INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Zástupci českých firem v čele s prezidentem Hospodářské komory České republiky (HK ČR) Vladimírem Dlouhým se v Praze setkali s náměstkem ministra zahraničních věcí Íránské islámské republiky Majidem Takhtem Ravanchim, aby společně diskutovali o možnostech vzájemné obchodní výměny. Setkání se uskutečnilo 10 dní před ohlášenou historicky první podnikatelskou misí do Íránu, kam HK ČR vypraví více jak 20 zástupců podniků.

Írán patří k zemím, které HK ČR chce českým firmám nabídnout jako alternativní destinaci pro export v souvislosti s aktuální situací ve vztahu k Rusku, resp. Ukrajině. Přestože i v Íránu platí sankční režim, íránská strana projevuje o nesankcionované české výrobky a služby velký zájem. HK ČR tohoto zájmu chce využít ve vymezeném rámci platných opatření. Důkazem toho je mj. i dlouhodobě plánovaná a historicky první podnikatelská mise do Íránské islámské republiky ve dnech 13. - 17. září 2014, kterou HK ČR realizuje za podpory Ministerstva zahraničních věcí ČR. Íránský trh totiž pro české podniky skýtá nemalé obchodní příležitosti, navíc je v souvislosti s aktuálním vývojem předpoklad zmírňování sankcí, k revizi by mělo dojít v listopadu t.r..

„Čeští podnikatelé jsou připraveni být ve správný čas na správném místě,“ řekl na setkání s íránským náměstkem ministra prezident Dlouhý a pokračoval: „V případě, že dojde k uvolnění sankčního režimu, bude opravdu důležité být na tomto trhu jako první, navíc české firmy mají Íránu a celé Střední Asii mnoho co nabídnout. Máme i na co navazovat, vždyť Írán a Českou republiku pojí historické obchodní vazby, stojící na pevných základech vybudovaných v 60. a 70. letech minulého století.“ Připravenost na vzájemnou kooperaci ostatně záhy potvrdil i náměstek Ravanchi: „Věříme, že jednání o zmírnění sankcí dokončíme v následujících třech měsících. V souvislosti s tím hodláme započít rozsáhlou diverzifikaci trhů a investic. Z oborů se jako atraktivní jednoznačně rýsuje vzájemná kooperace při budování dopravní infrastruktury, ochrany životního prostředí a velmi perspektivním odvětvím je i automobilový či farmaceutický průmysl.“ Při setkání s členy podnikatelské mise mířící do Íránu náměstek Ravanchi nastínil i zájem o kooperaci na poli vědeckého výzkumu a nanotechnologií: „S českými firmami jsme připraveni sdílet naše poznatky a zkušenosti z tohoto pro byznys velmi zásadního oboru.“

Delegaci náměstka ministra zahraničních věcí Íránu na setkání s podnikateli doprovodil i chargé d‘affaires Velvyslanectví Íránské islámské republiky v Praze Gholam Reza Derikvand. Za HK ČR se po boku prezidenta zúčastnil viceprezident Bořivoj Minář a předseda Zahraniční sekce Ilja Mazánek, který českou podnikatelskou misi do Íránu vede. Firmy se měly možnost krátce představit a nastínit svá očekávání od účasti v misi. Jejich vystoupení bylo z íránské strany hodnoceno velmi pozitivně a naopak české firmy ocenily možnost prezentovat své plánované aktivity náměstkovi Ravanchimu a prezidentovi Dlouhému.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3