pokryl všechny čtyři své prvky – výstavnictví, prezentace technologií, navazování kontaktů a setkávání podnikatelů – bude Trh organizován jako sekvence nápadů –inovací–strategií–činů. Třetí den se Plenární zasedání soustředí na hlavní projevy nejvyšších představitelů české vlády, evropských institucí a průmyslových odvětví; Setkání ASD se bude konat od 23. do 25. dubna 2014 v hotelu Hilton v Praze.

 

O ASD

ASD je hlasem letectví, kosmonautiky, bezpečnosti a obrany v Evropě, odvětví s výší prodejů 186,8 miliard eur a více než 750 000 zaměstnanci, tvořeným víc než 2 000 společnostmi a 80 000 dodavateli – z nichž mnozí jsou malé nebo střední firmy. Asociace má sídlo v Bruselu a jejími členy dnes je 16 největších evropských společností působících v oblasti letectví a průmyslu obrany a 27 národních asociací ve 20 zemích (Rakousko, Belgie Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Finsko, Francie, Německo, Řecko, Irsko, Itálie, Holandsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Turecko a Velká Británie).

Stručná fakta o ASD

Asociace ASD reprezentuje letecký, kosmický, bezpečnostní a obranný průmysl v Evropě. Tito výrobci vytvářejí obrat ve výši 186,8 miliard euro, zaměstnávají více než 752 000 lidí a zahrnují více než 2 000 společností a 80 000 dodavatelů, z nichž mnozí jsou malé a střední podniky.

Podstatou asociace je poskytovat výrobcům, které reprezentuje, jednotnou platformu pro vytváření společných stanovisek. ASD informuje své členy o novinkách ve vývoji politik a legislativních iniciativ. Prosazuje hodnoty a stanoviska svých členů a zvyšuje povědomí o nich mezi všemi institucemi EU.

Jako angažovaný partner tvůrců politik v EU a při napomáhání dialogu ASD pravidelně komunikuje s institucemi EU, mezinárodními organizacemi, celou řadou aktérů i s mezinárodními médii.

ASD sídlí v srdci Bruselu a jejími členy je v současnosti 16 významných evropských společností z leteckého a obranného sektoru a 27 členských asociací ve 20 zemích: Belgii, Bulharsku, České republice, Dánsku, Finsku, Francii, Irsku, Itálii, Německu, Nizozemí, Norsku, Polsku, Portugalsku, Rakousku, Řecku, Spojeném království, Španělsku, Švédsku, Švýcarsku a Turecku.

Čtyři pilíře ASD

Pro náš kontinent jsou zásadními sektory letecký, kosmický, obranný a bezpečnostní průmysl. Výrazně přispívají k dosažení mnoha klíčových evropských socioekonomických cílů, neboť zajišťují udržitelnou mobilitu, poskytují vysoce kvalifikovaná pracovní místa a podporují evropskou znalostní ekonomiku prostřednictvím masivních investic do výzkumu a vývoje. Díky své dynamice a inovativnosti pomáhají naši výrobci Evropě dosahovat a udržovat si vynikající technologickou kvalitu.

Letecký průmysl

Evropský letecký průmysl dosáhl významného pokroku ve snižování dopadu na životní prostředí: letadla dnes produkují o 70 procent méně CO2 než obdobné stroje před 50 lety a jsou o 75 procent tišší než před 30 lety. Ale ještě více toho zbývá udělat, a proto v současnosti zkoumáme všechny možné oblasti ke zlepšení, včetně aerodynamiky, vyspělých materiálů, motorů a alternativních paliv.

Kosmický průmysl

Evropský kosmický průmysl hraje zásadní roli v několika klíčových oblastech, od telekomunikací a televizního a rozhlasového vysílání po životní prostředí, zemědělství, bezpečnost a havarijní management. Vší silou pomáháme Evropě rozvíjet plnohodnotné, nezávislé schopnosti v tak zásadních oblastech, jako jsou pozorování Země (GMES) nebo globální navigace (Galileo).

Obranný a bezpečnostní průmysl

V této oblasti naši výrobci podporují snahu svých zákazníků zajistit bezpečnost evropských občanů. Poskytují EU a jejím členským státům svrchované schopnosti, které potřebují k vedení stabilizačních a mírových misí v nejproblematičtějších regionech světa. Kladou velký důraz na vývoj technologií a nástrojů potřebných k účinné kontrole evropských pozemních a námořních hranic, k ochraně kritické infrastruktury a k hladkému průběhu misí civilní ochrany.

 

Historie

 

1950 

Založení AICMA (Association Internationale des Constructeurs de Matériel Aérospatial) – fóra určeného především ke společenským a neformálním kontaktům.

 

 

1960

Rozšíření členské základny na všechny západoevropské letecké výrobce díky první generaci programů mezinárodní spolupráce.

