INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Česká republika 21. až 24. června po deseti letech opět hostila Valné shromáždění Evropské asociace výrobců obráběcích a tvářecích strojů CECIMO. Patnáct členských zemí sdružených v asociaci pokrývá více než 97 procent celkové výroby obráběcích strojů v Evropě a přes jednu třetinu světové produkce. Podle Ekonomického výboru asociace vzrostl loni objem výroby obráběcích a tvářecích strojů 15 členských zemí CECIMO na 22, 8 miliardy eur. Jde o dvouprocentní meziroční nárůst, stejný vývoj asociace očekává i v roce 2014.

 

Valné shromáždění CECIMO na čtyřdenním zasedání v Praze vyzvalo národní vlády uskutečňovat takové politické kroky, které výrobním firmám umožní snazší přístup k finančním zdrojům a přispějí k vytvoření transparentních a rovných podmínek pro obchod. Zástupci patnácti zemí také oznámili společnou účast na veletrhu obráběcích strojů EMTE-EASTPO 2014 v Šanghaji v polovině července. Jde o historicky první veletržní akci na asijském kontinentě, které se evropské firmy sdružené v asociaci CECIMO účastní společně. Akce se uskuteční za podpory CECIMO 14. až 17. července 2014 v prostorách Nového mezinárodního Expo centra. Jeho první ročník znamená pro evropské vystavovatele výjimečnou příležitost k prezentaci nejnovějších technologií.

„Asijský trh představuje pro evropské výrobce obráběcích strojů největší exportní prostor. Přímý kontakt s potenciálními klienty má pro poznání jejich potřeb, jakož i specifických požadavků tohoto trhu, naprosto zásadní význam,“ říká Jean-Camille Uring, president CECIMO (Francie).

Ekonomické výsledky evropského trhu

Ekonomický výbor asociace prezentoval na pražském zasedání ekonomické výsledky trhu.  „Dvouprocentní zvýšení objemu výroby v oboru obráběcích a tvářecích strojů v roce 2013 ve srovnání s rokem 2012 je příznačným jevem návratu ekonomického růstu a zlepšení obchodní důvěry,“ komentuje vývoj Miroslav Šabart, předseda představenstva a prezident Svazu strojírenské technologie, která pražské setkání zajišťovala.

Ne všechny trhy však vykazovaly rostoucí křivku. Podle Šabarta naděje exportérů, vkládané do dynamicky se rozvíjejících trhů Asie a Jižní Ameriky s vysokou absorpční schopností, nebyly zcela naplněny. Některé kroky místních vlád, jako například větší podpora spotřeby na úkor investic (Čína) nebo ochrana domácí produkce (Brazílie) vedly k omezení investic do průmyslu, energetiky a infrastruktury v těchto zemích, což způsobilo v roce 2013 pokles objemu exportu „zemí CECIMO“ o 3 procenta na celkových 18, 2 miliardy eur. „Ve střednědobé perspektivě to však bude růst kupní síly střední třídy, který může v těchto zemích opět urychlit růst transformujících se ekonomik,“ konstatuje Šabart.

Evropský sektor obráběcích strojů je v současné době plně konkurenceschopný a firmy vyvážejí až 80 % své produkce. Poslední vývoj ukázal schopnost evropských firem adaptovat se na měnící se podmínky na trzích v Evropě i ve světě. Zásadní význam průmyslu jako takového a především pak oboru obráběcích strojů, tvořícího základ pro další návazná průmyslová odvětví, byl oficiálně potvrzen i na úrovni tvůrců evropské politiky. Evropská komise vydala prohlášení, v němž nabádá vlády k obnově evropského průmyslu a uvědomění si jeho zásadní role v procesu vytváření pracovních míst a udržitelného růstu.

Pražská výzva

Předseda Komunikačního výboru CECIMO a výkonný ředitel Centra obráběcích strojů Oy pan Jarmo Hyvönen (Finsko) upozornil během pražského zasedání také na skutečnost, že důsledky nedávné globální ekonomické krize výrazně zasáhly finanční sektor, což vedlo k omezení přístupu výrobců obráběcích strojů i jejich klientů k finančním zdrojům. Jedním ze závěrů valného shromáždění CECIMO je výzva ke koordinovanému postupu všech vlivných hráčů na trhu, politiků, manažerů působících v oblasti výroby a představitelů finančních institucí k takovým krokům, které by zajistily konkurenceschopnost evropské produkce.

 Export zůstává i nadále pro obor obráběcích a tvářecích strojů v Evropě významným zdrojem růstu. CECIMO proto apeluje na Evropskou komisi, aby i nadále prosazovala zásady volného obchodu a uplatňování transparentních pravidel nepřipouštějících vytváření bariér v oblasti cel a tarifů.

Svaz strojírenské technologie

Svaz strojírenské technologie – zájmové sdružení – byl založen v roce 1990 zejména na podporu a ochranu společných zájmů svých členů a koordinaci jejich součinnosti ve všech oblastech, kdy je účelný společný postup a spolupráce při realizaci podnikatelských záměrů. V současné době sdružuje 49 členů významných organizací České a Slovenské republiky zabývající se výrobou, výzkumem nebo prodejem obráběcích a tvářecích strojů. V České republice produkují podniky sdružené ve Svazu více než 80% produkce obráběcích a tvářecích strojů. 

CECIMO

CECIMO – Evropská asociace výrobců obráběcích a tvářecích strojů sdružuje 15 národních asociací Machine Tool Builders, které představují přibližně 1500 průmyslových podniků v ​​Evropě. Více než 80 procent  z nich se řadí mezi malé a střední firmy. CECIMO hájí společné zájmy svých členů, a to zejména ve vztahu k vládním institucím a sdružením. CECIMO také na evropské úrovni podporuje hospodářský růst a inovace v oblasti vědy a techniky. CECIMO pokrývá více než 97 procent celkové výroby obráběcích strojů v Evropě a přes jednu třetinu světové produkce. To představuje téměř 150 tisíc zaměstnanců s obratem téměř 23 miliard eur v roce 2013. Tři čtvrtiny výroby členů CECIMO jdou určeny na export, přičemž více než polovina z nich míří mimo Evropu.

(tz)

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3