INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

 L193008Pokud by si mohli zaměstnavatelé vybrat přání k letošním Vánocům, bylo by velmi prosté. Chtěli by od vlády a zákonodárců dobré podmínky pro svoji podnikatelskou činnost. Takový dárek ještě od žádné vlády nedostali a sami dobře vědí, že požadované změny jim do klína nespadnou, ale musí si je sami vybojovat. Hovořili jsme o tom s prezidentem Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Janem Wiesnerem (na snímku).

Jaký byl pro konfederaci rok 2013?

Rok byl velice složitý. Končila vláda Petra Nečase a vystřídal ji úřednický kabinet, který nezískal důvěru ve sněmovně. Proto se celá řada věcí, které byly připraveny k řešení, odložila. Sliby předchozí vlády zůstaly více méně jen na papíře.  Překlenovací vláda bez důvěry mohla udělat jen velmi málo pro řešení koncepčních záležitostí.

Kvitovali jsme s povděkem, že loni se utvořila pracovní skupina složená ze zástupců vlády, NERVu a zaměstnavatelů. Na mnoha jednáních jsme probírali zásadní opatření ke zlepšení podnikatelského prostředí a pro růst ekonomiky této země. Materiál, který jsme dali pracně dohromady, odsouhlasili v prosinci 2012 ministři. Ve vládním usnesení bylo určeno, jak který resort na realizaci participuje a jaké musí plnit úkoly. Nečasův kabinet sice rozhodl, avšak opatření už se nestihla naplnit v praxi. Rusnokova vláda úkoly převzala a snažila se je podle svých možností splnit.

Tak přece aspoň malý posun k lepšímu?

Podařilo se to například v podpoře exportu. Nastala potřebná symbióza mezi ministerstvy průmyslu a zahraničních věcí. Byla podepsána dohoda o vzájemné spolupráci a dělbě práce obou resortů, o obsazování zastupitelských úřadů v zahraničí. Skutečně i na nejvyšších postech velvyslanců se začala dodržovat.

Podařily se připravit prováděcí předpisy související s občanským zákoníkem. Musím ale dodat. že zaměstnavatelské svazy se snažily prosazovat, aby se účinnost nové právní normy odložila alespoň o rok, protože státní správa ani veřejnost na změny nejsou připraveny. Bohužel se ani nepodařilo uvolnit finanční prostředky Ministerstva spravedlnosti ČR na proškolování lidí v podnikatelské sféře. Očekáváme proto, že občanský zákoník bude přinášet určité problémy, než se vžije. Neprospěji ani drobné i větší úpravy a retuše, které si vždy vyžádá zásadní legislativní novinka.

Co tedy zatím zůstalo stranou?

Věci koncepčního a dlouhodobého charakteru, prostě ty opravdu zásadní. Mám například na mysli energetickou strategii, na niž navazuje i surovinová politika státu a další souvislosti. Otevřená a čekající na příští vládu zůstává problematika ohledně CzechInvestu a CzechTradu. Totéž mohu říci o zákoníku práce, zaměstnávání postižených a řadě dalších, s tím souvisejících věcí. Zastavily se rovněž práce na snižování a zjednodušování administrativy pro podnikatele a zlepšení výkonu státní správy. Vláda J. Rusnoka se samozřejmě zabývá dílčími, drobnějšími problémy, ale na rozhodování strategického charakteru nemá mandát.

Proč je tak složité vysvětlit vládě a politikům, že většina firem, které u nás podnikají, jsou poctiví hráči a ne podvodníci? Že jsou to ti, kdo zaměstnávají, platí daně, exportují, vytvářejí národní bohatství...

Ano, naši podnikatelé, které zastupujeme, jsou poctiví a mají zájem na fungující ekonomice. Logicky je to v jejich zájmu, aby země vzkvétala a nezaměstnanost klesala. Žádnému z nich nedělá potěšení, že musí propouštět, omezovat výrobu, uzavírat provozy. Každý podnikatel chce dát svým zaměstnancům dostatek práce a slušné výdělky. Problémy, které dlouhodobě přetrvávají v hospodářství, v daňové oblasti, v celé legislativě, negativně ovlivňují činnost všech. Manažeři by se neměli věnovat překážkám, které před ně staví byrokracie, ale svým podnikům, jejich rozvoji, restrukturalizaci...

