INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

IMG 0442Desátý ročník studie Best Employers Česká republika, organizovaný společností Aon Hewitt, zná své vítěze. Ze 46 zaregistrovaných firem z různých odvětví se v kategorii Malé a střední společnosti na 1. místě umístila farmaceutická firma AbbVie a mezi velkými společnostmi zvítězila společnost Avast Software. O umístění obou společností na vrcholu žebříčku rozhodla nadstandardně vysoká míra motivovanosti jejich zaměstnanců.

Hlavním kritériem této studie, ze které se na základě celosvětové metodiky sestavuje žebříček nejlepších zaměstnavatelů, je hodnocení firmy vlastními zaměstnanci. Studie potvrzuje, že motivovaný zaměstnanec o svojí firmě mluví pozitivně, spojuje s ní svoji budoucnost a vynakládá úsilí navíc, které pomáhá zlepšovat obchodní výsledky společnosti. Vítězné společnosti se vyznačují vysokou mírou motivovanosti, důvěryhodným vedením, kulturou vysoké výkonnosti, dobrou pověstí jako zaměstnavatel a aktivní prací na udržení svých výsledků.

Podmínky pro zařazení mezi nejlepší zaměstnavatele v roce 2013 splnilo v kategorii Malé a střední společnosti sedm firem (z celkových 33 přihlášených v této kategorii) a tři firmy v kategorii Velké společnosti (ze 13 firem).

Kdo tedy patří pro tento rok mezi nejlepší zaměstnavatele České republiky? V kategorii Malé a střední společnosti (do 250 zaměstnanců) je pořadí následující:

 

 

Malé a střední společnosti

Odvětví

1.

ABBVIE s.r.o.

Farmaceutický průmysl

2.

Glenmark Pharmaceuticals s.r.o.

Farmaceutický průmysl

3.

Etnetera a.s.

Informační technologie

4.

Edwards Lifesciences AG, organizační složka

Zdravotnické prostředky

5.

AQUASOFT spol. s r.o.

Informační technologie

6.

SolarWinds Czech s.r.o.

Informační technologie

7.

ComAp a.s.

Energetika

 

V kategorii Velké společnosti nejlepší zaměstnavatele reprezentují:

 

 

Velké společnosti

Odvětví

1.

AVAST Software a.s.

Informační technologie

2.

MICROSOFT s.r.o.

Informační technologie

3.

SAP ČR, spol. s r.o.

Informační technologie

 

Ivana Vandlíčková, projektová manažerka studie Best Employers, Aon Hewitt, říká: „V průměru

mají nejlepší firmy 83 % svých zaměstnanců motivovaných, což je o 27 percentních bodů více ve srovnání s ostatními firmami na trhu. Jejich vyšší míra motivovanosti vyplývá z vícero faktorů, k nejdůležitějším patří lepší přístup vedení k zaměstnancům, rozvoj a kariérní příležitosti, uznání a férová mzda.“

Podle samotných zaměstnanců se u těch nejlepších vrcholové vedení chová k zaměstnancům jako k tomu nejcennějšímu, co firma má (73 % vs 37 % u ostatních). Zároveň vedení komunikuje otevřeně a upřímně (65 % vs 48 %), je svým zaměstnancům dostatečně viditelné a přístupné (82 % vs 53 %) a ukazuje, že je schopné efektivního vedení společnosti (78 % vs 48 %).

Best Employers jsou také vnímaní jako atraktivnější zaměstnavatel, který si dokáže udržet (80 % vs 50 %) a přilákat lidi potřebné k dosažení svých cílů (76 % vs 48 %) a zároveň svým zaměstnancům poskytuje dobré kariérní příležitosti (70 % vs 40 %). U těch nejlepších zaměstnavatelů má až 70 % zaměstnanců pocit, že jejich mzda odpovídá jejich přínosu společnosti (v porovnání s 42 % u ostatních). Best Employers jsou ochotnější dělit se o svoje zisky v případě, že se jim bude dařit (to tvrdí 82 % zaměstnanců u těch nejlepších a 52 % zaměstnanců u ostatních společností). Tito zaměstnanci mají také pocit, že v porovnání s ostatními společnostmi jsou odměňováni spravedlivě (76 % vs 48 %).

Zajímavé je, že oblasti pracovního života, respektive faktory, které ho ovlivňují a ve kterých ti nejlepší vynikají nad ostatními společnostmi, byly identifikovány stejně vrcholovým vedením i samotnými zaměstnanci.

„Otevřené a přístupné vrcholové vedení, které považuje zaměstnance za to nejcennější, a stejně tak i silný a podporující střední management, zvyšují motivovanost zaměstnanců. To se odráží na lepších obchodních výsledcích společnosti,“ doplňuje Ivana Vandlíčková.

Míra motivovanosti v České republice roste

Motivovanost v České republice za poslední tři roky stále roste (48 % v roce 2011, 54 % v roce 2012 a 61 % v roce 2013). Neroste však jen míra motivovanosti zaměstnanců, ale i motivovanost vrcholového vedení a celková spokojenost zaměstnanců.

Největší pozitivní dopad na motivovanost zaměstnanců má jejich pocit, že jsou pro firmu tím nejdůležitějším. Je zajímavé, že tento faktor se drží na vrcholu žebříčku již pátý rok. Následují příležitosti pro rozvoj kariéry a efektivní pracovní procesy.

Best Employers jsou stabilnější a atraktivnější zaměstnavatel

Ukazatele, které kromě jiných ovlivňují výkonnost firmy, jsou absence a fluktuace zaměstnanců. Celková míra fluktuace u nejlepších zaměstnavatelů je 8,16 %, u ostatních společností šplhá tato hodnota na 11,54 %. U nových zaměstnanců (do jednoho roku ve společnosti)  je tento rozdíl ještě výraznější – Best Employers opouští 5,79 % nových zaměstnanců, zatímco ostatní 12,50 %. Zároveň průměrný počet dní absence je u Best Employers 10,6 dne na jednoho nemocného zaměstnance, u ostatních společností až 18,6 dne.

Atraktivitu zaměstnavatele je možné vidět také na počtu žádostí, které firma obdrží, pokud vytvoří nové pracovní místo. Nejlepší zaměstnavatelé mají o 46 % více žádostí o zaměstnání (52 vs 28 žádostí na nové pracovní místo), což dělá firmu konkurenceschopnější a do budoucna lépe udržitelnou.

Práce s talenty dostává strategický význam

Nejen Best Employers, ale všechny zúčastněné firmy si uvědomují, že kromě motivovanosti zaměstnanců bude v nejbližších třech letech strategické budovat „talent pool“, tedy aktivně rozvíjet zaměstnance s vysokým potenciálem. Audit personálních politik Aon Hewitt ukázal, že zúčastněné společnosti motivují a rozvíjejí svoje talenty nejčastěji prostřednictvím speciálních tréninků a školení, zapojením talentů do strategických projektů, pomocí přípravy individuálních rozvojových plánů a také koučinkem a mentoringem.

Metodologie studie Best Employers

Účast ve studii je dobrovolná. Mohou se do ní přihlásit společnosti, které mají alespoň 50 stálých zaměstnanců a působí na českém trhu min. 2 roky. Zájemci se mohou do studie přihlásit prostřednictvím internetové stránky studie www.BestEmployers.cz.

je Autorem metodologie studie Best Employers je Aon Hewitt. Více informací na www.aonhewitt.com.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3