 

 

1961 

V roce 1961 byla založena organizace vznikajícího kosmického průmyslu EUROSPACE na podporu rozvoje kosmických aktivit v Evropě a lepšího porozumění mezi jednotlivými koncerny v kosmickém průmyslu.

 

 

1973 

V kontextu rostoucího evropského povědomí a zvýšené nadnárodní spolupráce se z AICMA stala AECMA (Evropská asociace leteckých výrobců). I nadále kladla důraz na technické záležitosti.

 

 

1976 

V roce 1976 byla založena Evropská skupina obranného průmyslu (EDIG) jako orgán odpovídající národním ředitelům pro vyzbrojování (NAD) zemí Skupiny nezávislého evropského programu (IEPG). V roce 1984 byla EDIG formálně uznána skupinou IEPG jako „určené poradenské fórum pro oborové záležitosti“.

 

 

1990 

Byla otevřena bruselská pobočka EDIG, jejíž členové se rekrutovali ze všech národních asociací obranného průmyslu zemí Západoevropské skupiny pro vyzbrojování.

 

 

1991 

Byla otevřena bruselská pobočka AECMA.

 

 

2004 

Sloučením sdružení AECMA, EDIG a EUROSPACE byla vytvořena Evropská asociace leteckého a obranného průmyslu, ASD.

 

 

2006

ASD vytváří zvláštní pracovní tým, jehož úkolem je vypracovat soubor zásad k podpoře etického podnikání. Byly vytvořeny společné oborové standardy (CIS), kterými se naše společnosti v Evropě široce řídí.

 

 

2009

 

ASD a AIA (Asociace leteckých výrobců USA) v Helsinkách slavnostně přijímají Globální zásady etiky podnikání.

 Vedení

Valná hromada ASD

Nejvyšším rozhodovacím orgánem asociace je valná hromada, tvořená všemi členy ASD, jejichž hlavní činnost souvisí s leteckým, kosmickým, obranným nebo bezpečnostním průmyslem. Ta určuje celkovou strategii a politiku asociace. Valná hromada volí představenstvo, schvaluje rozpočet a roční účetní závěrku.

 

Představenstvo ASD

Představenstvo má na starosti správu a řízení asociace. Je složeno z generálních ředitelů a předsedů členských společností a národních asociací a zajišťuje plnění cílů asociace, navazuje a udržuje vztahy s externími orgány, dává pokyny a podněty generálnímu sekretáři, který přebírá každodenní řízení ASD. Představenstvo si ze svých řad volí předsedu, který je také prezidentem asociace.

Prezident ASD

Prezidentovo funkční období trvá dva roky a může být jednou prodlouženo o jeden rok. Současným prezidentem ASD je Jean-Paul Herteman  , který byl zvolen na období let 2012–2014.

Jean-Paul Herteman je od dubna 2011 předsedou a generálním ředitelem skupiny SAFRAN. Je členem představenstva Francouzské agentury pro vědecký výzkum (Centre National de la Recherche Scientifique – CNRS). Jean-Paul Herteman zastává funkci Ingénieur Général de l’Armement, býval pilotem v ženijním vojsku a dnes je místopředsedou francouzského Conseil Général de l’Armement. Jean-Paul Herteman získal tituly z Ecole Polytechnique a Ecole Nationale Supérieure de l’Aéronautique et de l’Espace v Paříži.

Sekretariát ASD

Sekretariát asociace je strategicky umístěn v srdci Bruselu a odpovídá za významné položky její politiky a za vytváření a udržování blízkých vazeb s evropskými institucemi a mezinárodními organizacemi.

V září 2013 byl do pozice generálního sekretáře ASD jmenován Jan Pie. Díky svým bohatým zkušenostem se složitými operacemi krizového řízení v oblasti civilní bezpečnosti a partnerských projektů veřejného a soukromého sektoru vnáší do asociace čerstvý pohled. Před příchodem do ASD byl Jan Pie generálním sekretářem Švédské asociace bezpečnostního a obranného průmyslu (SOFF), kde se mu podařilo vybudovat této organizaci pozici důvěryhodného a důležitého strategického partnera švédských a skandinávských veřejných institucí a kde byl zároveň hybnou silou tohoto sektoru. Předsedal také řídicímu výboru švédského úřadu MoU ve Washingtonu. Předtím zastával pozici viceprezidenta a ředitele pro havarijní připravenost ve švédské skupině SOS Alarm. Působil také v několika vedoucích funkcích v obchodních a průmyslových společnostech. Jan Pie má titul v oboru Executive Management z IFL, Vysoká škola ekonomická ve Stockholmu, a magisterský titul z ekonomické školy IHM v Göteborgu.

Práci asociace v současnosti vykonává osm hlavních komisí a jejich pracovních orgánů, ve kterých spolupracují nejlepší odborníci ze všech čtyř sektorů, které asociace zastupuje.

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3