Od státu očekáváme, že pro podnikání vytvoří základní podmínky. Nezastupitelnou roli musí sehrát v oblasti vědy, výzkumu a inovací, bez nichž ekonomika nemůže jít kupředu. Kdo v dnešní době neinovuje, ztrácí konkurence schopnost a brzy končí. Stále se nedaří propojit vědu a aplikovaný výzkum. Činnost a výsledky výzkumu by se měly dělat pro tuto zemi, tuto ekonomiku, tyto firmy, aby sloužily jim. Je otázkou priorit, na co se zaměřit a čím podpořit český průmysl. Jestli si někdo myslí, že nás budou živit jen služby, velmi se mýlí. Náš průmysl může čerpat z bohaté tradice, ale musí se přizpůsobit globalizaci a měnícím se požadavkům na světových trzích.

Konfederace se zapojila do projektu, který se týká změn v důchodovém systému. Oč jde a čeho má docílit?

Ukončily jsme jednu fázi projektu, která se zaměřila na dialog mezi zaměstnavateli a odbory. Myslím, že dopadla úspěšně a vyplynula z ní řada potřebných závěrů. Zmapovali jsme potřeby jednotlivých odborností a profesí stejně jako problémy, které je potřeba řešit po dohodě se zaměstnavateli a odbory. Nyní pokračujeme dál v oblasti důchodového systému, opět z hlediska jednotlivých profesí. Prodlužuje se věk odchodu do důchodu a víme, že nelze stanovit pevný limit pro všechny. Jiné jsou požadavky na pracovníka v administrativě, jiné v zemědělství, lesnictví, strojírenství nebo důlním průmyslu. Požadavky na fyzické schopnosti bývají v některých profesích vysoké. Nemůžeme například chtít, aby lesní dělník pracoval s motorovou pilou do sedmdesáti let. Proto se musíme dobře na změny systému připravit, vytvořit podmínky pro rekvalifikaci... Projekt se zaměřuje na nutná opatření včetně úprav legislativy.

Nadcházející rok 2014 nebude pro českou ekonomiku a podnikání žádnou lahůdkou. Nač se tedy zaměříte?

Neočekáváme, že nastupující rok bude snadnější, neskládáme ruce v klín. Už jsme se setkali s představiteli všech politických stran, které uspěly ve volbách. Jednáme s nimi stále o stejných věcech – co je potřeba nyní učinit pro ekonomiku, jaké tomu dát pořadí důležitosti. Snažíme se podchytit, aby nová vláda hned od nástupu začala palčivé problémy řešit. Máme takovou zkušenost: Co se neudělá v prvních dvou letech, to už obvykle spadne pod stůl. Řada prospěšných věcí se projedná, ale nepodaří se je dotáhnout do konce.

Jste naladěni spíše optimisticky?

Všichni vědí, že ekonomika neroste, HDP České republiky stagnuje. To je výsledek práce státní správy a obrázek vládnutí v této zemi. Musíme to změnit, pokud se chceme z této situace vymanit. Představitelé konfederace a svazu průmyslu se už setkali s pravděpodobným premiérem Sobotkou. Dostal seznam priorit k řešení, aby se už o nich mohlo jednat v koalici a dostaly se do vládního prohlášení. Věříme také, že Andrej Babiš jako podnikatel bude mít stejný zájem jako my, aby se léta neřešené problémy řešily. V koaliční smlouvě už se řada z nich, právě na naše doporučení, objevila. Mnoho záležitostí však zůstává nejasných a hlavně nejsou podloženy ekonomicky. Jde řádově o miliardy korun a nevíme, kde stát tyto peníze vezme. Jistě lze najít úspory ve státní správě, ale bude to důsledek delšího procesu a finanční efekt se projeví v odstupu ne měsíců, ale spíše let. Jedno mohu slíbit: Jsme připraveni dál jednat a spolupracovat s každým, kdo chce prosadit pozitivní změny.

(red)

 


Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3